8 nejvhodnějších potravin pro vaše zuby! Víte, co vám pomůže? | Moje zdraví

8 nejvhodnějších potravin pro vaše zuby! Víte, co vám pomůže?

8 nejvhodnějších potravin pro vaše zuby! Víte, co vám pomůže?
I když příliš zejména kyselého ovoce zubům neprospívá, jablka jsou prospěšná • Autor: iStock.com
18. dubna 2019 • 06:00

Správné čištění zubů je to nejdůležitější, co můžete pro svůj chrup udělat. Bez mezizubního kartáčku, nitě se prostě neobejdete. Víte ale, jaké potraviny mohou zubům ještě prospět?

Ještě než vám poradíme, co jíst, aby vaše zuby byly zdravé, je třeba připomenout, co jim stoprocentně škodí. “Zubům škodí příliš sladké, kyselé či tvrdé potraviny,” vysvětluje MDDr. Ondřej Šrámek z Dentální kliniky Hradčanská. Sladkosti jsou v tom směru nejhorší na prvním místě, protože podporují zubní kaz.

A ty druhé? Agresivní potraviny, které nejenže kazí barvu zubů  jako je například červené víno, ale i jeho sklovinu. A to je pro mnohé možná překvapivě třeba ovocný fresh džus. Pokud si ho chcete dát, tak určitě ne s čerstvě vyčištěnými zuby.

1. Voda

Ano, voda je pro zuby to nejvhodnější, narozdíl od jiných nápojů je totiž nenarušuje  jako nápoje kyselé nebo ty, které obsahují kyselinu fosforečnou, jako je většina nápojů typu Cola. Ani alkohol není moc dobrý, jednak zabarvuje sklovinu, ale hlavně vysušuje ústa a dostatečná tvorba slin je v boji proti zubnímu kazu velmi důležitá. „Slina napomáhá udržovat čistotu a rovnováhu v dutině ústní, jakkoliv snížená slinná sekrece pak vede ke zvýšené kazivosti. Pro dostatečnou tvorbu slin je vhodné dodržovat pitný režim,“ dodává Ondřej Šrámek.

2. Mrkev

I když by se mohlo zdát, že mrkev a podobná kořenová a brukvovitá zelenina by mohly chrupu uškodit, není to pravda. Mrkve jsou křupavé a plné vlákniny. Konzumace syrové mrkve na konci jídla zvyšuje tvorbu slin v ústech, což snižuje riziko vzniku různých ústních infekcí. Mrkev je také výborným zdrojem vitamínu A.

3. Sýr

Výzkum odborného periodika General Dentistry zjistil, že konzumace sýrů zvyšuje v ústech hladinu PH a tím snižuje i riziko zubního kazu, nejlepší je podle odborníků čedar, protože je zásaditý. Navíc je sýr dobrým zdrojem vápníku, bez kterého se zuby neobejdou. Najdete ho ale i třeba v mandlích.

4. Žvýkačky bez cukru

Reklama, která říká, že žvýkačky pomáhají proti zubnímu kazu, nelže. Musejí ale být bez cukru, jinak by byl jejich účinek opačný. "Důležité je ale mít vždy žvýkačky bez cukru, protože cukr je potravou bakterií, které způsobují zubní kaz,“ říká Ondřej Šrámek. Rozhodně se nemusíte bát, že by vytahovaly plomby, pokud se to stane, není na vině žvýkačka, ale plomba je špatně udělaná.

5. Mléko

I když mléko nepatří mezi nejoblíbenější potraviny u dospělých, najdou se i jeho příznivci, minimálně mezi dětmi, kterým rozhodně prospívá. Pokud se totiž tohoto nápoje plného bílkovin napijí po tom, co snědli například bonbon, pomůže to v jejich ústech neutralizovat kyseliny. Navíc obsahuje vápník, který dobře posiluje zubní sklovinu a snižuje vznik paradentózy. Podobný efekt mají i tak prospěšné ryby, kde je navíc vitamin D. 

6. Jablko

I když příliš zejména kyselého ovoce zubům neprospívá, jablka jsou prospěšná. Babičky dokonce tvrdily, že jimi lze nahradit čištění zubů. To byste sice riskovat neměli, ale platí, že i když jablka obsahují cukr, tak zároveň obsahují i vodu a vlákninu. Navíc struktura jablka dobře masíruje dásně a jeho žvýkání mírně odstraňuje povrchové nečistoty z chrupu.

7. Zelený a černý čaj

Pravidelné pití čajů může lehce obarvit sklovinu, ale jinak je jejich složení k zubům příznivé. Jsou v nich totiž sloučeniny polyfenoly, které pomáhají v ústech zpomalovat růst bakterií. Jak říká doktor Šrámek, vědci na univerzitě v Chicagu dokonce zjistili, že lidé, kteří si několikrát denně vyplachovali ústa neslazeným černým čajem, měli na zubech méně plaku než lidé, kteří si po stejnou dobu vyplachovali ústa čistou vodou. Polyfenoly také pomáhají bojovat proti špatnému dechu.

8. Zázvor

Zázvor je plod, který pomáhá hned na několika úrovních. Pomáhá osvěžit dech, navíc má antibakteriální účinek, takže působí proti bakteriím, kterým se v ústech daří zejména, když je krmíte sladkým.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.