Nechte si vyšetřit znaménka. Můžete si zachránit život | Moje zdraví

Nechte si vyšetřit znaménka. Můžete si zachránit život

Nechte si vyšetřit znaménka. Můžete si zachránit život
Autor: istock.com
13. května 2019 • 10:00

Mateřská znaménka máme všichni, pro někoho ale mohou být smrtelně nebezpečná. Proto si v pondělí 13. května připomínáme Evropský den melanomu, který má motivovat, aby si lidé nechávali znaménka pravidelně kontrolovat. U melanomu totiž platí: čím dřív ho objevíte, tím větší šance na vyléčení.

Ať už se můžete pochlubit znaménkem krásy na tváři, sexy pihou v dekoltu nebo na jakémkoliv jiném místě na těle, měli byste mít na paměti, že sebezajímavější piha pro vás může být nebezpečná. Každé znaménko si proto zaslouží pozornost, a to nejen vaši, ale jednou za čas i odborníka. Právě proto se u nás v květnu konají akce, které mají za cíl odhalovat zákeřné melanomy.

Nechte se zdarma vyšetřit

Kromě Evropského dne melanomu u nás probíhá také akce Stan proti melanomu. Bezplatné vyšetření mohou lidé absolvovat v Praze, Brně, Ostravě a dalších městech. Letošní preventivní akce probíhá pod mottem 50 odstínů melanomu a chce upozornit na fakt, že tento nádor na kůži může být různě zbarvený.

Záleží na barvě i velikosti

Jakmile na svém těle najdete znaménko, které vypadá podezřele, měli byste začít jednat. „Podezřelé jsou především pigmentové léze zvětšené nad 5 mm nebo znaménka navýšená nad úroveň kůže,“ tvrdí Markéta Majerová s tím, že znepokojit by vás měla i změna barvy znaménka. „Nejčastěji se jedná o jeho ztmavnutí, zčervenání, nepravidelné rozmístění pigmentu nebo o vytvoření jeho nepravidelné okraje,“ říká MUDr. Markéta Majerová, hlavní korektivní dermatoložka MEDICOM Clinic, sítě klinik plastické chirurgie a estetické dermatologie.

Kdy se mít obzvlášť na pozoru

Dermatologové se shodují na tom, že na pravidelnou kontrolu mateřských znamének by měli chodit úplně všichni a někteří i častěji. Nebezpečný melanom totiž představuje až 10x vyšší riziko pro ty, u nichž byl nález diagnostikovaný už v minulosti, nebo se objevil u někoho z rodiny. „Je lepší přijít desetkrát zbytečně, než jednou pozdě,“ upozorňuje na závěr dermatoložka.

Jak se bránit rakovině kůže?

Prevence proti rakovině kůže na rozdíl od jiných typů rakoviny existuje. Základem všeho je chránit pokožku před UV paprsky, to znamená nevystavovat ji přímému působení slunce, a to zejména mezi 11. a 14. hodinou. Při pobytu na slunci je vždy nutné používat přípravky s ochrannými UVB i UVA filtry, přičemž důležité je i správné zvolení výšky ochranných faktorů. V tomto případě platí, že čím světlejší kůže, čím blíže rovníku se nacházíme a čím delší dobu jsme na slunci, tím vyšší filtr je nutné zvolit.

Nejvíce ohroženi melanomem jsou lidé se světlou kůží a sklonem k tvorbě pih nebo ti, kteří se v dětství a dospívání opakovaně spálili na slunci. Do ohrožené skupiny patří také lidé s mnohočetnými běžnými nebo dysplastickými névy (znaménky) a samozřejmě pacienti, kteří již melanomem jednou onemocněli.

Více informací o konkrétních časech a místech najdete na www.melanom.cz.

 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.