Proč nosit kontaktní čočky a podle čeho je vybrat? | Moje zdraví

Proč nosit kontaktní čočky a podle čeho je vybrat?

Proč nosit kontaktní čočky a podle čeho je vybrat?
Autor: Rido / stock.adobe.com
29. prosince 2023 • 00:00
Prezentace klienta • 

Když se Otto Wichterle pustil do výzkumu a později světu přinesl první kontaktní čočky, možná ani netušil, jakou tím mezi lidmi způsobí revoluci. Optické brýle totiž nejsou tím jediným řešením a vy se díky kontaktním čočkám můžete věnovat svým oblíbeným činnostem bez obav z toho, že vaše brýle dojdou k úhoně. Jaké výhody čočky přinášejí a podle čeho je vybírat?

Největší výhody kontaktních čoček

Mezi tu největší výhodu, kterou vám kontaktní čočky přinesou, řadíme rozhodně svobodu pohybu. Již žádné zamlžování brýlí při změně teplého a studeného prostředí, žádné obavy o rozbitá skla či obroučky, a hlavně žádné starosti s tím, že brýle někde zapomenete. To jsou jen některé z dalších důvodů, proč na ně jejich nositelé nedají dopustit. Kontaktní čočky také nijak nezakryjí vaše oči, nebudou se vám posouvat po nose dolů a nebudou vás tlačit na hlavě.

Druhy kontaktních čoček

Typů kontaktních čoček existuje hned několik:

  1. dioptrické čiré,
  2. dioptrické barevné,
  3. nedioptrické barevné,
  4. torické,
  5. multifokální.

Dále je možné je rozdělit také podle toho, jak dlouho se dají nosit na:

  • jednodenní,
  • dvoutýdenní,
  • měsíční,
  • roční,
  • kontinuální.

Nesmíme zapomínat ale ani na dělení podle materiálu. V takovém případě můžeme rozlišovat čočky:

1.      tvrdé,

2.      silikon-hydrogelové,

3.      hydrogelové.

Jak vybrat kontaktní čočky?

Pokud nemáte s výběrem kontaktních čoček předchozí zkušenosti, nebojte se požádat o radu specialistu. Společně tak přijdete na nejlepší řešení, se kterým budete naprosto spokojeni a na nošení čoček si rychle zvyknete. Při jejich výběru totiž záleží i na počtu dioptrií, které nejsou vždy totožné s těmi, které máte ve svých dioptrických brýlích. První výběr kontaktních čoček je tak dobré podstoupit společně se svým očařem a nechat si od něj pomoci i poradit.

Pečujte o své kontaktní čočky a noste je ve speciálním pouzdru

Při každé aplikaci i vyjímání čoček z oka nezapomínejte na hygienu. Protože se nosí na očích, rozhodně nechcete riskovat riziko infekce. Před jakoukoliv manipulací s nimi si tedy vždy pečlivě omyjte ruce. Když nebudete mít čočky na očích, odkládejte je do speciálního pouzdra a roztoku, který je k péči o ně určen. Kromě samotných kontaktních čoček se samozřejmě starejte i o pouzdro. Jestliže v něm právě neuchováváte čočky, využijte toho a vypláchněte ho roztokem a nechte vysušit.

Aby vám kontaktní čočky dokonale seděly, navštivte nejprve očního specialistu a nechte si od něj naměřit všechny potřebné hodnoty, jež pro nákup čoček budete potřebovat. Následně se již můžete pustit do výběru. Zpočátku možná vyzkoušíte více materiálů i typů čoček podle délky nošení, ale jakmile najdete ty, se kterými budete stoprocentně spokojeni, okamžitě to poznáte a nedáte na ně dopustit.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.