Co se stane, když přestanete pít alkohol? Rapidně zhubnete! | Moje zdraví

Co se stane, když přestanete pít alkohol? Rapidně zhubnete!

29. ledna 2021 • 12:00

Všeho s mírou, jak se říká. To platí především pro alkohol, který je všude po ruce, a tak je snadné sklouznout k jeho nadměrné konzumaci. Nejde jen o to, že alkohol má špatný vliv na krevní tlak, ale má i mnoho kalorií! Proto platí, že když se náruživý pijan vzdá pití alkoholu, je to na něm vidět. A jak!

Jestliže jedno pivo má asi více než 875 kJ (jedna dvanáctka), je jasné, že s konzumací alkoholu kalorický příjem rapidně vzrůstá. Lidé, kteří se rozhodli vzdát se svého oblíbeného nápoje, se už po pár měsících změnili tak, že byste je těžko poznali.

Další informace k tématu čtěte zde.

V naší fotogalerii najdete jasný důkaz. Někteří si potřebovali svou chuť na skleničku kompenzovat sportem, což mělo ještě dvakrát takový vliv na úbytek jejich tělesné hmotnosti a celkovou přeměnu. Ale i jedinci, kteří pouze přestali pít, vypadají o mnoho lépe.

Vynechání alkoholu vás odmění i jinak než shozením přebytečných kil. Měsíční abstinence přináší řadu další zdravotních benefitů:

Lepší spánek

Někteří lidé pijí před spaním alkohol, protože mají pocit, že jim pomáhá usnout. To je ovšem omyl. Pár skleniček něčeho ostřejšího zajistí hlubší spánek, ale jen na krátkou chvíli. Celková kvalita spánku je kvůli alkoholu špatná, což vede k pocitu únavy po probuzení a po celý následující den.

Zdravá játra

Vědci zjistili, že po měsíci abstinence dochází k průměrnému poklesu jaterního tuku o 15 % (u některých lidí dokonce o 20 %). Jeho hromadění v játrech přitom může vést k jejich poškození. Lidé, kteří dlouhodobě konzumují alkohol ve větším množství, ohrožují játra cirhózou, což je velmi vážné onemocnění, které může skončit i smrtí.

Čilejší mozek

Alkohol je nervový jed, což znamená, že mění chemickou rovnováhu mozku a ničí mozkové buňky. Pokud se tedy rozhodnete abstinovat, bude regenerovat i váš mozek, takže se zlepší vaše pozornost, paměť i soustředění.

Hezčí pleť

Alkohol tělo dehydratuje, proto je vhodné pít spolu s ním i vodu. V opačném případě se nedostatek vody v organismu brzy projeví i na kůži, která je mdlá, suchá, někdy se objeví akné nebo ekzém. Alkohol obecně způsobuje rychlejší tvorbu vrásek a stárnutí pleti.

Nižší riziko rakoviny

Je prokázáno, že i umírněné pití zvyšuje riziko mnoha onemocnění, kromě jiného i rakoviny (slinivky, jícnu, hltanu, tlustého střeva či jater).

Cukr konečně v normálu

Když má tělo plné ruce práce se zpracováním alkoholu, omezí se jeho schopnost vytvářet glukózu a tělo přestane efektivně udržovat správnou hladinu cukru v krvi. To může být nebezpečné zejména u lidí s cukrovkou.

Větší šance mít dítě

Pití alkoholu do značné míry ovlivňuje podvěsek mozkový, který je zodpovědný za vylučování hormonů. Ty jsou nezbytné pro zajištění pravidelné menstruace, ovulace a dalších fází potřebných pro oplodnění. Alkohol tak snižuje ženskou plodnost, ohrožuje ale i tu mužskou. Jeho denní konzumace totiž snižuje objem spermatu a způsobuje změnu tvaru spermií. Navíc má negativní vliv i na erekci.

Silnější imunita

Konzumace alkoholu ovlivňuje i imunitní systém. Odvádí totiž z těla vitamíny, minerály a další důležité živiny. Člověk je pak náchylnější k celé řadě onemocnění, špatně se mu hojí rány nebo se mohou objevit pooperační komplikace.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.