Kůže po létě: Otestujte se! Hrozí vám kožní nádor? | Moje zdraví

Kůže po létě: Otestujte se! Hrozí vám kožní nádor?

Kůže po létě: Otestujte se! Hrozí vám kožní nádor?
Autor: Shutterstock.com
12. září 2023 • 06:00

Kůži je dobré dokonale prohlédnout alespoň jednou měsíčně. Je to snadné, ale podobně jako třeba samovyšetření prsů to všichni zapomínají dělat. Pokud ale patříte do rizikové skupiny, měli byste podstoupit preventivní návštěvu dermatologa tak jako tak.

Existují určité rizikové faktory, které mohou mít vliv na rozvoj nádorového bujení. Důležité je takové novotvary odhalit včas, kdy je nejvyšší šance na úplné uzdravení. Proto bychom neměli odkládat samovyšetření. Stanovte si jeden den v měsíci, kdy se budete věnovat svému tělu a řádně si celou pokožku prohlédnete a prohmatáte. Zabere vám to jen pár minut.

Video se připravuje ...
Lékařka o mýtech a chybách při opalování. Rakovinu kůže už mají i dětiVIDEO 
Pokud se pigmentové znaménko začne měnit, svědí, zvětšuje se nebo krvácí, je třeba vyhledat dermatologa. Varovat by vás měla hlavně ta znaménka, která nejsou symetrická, mění se jim barva, ohraničení a průměr. Pozor si dávejte hlavně na ta znaménka, která se svým vzhledem od jiných odlišují. „Pokud má člověk znamének mnoho, na kontroly sám nestačí – je třeba je zdokumentovat elektronicky celotělovou fotografií a digitálně je vyhodnotit pomocí digitálního dermatoskopu,“ vysvětluje profesorka Jana Hercogová, zakladatelka a přednostka Kliniky preventivní dermatologie.

Otestujte se: Hrozí vám kožní nádor?

Zjistěte, zda nepatříte do rizikové skupiny lidí, u kterých se může kožní nádor objevit. Odpovězte si na následující otázky ANO x NE:

1. V mé rodině má někdo melanom či jiný zhoubný kožní nádor.

2. V mé rodině je dědičné onemocnění spojené s výskytem nádorů.

3. Mám světlou pleť, vždy se spálím na slunci a nikdy se neopálím.

4. Mám na těle více než 50 pigmentových skvrn/znamének.

5. Mám na těle nějaké pigmentové znaménko, které se liší od ostatních (je asymetrické, nepravidelného tvaru, dvoubarevné, má průměr nad 5 mm).

6. Mám pigmentové znaménko od narození (má průměr větší než 1 cm).

7. Trpím celkovým onemocněním, které ovlivňuje můj imunitní systém (vrozená porucha imunity, získaná porucha imunity − HIV).

8. Užívám dlouhodobě léky, které mi imunitu snižují (kortikoidy, imunosupresiva, biologická léčba).

9. Jsem po transplantaci.

10. Dlouhodobě se vystavuji ultrafialovému záření (chodím do solária, pracuji/sportuji venku, pobýval/a jsem dlouhodobě v zemích s velkou intenzitou slunečního záření apod.).

Pokud je alespoň jedna vaše odpověď ANO, patříte do rizikové skupiny a měli byste se objednat k dermatologovi – ten toto podezření potvrdí, nebo vyvrátí a určí četnost preventivních kontrol.

Kožní nádory nejsou jen melanom

Tím největším nebezpečím, které nám může UV záření způsobit, je vznik zhoubného nádoru kůže. K těm nejčastějším, avšak méně známým patří basaliom a spinaliom. Jde o nemelanomové kožní nádory, nemají tedy typické hnědé zbarvení. Nejvíce se vyskytuje basaliom. Ten vypadá jako lesklý světlý uzlík či hrbolek na kůži. Místně infiltruje tkáň, ale nemá naštěstí sklon k metastázování – nešíří se do dalších částí těla. Jeho léčba je tak poměrně úspěšná.

Spinaliom již metastázuje častěji, a je tak nebezpečnější. Navíc může růst takovým způsobem, že má destruktivní účinky na okolní tkáň. Třetím druhem nádoru, na jehož vznik má vliv UV záření, je nechvalně známý melanom. Má tendenci často metastázovat, a je tak velmi nebezpečný. „Tím nejlepším způsobem, jak se vyhnout fatálním důsledkům tohoto onemocnění, je kromě ochrany před UV zářením pravidelná kontrola znamének u dermatologa, která by měla proběhnout jednou ročně, pokud lékař neurčí jinak,“ říká PharmDr. Veronika Orendášová.

Počet úmrtí na zhoubný melanom je varující

Podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistky představují zhoubné nádory v průměru čtvrtinu všech úmrtí v ČR a druhou nejčastější příčinu smrti po nemocích srdce a cév. Na zhoubný melanom kůže, který velmi rychle metastázuje do dalších částí těla, zemře ročně v České republice okolo 400 osob.

Nejčastějším zhoubným nádorem byl nemelanomový kožní zhoubný nádor s 28 251 nahlášenými výskyty. U mnohem nebezpečnějšího melanomu kůže bylo nahlášeno 2 609 výskytů.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.