Velký boom oxymetrů: Přístroj pomáhá nemocným s koronavirem. Vyplatí se ho koupit? | Moje zdraví

Velký boom oxymetrů: Přístroj pomáhá nemocným s koronavirem. Vyplatí se ho koupit?

Velký boom oxymetrů: Přístroj pomáhá nemocným s koronavirem. Vyplatí se ho koupit?
Autor: istock.com
29. března 2021 • 06:00

V poslední době v e-shopech raketově stoupl prodej takzvaných pulzních oxymetrů, které jsme dříve znali hlavně z nemocničních scén ve filmech. Dnes už jsou ale běžně dostupné i u nás a pacientům s koronavirem pomáhají určit závažnost jejich onemocnění. Má cenu si chytrou pomůcku pořídit?

Pulzní oxymetr stojí od 200 do několika tisíc korun a můžete ho běžně koupit v každém e-shopu s elektronikou. K čemu je vlastně dobrý? „Oxymetr je přístroj, který umí změřit nasycenost krve kyslíkem,“ vysvětluje lékárnice Mgr. Pavla Horáková z Lékárna.cz.

Tyto přístroje se tak běžně používají v ordinacích, které se zaměřují na léčení respiračních chorob – včetně Covidu-19. A právě kvůli němu si ho teď lidé hojně pořizují. Proč? Množství kyslíku v krvi (saturace) je totiž velmi důležité u nemocných s Covidem-19. „Koronavirus SARS-CoV-2, způsobující onemocnění Covid-19, snižuje přenos kyslíku krví,“ vysvětluje zákeřnost nákazy farmaceutka. 

Koronavirus, astma i apnoe

Jak už bylo řečeno, oxymetry využívají především nemocní s respiračními chorobami. „Přístroj bych doporučovala především pacientům s obstrukční plicní chorobou, astmatikům a těm, kteří trpí spánkovou apnoe. U nich je riziko kolísání saturace nejvyšší. U ostatní zdravé populace je pořízení na zvážení každého, zda by ho využil, či nikoliv. Každopádně v této době je jistě vhodným společníkem pro každého, kdo má obavy z onemocnění koronavirem,“ doporučuje farmaceutka.

Kdy poznáte, že je zle?

„U zdravého člověka by měla být saturace kyslíkem 95 až 99 %. Pokud klesne pod 94 %, je třeba být obezřetný a při poklesu pod 90 % je na místě volat záchranku,“ říká Mgr. Horáková. Zjednodušeně řečeno, pokud máte podezření, že jste se nakazili koronavirem nebo trpíte jinou respirační chorobou a léčíte se doma, oxymetr pomůže zabránit tomu, aby se váš stav zhoršil natolik, že by vám hrozily vážné zdravotní komplikace.

Mírný průběh koronaviru může například vážně ohrozit zápal plic. Při něm běžně dochází k hypoxii (nedostatku kyslíku v tkáních), protože tekutinou naplněné plíce nezvládají krev dostatečně okysličovat. Tito pacienti si stěžují na bolest na hrudníku, dušnost a mohou i ztrácet vědomí.

Jak funguje a jaký zvolit?

Oxymetr je malá krabička s displejem, která se navléká na prst. Funguje na principu vysílání infračerveného a červeného paprsku světla skrz tkáň. Přepočtem přístroj na displeji zobrazí hodnotu saturace hemoglobinu kyslíkem.

Jednodušší oxymetry měří pouze saturaci krve kyslíkem. Ty kvalitnější měří i tepovou frekvenci, která se u zdravého člověka pohybuje od 60 do 90 tepů za minutu. Pokud plánujete nákup pulzního oxymetru, měli byste si ale pospíšit. Trh nebyl na velký zájem o ně připraven, a proto je jich nyní k dostání čím dál méně.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.