Chcete být zdraví? Pijte denně pivo, radí lékař | Moje zdraví

Chcete být zdraví? Pijte denně pivo, radí lékař

Chcete být zdraví? Pijte denně pivo, radí lékař
Autor: Freepik.com
25. srpna 2021 • 14:00

Podle statistik vypije každý Čech ročně v průměru přes 135 litrů piva. Zejména v létě přitom jeho obliba rapidně stoupá, protože pivo výborně osvěžuje a pomáhá doplnit potřebné tekutiny. To ale nejsou zdaleka jediné výhody, které pivo organismu přináší. Díky specifickému složení naopak pomáhá řešit celou řadu zdravotních obtíží, pokud je konzumováno v rozumné míře.

Které pivo léčí a kolik je „tak akorát“?

Přiměřené množství je samozřejmě vždy subjektivní. V případě chmelového nápoje se ale odborníci shodují, že rozumnou mírou, která tělu prospívá, jsou přibližně dvě sklenice denně u mužů a jedna sklenice u žen. Není ovšem pivo jako pivo.

Video se připravuje ...
Pivní pomazánka z romaduru

„Nepochybuji o tom, že malé množství piva denně je zdraví prospěšné. Příznivé účinky na organismus se můžou projevit jen u nápoje připraveného tradičními metodami, u nefiltrovaného a nepasterovaného. Pivo si tak zachová nejen původní chuť, ale i všechny vitamíny a stopové prvky,“ vysvětluje MUDr. Daniel Matouš, kardiolog Polikliniky AGEL Ostrava, který se i sám vaření piva věnuje.

Pivo na dobré trávení i krevní tlak

Příznivé účinky piva na trávicí soustavu potvrdí téměř každý jeho konzument. Pivo viditelně podporuje metabolismus, a to díky kombinaci chmelu s oxidem uhličitým, který stimuluje tvorbu slin i trávicích šťáv a prokrvuje sliznice. Podle některých je přitom pozitivní vliv na trávení natolik intenzivní, že pomáhá i hubnout.

Mimo to pivo příznivě ovlivňuje krevní tlak, kdy díky obsahu draslíku pomáhá zejména s jeho snižováním. Zde ale platí dvojnásob, že je potřebná přiměřená míra. Naopak velké množství piva může vést k poruchám srdečního rytmu.

Vše o léčbě vysokého tlaku čtěte zde.

Balzám pro mozek i cévy

Při konzumaci většího množství piva to tak sice nevypadá, ale realitou je, že při umírněném pití piva dochází ke zlepšení mozkové činnosti. Pivo totiž obsahuje množství přírodních antioxidantů, které zlepšují paměť, pozornost, koncentraci nebo orientaci v prostoru. U příležitostných pivařů je navíc o polovinu nižší riziko vzniku cévní mozkové příhody – díky schopnosti piva snižovat hladinu cholesterolu a udržovat cévy v dobré kondici.   

Krásné zuby a silné kosti

Pozitivní vliv piva poznáte i na svém chrupu a kostech. Právě ty z piva čerpají vápník, fosfor, ale i další potřebné minerály a vitamíny, které zlepšují jejich kondici. Obsažený křemík, který podporuje růst kostí, navíc působí i jako prevence Alzheimerovy choroby.

Dokonalá pokožka díky pivu

Zejména dámy by si pak pivo mohly zamilovat pro jeho účinky na pleť. Díky obsahu vitamínů B1, B2, B6 a kyseliny listové pomáhá pivo regeneraci pokožky i tvorbě kožního pigmentu, což má za důsledek celkovou estetizaci pleti.

Sklenka piva pro klidný spánek

Pozitivní vliv piva pak poznají i všichni, které trápí nervozita, neklid a obtíže s usínáním. Díky obsahu kyseliny nikotinové a laktoflavínu budete po pivu usínat i spát jako nemluvňata, v době bělosti pak budete méně vystresovaní. Křemík se zase postará o to, že se ve vašem mozku nebude ukládat hliník, čímž se eliminuje riziko vzniku duševních onemocnění.

Chmelem proti infekci

Díky antibakteriálním a antivirovým vlastnostem chmele je pivo také skvělou prevencí i pomocníkem při řešení nejrůznějších zánětů a infekčních onemocnění včetně například chřipky.

Autor: Lucie Drahošová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.