Vědci: Zakažte dětem sociální sítě. Hrozí jim deprese | Moje zdraví

Vědci: Zakažte dětem sociální sítě. Hrozí jim deprese

Vědci: Zakažte dětem sociální sítě. Hrozí jim deprese
Autor: istock.com
23. července 2019 • 06:00

Vídat kolem sebe děti s mobilem nebo tabletem v ruce už není nic neobvyklého. Většina z nich zná Facebook, Instagram a další sociální sítě mnohem lépe než jejich rodiče. Teď se ale prokázalo to, co si většina lidí už dávno myslí: Že sociální sítě neprospívají dětské psychice. Naopak, můžou jí hodně uškodit.

Tým americké profesorky Patricie Conrod z Montrealské univerzity podrobně zkoumal vliv sociálních sítí na psychiku dětí a došel k jasnému závěru: Děti, které tráví větší množství času sledováním televize nebo používáním sociálních sítí, mají větší pravděpodobnost vzniku deprese. Vážné předpoklady proto mají hlavně děti, které těmito aktivitami tráví každý den.

Děti potřebují větší kontrolu

Profesorka zkoumala chování 3 826 dětí v kategorii 12 až 16 let a na základě toho přišla s výzvou, aby rodiče dětem omezovali čas strávený s mobilem, tabletem, počítačem a dalšími technologiemi.

Zajímavé je, že sklony k depresím se u dětí nejvíc projevovaly při komunikaci na sociálních sítích a sledování televize. Hraní počítačových her a používání počítače z jiných důvodů, například surfování po internetu, tak výrazný efekt nemělo.

„Regulace sociálních médií a televizního vysílání u dospívajících může být jedním ze způsobů, jak pomoci mladým lidem zvládnout depresivní stavy nebo sklony k nim,“ myslí si americká profesorka.

Nejvíc trpí dětské sebevědomí

Vědci, kteří spolu s ní spolupracovali na studii, mají za to, že nejvíc je ohroženo sebevědomí dětí, které jsou na internetu obklopovány „dokonalými“ životy lidí, kteří sami sebe prezentují v co nejlepším světle, a děti se jim snaží vyrovnat, i když to v mnoha případech není vůbec možné. Právě to má za následek vznik depresivních stavů.

 

 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.