Zamilujte si brusinky, radí bylinkářka. Vyléčí nejen zánět močových cest | Moje zdraví

Zamilujte si brusinky, radí bylinkářka. Vyléčí nejen zánět močových cest

Zamilujte si brusinky, radí bylinkářka. Vyléčí nejen zánět močových cest
Autor: istock.com
21. května 2021 • 06:00

Co se vám vybaví, když se řekne brusnice brusinka? Nejspíš to bude kopeček zavařených brusinek na sváteční svíčkové. Tahle rostlinka ale umí víc než jen sekundovat hovězí pečeni. Co přesně, to vám prozradí naše bylinkářka Markéta Janďourková.

Brusnice brusinka je víceletá rostlina z čeledi vřesovcovitých, dorůstající zhruba 30 cm. Má ráda polostín a kyselou půdu, tam se jí daří nejlépe. Říká se jí brusinka, kalina, kyhančí či kyselinka. Listy sklízejte od května do srpna, plody pak v září. Pěstovat ji můžete bez větších obtíží, sazenice zakoupíte v každém dobře vybaveném zahradnictví.

Brusinka obsahuje třísloviny, arbutin, salidrosit, flavonoidy, vitamíny, minerály, ovocné kyseliny a pektin. Dezinfikuje, působí svíravě a zklidňuje nervy. Pomáhá také při průjmech a problémech se žlučníkem. Její hlavní přínos spočívá ale v jejím působení na ledviny a celou močovou soustavu.

Záněty močových cest a další neduhy

Pokud trpíte na časté záněty močového měchýře, je pro vás čaj z brusinkových listů spolu s konzumací plodů přesně to pravé. Díky obsaženým látkám se prostředí ve vašich močových cestách stane pro bakterie způsobující záněty vskutku nepříjemné. Čaj si připravíte snadno: Stačí zalít jednu čajovou lžičku sušených listů a plodů 250 ml vroucí vody a nechat deset minut odstát. Pak přeceďte a pijte 3x denně jeden šálek.

Jak můžete brusinky využít dále? Trpí vaše dítko nechutenstvím? Dávejte mu 3x denně lžíci zavařených brusinek, chuť k jídlu se vrátí. Trápí vás astma? Když se vám opět začne hůře dýchat, smíchejte dvě čajové lžičky zavařených brusinek s hrnkem teplé vody a po lžičkách užívejte.

Domácí recept snadno a rychle

Samozřejmě je lepší, když si brusinky k těmto účelům připravíte sami – tak máte opravdu zaručeno, že zavařené brusinky obsahují opravdu jen to, co obsahovat mají. Můžete si je připravit dokonce i bez cukru.

Budete potřebovat 1 kg zralých brusinek a 250 ml vody. Brusinky v hrnci zalijte vodou, přiklopte a vařte tak dlouho, dokud nezesklovatí. Pak naplňte do připravených zavařovacích lahví, uzavřete a na pět minut postavte na víčko. Pak lahve obraťte a nechte vychladnout. Takto připravené brusinky vydrží opravdu dlouhou dobu.

Dalším způsobem zpracování a užívání brusinek je jejich sušení a žvýkání. Brusinky sušíme nejlépe v sušičce na ovoce, dokud nejsou scvrklé, ale zároveň stále měkké. Žvýkejte je při zánětu močového měchýře.

Autor: Marie Bezděková, Markéta Janďourková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.