Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Sluneční brýle? Rozhodně! Ochrana očí i hezký módní doplněk

21. srpna 2023 • 14:00

Sluneční brýle nejsou jen nezbytností pro ochranu očí před UV zářením a zraněním, ale vnímáme je jako součást naší osobnosti a prezentace vůči okolí. Na to byste měli myslet při jejich výběru.

Dbejte také na to, aby brýle na obličej dobře padly a kryly oči ze všech stran. „V případě, že budete mít po stranách obličeje velké mezery nebo vám brýle spadnou ke špičce nosu, bude vám do očí pronikat mnohem více UV záření, než kdybyste žádné brýle nasazené neměli,“ radí optometristka Jitka Blažková ze Sport and Style Optic.

Video se připravuje ...
Jak si vybrat sluneční brýle? Do města postačí i ty levnéVIDEO 

Čím větší, tím více trendy

Maxi brýle a masivní rám, to jsou prvky, které udávají letošní trendy. Česká značka Relax je přenesla například do modelů Polynesia nebo Santorini. Designér slunečních brýlí Lukáš Janošík potvrzuje, že sluneční brýle dokážou doslova „vyzařovat momentální náladu svých majitelů“. Podle něj se po nasazení brýlí chováme uvolněněji a sebevědoměji.

Polarizace je komfortní

Polarizované čočky eliminují nepříjemné odlesky a jsou vhodné pro sportovní aktivity, řízení a také aktivity u vody. Polarizace dokáže očím ulevit a snižuje tak jejich únavu. V Relaxu si vyberete z široké nabídky odstínů šedé, hnědé i zelené, a to i v rafinovaných gradientních odstínovaných tónech. Více na www.relaxworld.cz.

Kočičí brýle

Vznikly v 50. letech a jsou u žen znovu značně populární! Tvar brýlí je kulatý s drobným zašpičatěním u spánků. „Jedná se o jeden z nejvyhledávanějších tvarů, zejména s ohledem na jeho univerzálnost,“ říká optometristka Kristýna Štěbetáková ze společnosti Alensa.cz. Tyto brýle se hodí pro oválné a obdélníkové typy obličeje.

Nutnost při sportu

Důležité je, aby vás brýle při sportu nezranily. „Brýle na sport by měly být ideálně plastové. Můžeme vybírat buď takzvané otevřené, nebo celorámové. Ty otevřené mají dolní okraj čočky bez rámu, čímž vzniká otvor pro lepší proudění vzduchu a čočky se nemlží. Tento typ se hodí pro aktivity typu jízda na kole, běh, in-line bruslení a další aerobní sporty. Celorámové brýle často více obepínají obličej a lépe chrání před paprsky ze stran. Jsou vhodné například pro golf, rybaření, turistiku a další neaerobní sporty,“ radí DiS. Klára Kašparová, oční optička z OptikDoDomu.cz, výrobce a prodejce slunečních a dioptrických brýlí, který nabízí službu objednat si vyškoleného optika zdarma přímo domů. „Na sport určitě doporučuji brýle s polarizačními čočkami. Zabraňují oslnění a můžou se hodit pro rychlou adaptaci při přechodu z plného světla do stínu, zvlášť pro jízdu na horských kolech,“ dodává Klára Kašparová.

Čočky stínované shora dolů se postarají o příjemný, přirozený pohled, praktický například při řízení auta. Hodně světlý až bledý odstín pleti vyžaduje světlou barvu rámu či stříbrné komponenty.

 

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.