Oční alergie? Odbornice radí, jak se jí bránit a kdy se raději vyhnout čočkám | Moje zdraví

Oční alergie? Odbornice radí, jak se jí bránit a kdy se raději vyhnout čočkám

Oční alergie? Odbornice radí, jak se jí bránit a kdy se raději vyhnout čočkám
Jak na alergie projevující se zarudnutím očí? • Autor: istock.cz
9. dubna 2024 • 06:00

Alergie se projevuje nejen nateklými sliznicemi a dýchacími potížemi, trápí také oči. Optometristka Kristýna Štěbetáková radí, jak se alergiím bránit, zda používat čočky a jaké kapky pomůžou.

ČLÁNEK JE ODBORNĚ GARANTOVANÝ: Kristýna Štěbetáková, optometristka optik Alensa.

Nejhorším obdobím pro alergiky je od začátku března až do konce léta Za sezónními alergiemi stojí celá řada alergenů. Patří mezi ně nejrůznější dřeviny či byliny, které rostou na našem území. Za většinu jarních sezónních alergií jsou zodpovědné hlavně rozkvetlé stromy a tráva.

Co všechno ovlivňuje stav vašeho imunitního systému? Podívejte se na video:

Video se připravuje ...
Zdravá střeva: MUDr.Radek KlubalVIDEO 

Histamin způsobuje zarudnutí

Kromě únavy, kýchání, ucpaného nosu, svědění v krku, pálení alergiky trápí také podráždění očí. "Oči k potlačení působení alergenu produkují látku zvanou histamin, a v důsledku toho oční víčka nebo spojivky zčervenají, svědí, a mohou i otéct. Dalším z projevů je slzení a pálení očí, světloplachost a slepené oči hned po ránu. Lidé, kteří trpí na oční alergie, mají běžně také nosní alergie projevující se ucpaným nosem, kýcháním a svěděním. Obvykle jde o dočasný stav spojený se sezónními alergiemi,” říká Kristýna Štěbetáková, optometristka z e-shopu a optik Alensa a dodává, že nejčastějším příznakem oční alergie je zánět spojivek, který se objevuje přibližně u 40 procent všech pacientů. 

Jak se léčí alergie očí?

Jak příznaky zmírnit nebo se jim úplně vyhnout? Při očních alergiích je dobré oči také častěji zvlhčovat očními kapkami, nebo mohou pomoci zmírnit nepříjemné příznaky vhodná antihistaminika.

"Existují různé typy těchto léčiv, od volně prodejných po předepsané, takže jich možná budete muset vyzkoušet více, než najdete to, které pro vás funguje nejlépe. Pokud ale nosíte čočky, čtěte raději u léků příbalové letáky, nebo se rovnou poraďte o užívání vhodných antihistaminik s lékárníkem. 

“Pokud je vaše alergická reakce vysoká, je lepší používat jednodenní čočky, které se po použití vyhodí, nebo čočky s vícedenním využitím čistit pomocí peroxidového roztoku,” radí Kristýna Štěbetáková, optometristka společnosti Alensa.cz, online prodejce kontaktních čoček, dioptrických a slunečních brýlí.

Samozřejmě je nejlepší, když můžete kontakt alergenu s očima eliminovat. Například, pokud máte alergii na pyly, omezte čas strávený venku během období kvetení. “Když jsou v ovzduší pyly v největší koncentraci, tedy v polovině dopoledne a v podvečer, snažte se nevycházet ven. Stejně tak v tuto dobu doma příliš nevětrejte, a pokud jedete v autě, využijte klimatizaci,” dodává Štěbetáková.

Neméně důležité je oči při pobytu venku chránit kvalitními slunečními nebo dioptrickými brýlemi, které vytváří bariéru a zamezí přístupu alespoň části alergenů do očí. Stejně tak lidé trpící na alergie by si neměli rukama mnout oči. Právě při této činnosti si můžete do očí vetřít velké množství alergenů.

Další tipy pro alergiky:

  • V případě, že nosíte kontaktní čočky, nenoste je déle, než je určeno.
  • Zvlhčujte si oči pravidelně očními kapkami. Zvažte dočasný přechod z dvoutýdenních nebo měsíčních kontaktních čoček na jednodenní, čočky jsou tak méně infikované alergiemi.
  • Dbejte na větší čistotu domova a používejte domácí čističky vzduchu a kvalitní filtry ve vysavači. Ručníky a oblečení nesušte venku a často měňte povlečení.
  • Pokud jsou vaše problémy dlouhodobé, může se jednat o jiné oční onemocnění. Například ječné zrno nebo jiné, v tomto případě vyhledejte odborníka.
Autor: Markéta Grosmanová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.