Meditace ve sprše: Ideální pro ty, kteří doma nemají moc času a vhodné místo | Moje zdraví

Meditace ve sprše: Ideální pro ty, kteří doma nemají moc času a vhodné místo

Meditace ve sprše: Ideální pro ty, kteří doma nemají moc času a vhodné místo
Autor: iStock.com
20. května 2020 • 06:00

Možná jste v poslední době narazili na pár rad, jak přežít karanténu, nejistotu, úzkost nebo obavy z toho, co přijde. A pravděpodobně mezi nimi nechyběla položka: Meditujte. Meditace může být úžasným způsobem, jak se zklidnit, soustředit, vyrovnat s tlakem i stresem. Je tady ale jeden malý problém: Když už máte čas, možná nemáte vhodné místo. A naopak. Naštěstí je tu jedna chvíle, kdy máte obojí: večerní sprcha. A tenhle intimní a uklidňující okamžik může být právě právě tím, ve kterém se vám meditace všímavosti bude dařit nejlépe. 

Večerní či ranní sprcha nebo koupel je návyk, který je vlastní drtivé většině z nás. A pokud byste chtěli součástí svého života udělat i meditaci, proč to nespojit? Obzvlášť, když jedno pro druhé může být přínosem. „Čtyři desetiletí výzkumu ukazují prospěšné účinky meditační praxe,“ říká klinická psycholožka Shauna Shapiro. „Od posílení imunity přes prodloužení telomer (což vede ke zpomalení stárnutí – pozn red.) ke zlepšení spánku.“ Chcete procvičovat všímavost a začít meditovat? Začněte ráno nebo večer právě ve sprše! Můžete ji využít jak ke zklidnění mysli před spaním, tak k nastartování zenové mysli do nového dne. Jaké jsou výhody meditace ve sprše?

Máte-li čas se sprchovat, máte čas meditovat

Lidé často uvádějí, že na meditaci si prostě nedokáží najít čas. Na hygienu čas máte, tak to můžete spojit. Ať už vaše sprcha trvá tři minuty nebo patnáct, můžete právě zde začít praktikovat všímavost, tedy mindfulness. „Je to soustředění své pozornosti na přítomný okamžik laskavým a zvědavým přístupem,“ vysvětluje Shapiro. Vychutnejte si tedy každý okamžik své sprchy nebo koupele. Užívejte si, jak voda stéká od hlavy dolů po celém těle. Jak se postupně dostává skrz vlasy na pokožku hlavy. Vnímejte sprchu všemi smysly – na kůži, soustřeďte se na vůni obyčejné vody i mýdla, poslouchejte stékající vodu, napijte se jí.

Máte soukromí 

Nedostatek soukromí je další věc, která lidi trápí. Když už si najdou vlastní místnost, stejně je neustále vyrušuje, co se děje za zavřenými dveřmi. Koupelna vám ale intimní prostor dokáže zajistit. Hygienu budou respektovat i ostatní členové rodiny. „Je to čas, kdy můžete být opravdu sami a ostatní vás nebudou rozptylovat,“ říká Shapiro. Navíc tekoucí voda dokáže příjemně izolovat projevy ostatních členů rodiny, třeba hádky dětí.

Zapojíte snadno všechny smysly

Člověk běžně vnímá až 80 % všech informací očima. Meditace všímavosti nás učí zapojit všechny smysly a to vám ve sprše půjde mnohem lépe. Vnímejte dopadání proudů vody na vaši pokožku. Kudy stékají kapky. Ochutnejte vodu, užijte si, jak obyčejná voda voní. Užijte si vůni mýdla i jeho roztírání po kůži. Poslouchejte jen vodu a užívejte si, že jste právě teď na daném místě. Nehodnoťte, jestli jste ve sprše dlouho, nebo naopak jen chvíli. Nemyslete na nedostatky svého těla. Nestresujte se, pokud se přistihnete, že myslíte na to, co uděláte k večeři nebo co si vezmete na sebe. To je normální, právě to, že si uvědomíte, že myslíte na něco jiného, je váš úkol. Vraťte se k myšlenkám na sprchu a užijte si maximálně svůj čas.

Neexistuje žádný „správný způsob“

Skvělé je, že neexistuje žádný ideální návod, jak to udělat. „Meditace ve sprše může pro každého vypadat jinak,“ říká Shapiro. „Nejdůležitější věcí je vymyslet svůj rituál tak, aby vám bylo dobře.“ Pro některé to může znamenat zavřít oči, jiní si v koupelně ještě pustí hudbu. Někdo dá přednost vaně a poslechu desetiminutové meditace z aplikace na telefonu, jiný se budou soustředit jen na svůj dech. Jiný zase pokaždé, když se začne sprchovat, zkusí vnímat koupel primárně jen jedním z pěti smyslů. Důležitá je jedna věc: Řekněte si na začátku, jak chcete, aby to probíhalo, a toho se snažte držet. A v žádném případě to nevzdávejte, i když vás myšlenky zavedou jinam nebo budete mít pocit, že to dneska „nejde“. Nezlobte se na sebe ani na jiné, pokud vám třeba vtrhnou do koupelny. Po každém přerušení se jen vraťte k tomu, co jste si předsevzali – třeba užívat si koupel především sluchem.

Tato jednoduchá a krátká cvičení pomohou vaší mysli s koncentrací a s celkovým zklidněním. Možná už za pár týdnů zjistíte, že si dokážete například v práci snáze a rychleji uvědomit, že nemyslíte na daný úkol, a přivést mysl zase zpátky k dané činnosti. Možná se vám bude lépe usínat nebo začínat pracovní den. A to za to stojí.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.