Nadměrné zvracení v těhotenství | Moje zdraví

Co je to hyperemesis gravidarum? Trpí jím i vévodkyně Kate

Co je to hyperemesis gravidarum? Trpí jím i vévodkyně Kate
Zvracení může být provázeno i zvýšenou teplotou • Autor: istockphoto.com
12. září 2017 • 06:00

Nemoci se nevyhýbají ani slavným a bohatým. Dokonce ani šlechtické krvi. Stejně jako tisíce jiných maminek i vévodkyně Kate trpí v těhotenství diagnózou hyperemesis gravidarum, tedy nadměrným zvracením. Podle zdroje blízkého královské rodině zvrací až padesátkrát za den.

Nadměrné zvracení (hyperemesis gravidarum) se objevuje u těhotných zhruba od prvního do čtvrtého měsíce. Příčina není jasná, ale v lékařských publikacích se dočtete, že roli hrají hormonální změny.
Dlouhotrvající zvracení těhotnou ohrožuje ztrátami tekutin i živin, proto je v těchto případech také velice často nutná hospitalizace. Těhotná zvrací nezávisle na jídle, je zesláblá, vyhublá a dehydratovaná.

Často se dostavují teploty, kůže je suchá a může být i mírně nažloutlá. Při hospitalizaci se vyšetřují minerály, ketolátky v moči a provádí se jaterní testy. Hrozí zde poškození jaterní tkáně. V lehčích případech pomáhá režimová a dietní opatření, v těžších je nutná infuzní terapie.

Zvracení v těhotenství by se nemělo brát na lehkou váhu, zvláště, když se zhoršuje. Důležitou roli hrají správná životospráva, která má být pravidelná a po menších dávkách, a pitný režim.

Těhotenské nevolnosti rozlišují celkem čtyři druhy zvracení:

  • Ranní zvracení (vomitus matutinis) – nejlehčí forma zvracení. Projevuje se většinou ráno a nalačno.
  • Těhotenské zvracení (emesis gravidarum) – častější zvracení, většinou po jídle. Těhotné se většinou jídlu vyhýbají nebo hladoví, což vede k ubývání na váze. Často je nutná hospitalizace.
  • Nadměrné zvracení (hypermesis gravidarum) – viz popis výše.
  • Zhoubné zvracení (hypermesis maligna) – nejtěžší forma těhotenského zvracení. To je časté, křečovité a zvratky obsahují krev. Je nutná hospitalizace. Takové těhotenství může skončit samovolným potratem.

Chcete vědět víc o těhotenství vévodkyně Kate, podívejte se na video.

Video se připravuje ...
Vévodkyně Kate je potřetí těhotnáVIDEO 

Zkušenosti maminek s hypermesis gravidarum

V souvislosti s informací, že se vévodkyně Kate nemohla zúčastnit prvního školního dne svého syna George, se na sociální síti často objevily hlasy maminek, které tvrdily, že se měla „zmobilizovat“ a zvládnout to. Jenže, jak se říká, kdo to nezažil, nemůže soudit. Přinášíme zkušenosti maminek, které právě nadměrné zvracení v těhotenství trápilo.

Markéta: „Já mám také diagnostikováno hyperemesis gravidarum a nepomáhá opravdu nic. Byly dny, kdy jsem nebyla schopná vstát ani z postele. Věřte, že když zvracíte minimálně dvacetkrát denně a neudržíte v sobě ani hlt vody, nemáte sílu ani energii vůbec na nic. Takže řeči typu "když se chce, všechno jde" může pronést opravdu jen někdo, kdo toto nezažil.“

Jitka: „S touto těžkou formou těhotenské nevolnosti jsem se setkala již při svém prvním těhotenství. Pronásledovalo mě úporné zvracení vedoucí k dehydrataci a silné apatii. Co druhý den jsem ležela v nemocnici na kapačkách a léčba byla neúspěšná. Bohužel první těhotenství mi bylo z důvodu komplikací ukončeno. Nyní jsem těhotná podruhé a tato nemoc se mi opět nevyhnula. Od počátku těhotenství prožívám peklo. Kdo se s touto nemocí nesetkal, nemůže pochopit. Pevně doufám, že tentokrát boj nad ní vyhraji a vše, co nás potkalo, se stane jen smutnou vzpomínkou.“

Článek vyšel v původní podobě na webu maminka.cz.

Autor: Markéta Novák Matějková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.