Rovnátka na zuby: Fixní nebo sundavací. Lékař radí, jaké vybrat | Moje zdraví

Jak vybírat rovnátka: Levnější jsou kovová, estetičtější neviditelná

Jak vybírat rovnátka: Levnější jsou kovová, estetičtější neviditelná
Autor: Shutterstock.com
18. března 2019 • 06:00

Většina Čechů má podle odborníků ortodontické vady. A i když je nejlepší začít rovnat křivé zuby již v dětství, mnoho lidí se pro rovnátka rozhodne až v dospělosti. Důvody bývají nejen estetické, ale často také zdravotní. Poradíme vám, které zvolit i jaká je jejich cena.

Křivé zuby se totiž špatně čistí, což vede k vyšší kazivosti chrupu, zánětu dásní a tvorbě zubního kamene. "Dalším problémem jsou vady skusu, které mohou způsobit také funkční obtíže. Například problémy, jakými jsou žvýkání nebo zhoršená výslovnost. Určitý typ traumatického skusu může být také příčinou rychlejšího obrušování zubů nebo jejich páčení a předčasné ztráty. Některé ortodontické anomálie mohou souviset i s problémy a s bolestivostí čelistních kloubů," vysvětluje Kateryna Mourati, stomatoložka z kliniky Dental Office H33. 

Aby lékař mohl určit vadu a následnou možnost léčby, potřebuje především přesnou diagnostiku. „Proto je u každého pacienta nejdříve nutné provést komplexní ortodontické vyšetření, které se skládá ze zhotovení rentgenových snímků, fotografií zubů a jejich otisků nutných k tvorbě sádrových zubních modelů,“ uvádí lékařka. 

Pak už jen stačí vybrat ta správná rovnátka, která jsou vhodná právě pro vás. Čím se při výběru řídit a na kolik vás takové rovné zuby přijdou? 

Ortodontické snímací aparáty

Ortodontické aparáty dělíme do dvou základních skupin – na snímací a fixní. Mezi aparáty snímací řadíme aparáty funkční, které se používají k úpravě skusu v dětském věku. V tomto období je díky probíhajícímu růstu možné dosáhnout určitých změn ve vztahu a velikosti zubních oblouků.

"K dosažení požadovaného výsledku je nezbytná dobrá spolupráce pacienta a pravidelné nošení rovnátek," říká ortodontistka Kateryna Mourati. 

Cena snímacího aparátu závisí vždy na zvoleném typu, někdy je nutná i jejich kombinace, cena se pohybuje od necelých 3 tisíc až do 7 tisíc korun

Druhou skupinou snímacích aparátů jsou aktivní fóliová rovnátka, která většina lidí zná pod názvem "neviditelná". 

Fóliové aparáty

Ortodontické fóliové aparáty Invisalign splňují vysoké estetické nároky a v posledních letech jsou mezi pacienty, a to hlavně dospělými, velmi oblíbené. Vzhledem k jejich průhlednosti jsou na vzdálenost větší než půl metru prakticky neviditelné. Fóliová rovnátka však nejsou jen estetická, ale hlavně účinná.

"Jednou z největších výhod je jejich netrvalé upevnění na zubech. Výhoda možností sejmutí rovnátek z důvodu konzumace jídla nebo zubní hygieny je zřejmá. Fóliové aparáty umožňují provádět dentální hygienu bez omezení, která souvisí s pevnými ortodontickými aparáty. Při dobrých hygienických návycích pacienta se výrazně snižuje riziko vzniku dekalcifikací zubní skloviny a zánětů dásní. Výskyt těchto komplikací je nižší v porovnání s terapií pomocí fixní vestibulární, ale i lingvální techniky," vysvětluje lékařka.

Postup při práci s ortodontickými fóliovými aparáty se oproti těm fixním liší. Prvním krokem je návštěva pacienta se zhotovením otisků zubů, rentgenových snímků a fotografií. Tato dokumentace je následně odeslána k výrobci aparátů do USA. Zde jsou zubní otisky naskenovány a na vzniklém 3D virtuálním modelu zubů je naplánován postupný posun zubů do jejich žádané výsledné polohy. Vizualizace celého léčebného postupu je dále odeslána zpět ošetřujícímu ortodontistovi, který v ní může provést případné úpravy. Po schválení léčebného plánu vám vyrobí potřebný počet plastových rovnátek na míru.

V každém aparátu je vložen přesně daný tlak působící po nasazení na zuby a jejich posun. Ke zvýšení efektivity aparátů je dobré na některých výrazně pokřivených zubech před nasazením prvních aparátů zhotovit tzv. attachmenty. Jde o malé výstupky na povrchu zubů z materiálu, ze kterého se zhotovují bílé zubní výplně. Tyto attachmenty barvou odpovídají barvě zubů a po ukončení terapie se snadno ze zubů odstraní. 

Fóliové aparáty je třeba nosit celý den i noc. Vyjmout se musí pouze před jídlem a čištěním zubů. Vzhledem k nenápadnosti a křehkosti aparátů může ve chvíli, kdy pacient aparáty dočasně sejmul, snadno dojít k jejich ztrátě nebo poškození. Je tedy třeba, aby je klient vždy ukládal do krabičky, kterou od ortodontisty obdrží. Ztráta aparátů v restauraci bývá popisována jako nejčastější komplikace léčby. 

