Ořešák královský | Moje zdraví

Ořešák královský

Ořešák královský (juglans regia) je jednou z nejpěstovanějších dřevin na světě. Pěstuje se kvůli kvalitnímu dřevu, zdravým a chutným plodům a také listům, které mají široké uplatnění v léčení a léčitelství.

Popis

Ořešák královský je mohutný listnatý strom z čeledi ořešákovitých. Může dorůstat výšky až 45 metrů. Strom kvete v dubnu až květnu a plody dozrávají v září až říjnu. Životnost stromu je běžně sto a více let, přičemž plodit začíná cca po desátém roce od vysazení. Ze silného dospělého stromu můžeme sklidit i 50 kg ořechů. Plody jsou elipsoidní až kulovité, lysé, hladké, ve zralosti pukají a opadávají. Samotný ořech je až 5 cm dlouhý a 4 cm široký, skořápka ořechu je na povrchu hladká, zaobleně rýhovaná.

Účinné látky

Zralé vlašské ořechy obsahují až 50-70% tuků, hlavně velmi prospěšné nenasycené mastné kyseliny, a mají také vysoký obsah důležitých bílkovin. Ze zralých ořechů můžeme lisováním získávat velmi kvalitní rostlinný olej, který najde uplatnění nejen v kuchyni, ale i v kosmetice.

Účinky na zdraví

Vlašské ořechy nejsou jen kulinářskou ingrediencí, obsahují spoustu léčivých a prospěšných látek s blahodárným účinkem na naše zdraví. Zralé plody jsou významným zdrojem vitamínů skupiny B, které jsou důležité např. pro správnou činnost mozku, našeho nervového systému, ale i pro kůži a funkci našich vnitřních orgánů. Nenasycené mastné kyseliny mají další velmi důležitý účinek v našem těle - pomáhají snižovat hladinu tzv. škodlivého cholesterolu v krvi, jsou tedy dobrou prevencí cévních onemocnění a infarktu.

Ještě silnější léčivé vlastnosti se však přisuzují nezralým plodům ořešáku královského. Jejich výtažky můžeme pro jejich antibakteriální účinky posílené alkoholem používat k čistění a léčení našeho zažívacího traktu. Působí nejen v žaludku, ale i ve střevech, která pročisťuje a chrání před nežádoucími mikroorganismy. 

Listy ořešáku se užívají ve formě čaje (zejména odvar) nebo výluhem v alkoholu. Účinky jsou podobné jako u nezralých plodů, čaj se také doporučuje jako podpůrný prostředek při léčbě nachlazení a proti průjmovým onemocněním a katarům zažívacího traktu. Jako kloktadlo je odvar účinný i při zánětech v krku a pro udržení zdravých dásní.

Výskyt

Ve střední Evropě se ořešák objevil zřejmě v době bronzové, větší rozšíření pěstování tohoto stromu nastalo v době raného středověku. Strom upřednostňuje vlhké nížinné oblasti s vysokým obsahem humusu v půdě, vyžaduje hodně světla. Vzhledem k tomu, že listy odpuzují hmyz, bylo dříve doporučováno sázet ořešáky v bezprostřední blízkosti hnojišť. U nás je pěstován ve větších zahradách, parcích a alejích, občas i zplaňuje, především v teplejších oblastech (jižní Morava, Polabí).

Sběr

Sbírají se mladé listy, zelené oplodí v době dozrávání plodů a posléze i vlašské ořechy. Listy i zelené oplodí mají podobné léčebné vlastnosti, obojí můžeme používat k léčení  zdravotních problémů. Při sběru listů je třeba dbát na to, aby se nepolámaly, nepomačkaly, neboť zčernají a špatně se suší. Tím ztrácejí mnoho ze svých léčebných schopností.

Domácí recepty

Vlašské ořechy mají velkou výživovou hodnotu, nejčastěji se využívají v kuchyni, ať už při pečení cukroví, koláčů, buchet, štrúdlů, ale i při přípravě hlavních jídel. Můžeme je přidat do ovocných salátů, pomazánek, sýrů či nádivek. Ze zelených plodů ořešáku se většinou připravují ořechové pálenky a likéry.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.