Jak dlouho můžu nechat dítě koukat na tablet a jak poznat oční vady? | Moje zdraví

Jak dlouho můžu nechat dítě koukat na tablet a jak poznat oční vady?

Jak dlouho můžu nechat dítě koukat na tablet a jak poznat oční vady?
Autor: istock
24. dubna 2019 • 06:00

Zrak většiny dětí se vyvíjí bez problémů, aniž by se o něj museli rodiče starat. Zpozornět by měli ale ti, kteří mají nějaké vrozené vady v rodině. Co by ještě mělo rodiče varovat?

 “Nejkritičtějším obdobím ve vývoji zraku jsou u dětí první roky života, zrak se totiž po narození u dětí teprve vyvíjí a jakákoli komplikace může zrak při zanedbání léčby natrvalo poškodit. Důležité proto je, aby rodiče v případě výskytu jakýchkoliv očních vad v rodině nebo pokud mají jakékoliv pochybnosti, co nejdříve vyhledali odborného lékaře a nechali zrak dítěte vyšetřit,” říká MUDr. Petra Teplanová, oční lékařka, Dětské oční centrum Kukátko.

Je třeba ale vědět, že zrakové funkce u novorozence se teprve vyvíjejí. Dítě se jednoduše musí naučit dívat se. “Kolem sedmého roku je vývoj zrakových funkcí u konce a dítě by mělo vidět stejně kvalitně jako zdravý dospělý,” vysvětluje Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Nedívej se zblízka

A může dětský zrak poškodit, pokud se příliš zblízka dívá na obrazovku? “Pověry, aby se dítě nedívalo zblízka na televizi, aby si nezkazilo oči, nemají na dětský zrak a vznik zrakových vad žádný vliv. Očním vadám nelze předejít, protože jsou vrozené nebo dědičné. Jejich důsledky lze napravit nebo alespoň zmírnit včasnou diagnostikou a včasným zahájením léčby. Každopádně i u zraku platí, že čím více podnětů, tím lépe – dítě by mělo práci na blízko střídat s hrou venku a střídat tak pohledové vzdálenosti,” dodává Petra Teplanová.

Na druhou stranu nové technologie mají na oči dětí špatný vliv. “Celosvětově roste počet dětských pacientů s krátkozrakostí. Studie posledních let spojují výskyt krátkozrakosti s častějším díváním se do blízka například na tablet nebo mobilní telefon,” potvrzuje primářka českobudějovické oční kliniky Gemini.

Zdaleka nejvíce ale dívání se na obrazovky škodí fyzické kondici a psychice. Zatímco část odborníků si myslí, že dítě do tří let by se obrazovce mělo vyhýbat zcela a větší by mělo mít jasně stanovené, jak dlouho se má dívat na obrazovku, jiní soudí, že sama obrazovka není příčinou toho, že se děti nehýbou. Může za to životní styl celé rodiny. Například lékař Aric Sigman se domnívá, že na televizi by se měly dívat až děti starší tří let a i ty by měly mít sledování omezené na hodinu denně. Pro teenagery stanovil limit hodinu a půl sledování televize denně, pro dospělé lidi pak dvě hodiny.

Co by mělo varovat rodiče?

Na problémy obvykle upozorní už dětský praktický lékař, ale pravidelné oční prohlídky jsou často jedinou možností, jak oční vadu zjistit, proto Teplanová doporučuje absolvovat oční prohlídku i v případě, že žádné příznaky oční vady u dítěte nepozorujete. “Výhodou dnes je, že špičková pracoviště umí vyšetřit i docela malé, nespolupracující a nekomunikující děti, takže lze většinu očních vad odhalit prakticky od šestého měsíce věku. Kontroly jsou důležité právě pro včasné zachycení jakékoli poruchy zraku a pro co nejrychlejší zahájení léčby,” říká lékařka.

 

Na oční vadu u dítěte může upozornit například časté mnutí očí, mrkání, bolest hlavy, bolest kolem očí, zakopávání nebo vrážení do předmětů. Děti obvykle rodiče na nic neupozorní, toho, že špatně vidí, si všimnou právě většinou až učitelé ve škole. Varovat by vás mělo, pokud dítě chce sedět blízko televize nebo pokud se mu zhoršil prospěch, neboť nevidí na tabuli ve škole. Nějakou oční vadu má asi 10 procent dětí v předškolním věku a čtvrtina ve školním.

 

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.