Angina pectoris: Je dědičná a může být příznakem kašel? | Moje zdraví

Angina pectoris

Nemoc vzniká následkem takzvané ischemické choroby srdeční.

Nemoc souvisí s tím, jak jsou poškozeny cévy zásobující srdce. Jde o dvě tepny (vycházející z aorty). Když jsou zúžené, hovoříme o angině pectoris, která způsobuje pacientům viditelné problémy.

Příznaky anginy pectoris

Nejčastěji jde o bolest na hrudi nastávající po námaze, kdy srdce zjednodušeně řečeno vyžaduje více kyslíku, což mu nemocná céva nemůže zařídit. Bolest za chvíli potom, co se přestanete namáhat, přestane. Tak se liší od případného akutního stavu infarktu, kdy bolest nepřestane ani v klidu. Nemoc se postupně zhoršuje a navíc hrozí vznik krevních sraženin, porucha srdečního rytmu a infarkt.

Postihuje

muži
ženy

Projevuje se

Aorta

Léčba

Léčba samozřejmě patří do rukou lékaře, který zjistí, jak moc jsou cévy postižené aterosklerózou čili zúžením a jak je co nejvíce chránit léky a snížit pacientovi bolesti. Možná je také chirurgická léčba v podobě zavedení stentu či vytvoření bypassu.

Léky

Nemoc vzniká jako následek aterosklerózy. Zastavit zužování cév a snížit hladinu cholesterolu přitom pomáhají léky ze skupiny statinů. Lékaři také někdy doporučují preparáty s obsahem kyseliny acetylsalicylové jako Aspirin či jiné s podobným účinkem. Preventivně se proti záchvatům bolesti podávají takzvané nitráty. Pro akutní případy jsou pak k dispozici léky z nichž nejznámější je Nitroglycerin.

Prevence

Nejdůležitější je zdravý životní styl, který zajistí, že cévy nebudou předčasně postižené. Snažte se jíst zdravě, udržet si přiměřenou váhu a sportujte. Pokud už máte nějaké potíže, jako jsou vysoký tlak či cholesterol, tak i když vám ještě nezpůsobují problémy, poraďte se s lékařem, jak je léčit, jinak dojde k nevratnému postižené cév.

Kdy vyhledat lékaře

Při bolesti na hrudi je třeba kontaktovat rychlou záchrannou službu, protože může jít o infarkt.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.