Podzimní deprese: Odborník radí, jak se bránít depresivní náladě | Moje zdraví

Podzimní deprese neexistuje, říkají odborníci. Jak se zbavit nespavosti a smutku?

Podzimní deprese neexistuje, říkají odborníci. Jak se zbavit nespavosti a smutku?
Podzimní splín nebo opravdová deprese? • Autor: istock.cz
23. října 2023 • 14:30

Na podzim má mnoho lidí pocit, že jim ubývá energie a do ničeho se jim nechce. Někteří si dokonce říkají, že mají podzimní depresi. Podle odborníků ale nic takového neexistuje. Možná jste jenom vyčerpaní, což je na na konci roku dost přirozené. Pokud jsou ale potíže dlouhodobé, pak potřebujete odbornou pomoc. 

Slovo deprese jsme si zvykli používat jako nálepku na různé změny nálady. Často o ní hovoříme, když panuje pošmourné počasí. Málo slunce a světla však vůbec není jedinou situací, kdy se lidé cítí hůře než obvykle. U některých se stav zhoršuje na jaře. Nedokážou se totiž vyrovnat s tím, že všechno kolem nich kvete, příroda se probouzí, a jim přesto není dobře na duši.

Deprese je ale oproti běžnému splínu a jakémusi zpomalení těla velmi vážný stav. Nelze jej ovládnout, zahnat tabulkou čokolády, koupí nových bot či běháním v podzimním listí. Pokud jen ztrácíte na akčnosti, chce se vám polehávat, o depresivní stavy nejde, jedná se o sezónní záležitost projevující se pocity smutku, podrážděností nebo únavou.

Zkuste bylinky

Pokud špatně spíte, trpíte ustavičným strachem, že se stane něco špatného, možná vás napadlo vyzkoušet volně prodejné léky na léčbu úzkostí. Na trhu jsou bylinné produkty nebo i přímo léky obsahující kozlík lékařský nebo levaduli. Jejich výhoda oproti lékům na předpis (anxiolytika) je, že na nich nevzniká závislost. 

"K léčbě přechodných úzkostných nálad, které netrvají déle než šest měsíců, je v dnešní době s oblibou užíváno i přírodní lék z levandule, který je volně prodejný a nevytváří závislost. Léčba vede ke zlepšení kvality života nemocných a zamezuje zhoršování onemocnění. Proto se nebojte vyhledat pomoc. Čím dříve, tím lépe," říká MUDr. Lenka Trdlová z Psychiatrické nemocnice v Bohnicích.

Lék z levandule je vhodným lékem na zvládání úzkostných neuróz včetně psychosomatických potíží například zažívacích potíží, nevolnosti, nespavosti Výhodou přípravku je, že rostlinné léky procházejí přísným schvalovacím procesem, stejným jako jiné léky. To znamená, že se u něj kromě bezpečnosti zkoumal i účinek potvrzený vědeckými studiemi. U potravních doplňků se zkoumá zejména jejich bezpečnost.

Člověk může mít v různých ročních obdobích různou náladu. Na častější špatné náladě během podzimu a zimy má, kromě hektického životního shonu před Vánoci, podíl i redukce denního světla a tím způsobená změna biologických rytmů. S úbytkem světla také tělo začíná produkovat větší množství melatoninu – jednoho z nejdůležitějších spánkových regulátorů. „Nedostatek spánku podporuje sklony k depresím, úzkostným stavům, problémům s pozorností, pamětí a má vliv na celkové zhoršení mozkových funkcí i oslabení imunity,“ popisuje Libor Činka. 

Pohyb pomáhá

Špatná podzimní nálada může být ovlivněna i nedostatkem pohybu venku. I ten může regulovat produkci melatoninu. Pravidelným pohybem venku se totiž člověk cíleně vystavuje světlu ve vyšší intenzitě. „Jednou z metod, jak zaplašit podzimní chmury, je pohyb. Ideální může být chůze v přírodě, nordic walking, jóga nebo pilates. Zkrátka jakýkoliv pohyb, který nám udělá dobře na těle a hlavně na duši. Špatnou náladu ale zažene i obyčejný úsměv nebo vzpřímené držení těla. Existují studie o tom, že pokud se člověk usměje, jeho endokrinní systém začne vylučovat hormony štěstí i přesto, že to tak v danou chvíli necítí. Za několik málo okamžiků se tak bude cítit lépe doopravdy. Totéž umí zařídit i vzpřímená pozice těla. Chce-li se člověk cítit lépe, měl by dávat pozor na choulení se v ramenou, které na náladě nikdy nepřidá,“ uvádí Iva Bílková, hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky.

Video se připravuje ...
Sedm návyků lidí, kteří milují pohybVIDEO 

Když jde o depresi

„Na rozdíl od depresivní nálady, která se čas od času objeví u každého a souvisí například se špatným počasím, je deprese velmi závažné duševní onemocnění, jehož léčba je poměrně zdlouhavá a vyžaduje pomoc odborníků. Depresivní stavy v krajním případě mohou vést až k sebevraždě a rozhodně nejsou vyvolány pouze změnou ročního období. Žádné podzimní splíny na člověka na podzim nevyskočí jako klíště, pouze dojde k zesílení už probíhající deprese,“ vysvětlil hypnoterapeut Libor Činka.

Autor: Markéta Grosmanová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.