Jak často je potřeba chodit do přírody? Vědci určili tohle číslo | Moje zdraví

Jak často je potřeba chodit do přírody? Vědci určili tohle číslo

Jak často je potřeba chodit do přírody? Vědci určili tohle číslo
Hory • Autor: iStock.com
27. března 2024 • 06:00

V přírodě se člověk uklidní, načerpá sílu, procházkou prospěje srdci a cévám. S výčtem benefitů bychom mohli pokračovat a byl by to pěkně dlouhý seznam. To, že pobyt v zeleni je zdraví prospěšný, není žádná novinka. Nová studie ale zjistila, kolik hodin týdně stačí být v přírodě, aby člověk pocítil její účinky na těle i duchu. A číslo je asi menší, než byste čekali!

Pobyt v přírodě přináší nespočetně benefitů lidskému zdraví, jak psychickému, tak tělesnému. To koneckonců člověk pozná sám na sobě nejlépe a určitě nepotřebuje studie amerických vědců. Pokud ale žijete ve městě nebo procházky do zeleně nestíháte, nemusíte čekat jen na dovolenou. Už pouhé dvě hodiny mimo civilizaci za týden se vyplatí!!

Výzkum provedli vědci z Lékařské fakulty University of Exeter mezi 20 000 lidmi v Anglii. Účastníci měli za úkol hovořit o své aktivitě a pocitech štěstí v průběhu jednoho týdne. Podle výsledků publikovaných letos v červnu v The Guardian byli lidé, kteří trávili čas venku, častěji v životě spokojenější a zdravější. To nebylo žádné překvapení.  Vědci se ale poprvé zaměřili na to, za jaký čas se benefity projeví. Ukázalo se, že stačí 120 minut týdně.

Každá minuta se počítá

Dokonce se ani nemuseli venku pouštět do žádných sportovních výkonů – pozitivní účinky vnímali i ti, kteří si chodí do zeleně jen tak posedět na lavičku, dívat se a vychutnat klid. Ještě lepší zpráva je, že se nemuselo jednat o dvě hodiny strávené v kuse – zkrátka počítá se každá minuta. Procházka se psem, část cesty z práce pěšky přes park, to vše se sčítá.

„Co nás ale opravdu ohromilo, bylo to, že stejné výsledky se potvrdily u různých skupin,“ uvedl doktor Mathew White z University of Exeter, který studii vedl. Dvě hodiny týdně mají tedy stejně pozitivní vliv na zdraví jak u mladých lidí, tak u seniorů, jak u obyvatel měst, tak u lidí z venkova. Stejné účinky mají u bohatých i chudých a přináší benefity i pacientům s chronickými onemocněními a postižením, uvedl lékař.

Studie se nezaměřila na to, proč a čím konkrétně pobyt v přírodě pomáhá. Doktor White ale usuzuje, že klíčové by mohly být chvíle klidu, které člověk dopřeje své mysli. „Většina lidí je vystavena neustálému tlaku z mnoha stran. V přírodě máte možnost ze svého běžného prostředí vystoupit, můžete zažít ticho a zklidnit mysl. To má relaxační účinek a pomůže vám to zpracovávat důležité věci.“ 

Samozřejmě budou potřeba ještě další studie, aby se tento čas potvrdil. Dvě hodiny týdně v přírodě by se ale tak mohly ukázat stejně důležité pro vaše zdraví jako třeba vyvážený jídelníček s dostatkem ovoce a zeleniny nebo dostatek pohybu.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.