Cena za léčbu pomocí systémem Invisalign se odvíjí od náročnosti ortodontické vady. Pohybuje se od 75 tisíc až do 100 tisíc korun

Ortodontické fixní aparáty

Fixní aparáty, jak z jejich názvu vyplývá, jsou pevně nasazené na zubech pacienta. Aparáty se skládají ze zámků, což jsou malé součástky nalepené speciálním lepidlem na chrupu. Zámky jsou spojeny navzájem ortodontickým drátem, který vyvíjí sílu potřebnou k posunu zubů. Dráty se v průběhu léčby mění a upravují. Uchycení drátu v zámku je zajištěno pomocí malých gumiček vyráběných v mnoha pestrých i nenápadných barvách. Pacient si tak může rovnátka při každé kontrole ozdobit podle přání. Druhou variantou jsou tzv. samoligující zámky, ve kterých se drát uchytí po uzavření malých dvířek, které jsou součástí zámku.

Zámky se podle materiálu, z něhož jsou zhotoveny, dělí na kovové a keramické. Pomocí klasického kovového fixního aparátu je možné upravit nejširší spektrum ortodontickým vad. 

Nošení fixního ortodontického aparátu může být spojeno s určitým dyskomfortem. Zámečky umístěné na zubech zpočátku mohou způsobit otlaky na vnitřní straně rtů a tváří. Tyto problémy pacienti popisují zpravidla první týden po nasazení rovnátek. Pro zmírnění obtíží je možné zámky dočasně překrýt ortodontickým voskem. Další nepříjemností je tlak na zuby, který vzniká po každé aktivaci aparátu. Zuby tak mohou být dočasně citlivé hlavně při kousání tužší stravy. 

Někteří, hlavně dospělí pacienti považují za větší handicap nošení nápadného ortodontického aparátu než vlastní ortodontickou vadu, mnohdy i výraznou. Z toho důvodu se mohou ortodontické terapii bránit. Vylepšení estetických vlastností ortodontických aparátů přišlo s používáním keramických ortodontických zámků. 

Keramické fixní aparáty

Keramické zámky dělíme na monokrystalické a polykrystalické. Polykrystalické zámky jsou vyráběné v barvě zubů, monokrystalické (safírové) jsou více průsvitné, tedy ještě méně nápadné. Spolu s použitím bíle lakovaných ortodontických drátů nabízejí dobrý estetický vzhled se sníženou nápadností aparátu. Navíc keramické zámky mají ve srovnání s kovovými hladší povrch, a jsou tak pacienty lépe přijímány. Je třeba však upozornit, že keramické zámky není vhodné použít u každého pacienta.

Keramické zámečky jsou samozřejmě dražší nežli kovové, cena jednoho aparátu na jednu čelist je zhruba 16 tisíc korun.

Kovové fixní aparáty

Fungují na úplně totožném principu jako keramické aparáty s tím rozdílem, že místo keramických či safírových zámků se používají zámečky kovové. "Samozřejmě, že nejsou tolik estetické jako zámečky keramické, doporučujeme je spíše dětským pacientům nebo do dolní čelisti v kombinaci s keramickými zámky na horní čelist, přeci jen spousta pacientů při úsměvu téměř spodní zuby neodhaluje," popisuje lékařka. 

Jejich hlavní výhodou je oproti keramickým zámkům cena. Jsou samozřejmě levnější. Rovnátka na jednu čelist stojí okolo 10 tisíc korun

Lingvální fixní aparáty

Fixní ortodontický aparát se liší od klasického fixního svým umístěním na vnitřní neboli lingvální straně povrchu zubu. Tím se rovnátka stávají prakticky neviditelnými. Jejich výhodou v porovnání s klasickými rovnátky umístěnými na vnější ploše zubu je kromě nenápadnosti i eliminace možného výskytu bílých skvrn v okolí aparátu. Pokud k odvápnění skloviny následkem nedostatečného čištění zubů dojde, jsou bílé skvrny na vnitřní ploše zubů a nejsou tak na první pohled vidět. 

"Nevýhodou lingválních aparátů je horší tolerance ze strany pacienta z důvodu traumatizace jazyka, ta může ovlivnit v některých případech i výslovnost. Ve srovnání s fóliovými aparáty je možná terapie i složitých ortodontických vad včetně extrakčních případů. Jsou tedy vhodné pro léčbu většiny ortodontických anomálií," dodává ortodontistka Kateryna Mourati. 

Lingvální fixní aparáty jsou na rozdíl od klasických vyráběny individuálně pro každého pacienta. V první fázi je tedy pacientovi zhotoven přesný otisk zubů, na jehož základě jsou následně vyrobeny ortodontické zámky a dráty. V principu se postup terapie velmi podobá práci s klasickými fixními rovnátky. 

Léčba těmito rovnátky začíná na 70 tisících korun. Při jejich výrobě se používá zlato, které náleží pacientovi, a on je tak po konci léčby může prodat.

Autor: Petra Barochová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.