Trpíte sezónními depresemi? Možná za to může barva vašich očí | Moje zdraví

Trpíte sezónními depresemi? Možná za to může barva vašich očí

Trpíte sezónními depresemi? Možná za to může barva vašich očí
Současný životní styl je velmi náročný na oči. Chraňte si je! Třeba i stravou, která jim prospívá • Autor: profimedia.cz
28. ledna 2019 • 10:00

Oko je do duše okno, praví staré přísloví. A je pravda, že některá onemocnění se zračí i v očích pacienta. Lékaři v poslední době zkoumají souvislost mezi barvou duhovky a sezónními depresemi. Pokud totiž máte tmavší duhovky, může vaše tělo produkovat více melatoninu a kvůli němu jste náchylnější k sezónním afektivním poruchám.

Někteří lidé se na dlouhé zimní večery těší, pro jiné jsou spojeny se ztrátou chuti cokoliv dělat. S úbytkem slunečního záření mohou citlivější lidé pociťovat únavu, špatnou náladu, zvýšenou potřebu odpočívat a někdy i vyšší chuť na sladké. Tato takzvaná sezonní deprese bývá přechodný stav, který se skutečnou depresí nemá nic společného.

Sezónní deprese se vyznačuje tím, že člověka potkává v určitém období roku. Skutečná deprese se projevuje mnohem závažněji: Kromě sklíčenosti a nedostatku energie se nemocný cítí apatický, bez síly a sebevědomí, mívá poruchy koncentrace, pocity viny a bezcennosti, poruchy spánku, ztrátu chuti k jídlu, snížení libida.

V odborném časopise Open Access Journal of Behavioral Science & Psychology byla nedávno publikována studie, podle které jsou lidé se světlýma či modrýma očima k sezónní depresi méně náchylnější než lidé s tmavými duhovkami. Do výzkumu se zapojilo 175 vysokoškolských studentů z jižního Walesu a Kypru s průměrným věkem 24 let. Autoři práce u testovaných jedinců sledovali změny jejich nálady, tělesnou váhu, chuť k jídlu, kvalitu a množství spánku i sociální aktivitu.

Světlejší duhovky jsou citlivější na světlo

Důvodem může být právě množství světla, které oči jednotlivce dokážou zpracovat – tvrdí to hlavní autor studie a hostující profesor psychologie na Univerzitě Jižního Walesu – Lance Workman. Světlejší duhovky jsou prý citlivější na světlo – to znamená, že nemusí přijímat a zpracovávat okolní obrazy (vnější jevy) tak, jak je jejich retinální buňky absorbují. Lidé se světlejšíma očima mají v těle méně melatoninu, což je hormon, který nám pomáhá usnout.

A příliš mnoho melatoninu či nerovnováha melatoninu a serotoninu (jiného hormonu regulujícího náladu), můžou hrát roli v tom, proč jsme v podzimních a zimních měsících letargičtí, nevrlí – zkrátka bez nálady. Autoři studie ale zároveň dodávají, že se jedná jen o jednu práci, a výše uvedené tak samozřejmě neplatí pro všechny, takže i modroocí mají své problémy. Už dřívější výzkumy uvádí, že modré oči se vyskytují u lidí, kteří žijí dále od rovníku – to naznačuje fakt, že se během vývoje lidského druhu mohli naši předci proti depresím, a tím pádem i kratším a tmavým dnům v našem podnebném páse adaptovat.

Autoři studie ale podotýkají, že barva očí samozřejmě není jediným faktorem, který určuje, zda nás uchvátí deprese. Člověk, který prosedí osm hodin v temné kanceláři, poté jede metrem domů a na čerstvém vzduchu je maximálně hodinu denně, má samozřejmě vyšší pravděpodobnost propuknutí deprese než ten, který chodí na procházku za každého počasí.

Chcete se deprese zbavit?

Ono totiž i když je pod mrakem, psychice vycházka pomůže. I ve městě si zajděte do jakéhokoliv parku. Různé studie tvrdí, že i 15 minut mezi stromy dokáže člověka dostatečně nabít a vůči různým splínům je pak mnohem odolnější.

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.