Otěhotnění bez pohlavního styku? Odpověď vás možná překvapí | Moje zdraví

Těhotenství bez sexu? Odpověď vás možná překvapí

Těhotenství bez sexu? Odpověď vás možná překvapí
Autor: iStock
10. září 2020 • 06:00

Ačkoliv se zdá, že na otázku by jednoduše uměl odpovědět každý žák základní školy, vyjádření odborníků vás možná překvapí. Může se to stát.

Možná jste to slyšeli jako příběh, který se stal „kamarádce kamarádky“. Těhotenství bez soulože. Podobný příběh popisuje na síti TikTok Sammi Isabel. Její video se stalo virálním. Popisuje v něm, že byla panna, nedostala menstruaci a pozdější návštěva u gynekologa potvrdila její těhotenství. „Dnes mám pětiletého syna,“ říká dívka hned v záhlaví svého účtu.

Isabel určitě není jedinou ženou, které se podobný příběh mohl stát – a teď opravdu nemáme na mysli Pannu Marii. Podle studie z roku 2013 publikované v BMJ (British Medical Journal) 45 žen ze 7 870 uvedlo, že otěhotněly bez sexuálního styku i bez jakékoliv metody asistované reprodukce. Podle autorů studie šlo častěji o ženy, které byly vychovávány značně puritánsky nebo s nimi rodiče o sexu a kontrole porodnosti příliš nebo vůbec nemluvili. To, jestli žena opravdu otěhotněla bez soulože, lze hodně těžko dokazovat. I tak jde ale o téma, o kterém je důležité více hovořit na odborné úrovni.

„Mnoho porodníků zná ze své praxe ženy, které jsou těhotné a tvrdí, že jsou panny a mají nedotčenou panenskou blánu,“ uvedla Lauren Streicher, profesorka klinického porodnictví a gynekologie na Feinbergské lékařské fakultě Northwestern University pro Health.com. Poznat, zda žena měla, či neměla pohlavní styk, je obtížné. Na takzvanou panenskou blánu – malé množství extra tkáně kolem vaginálního otvoru – se rozhodně spoléhat nelze. Některé ženy mají panenskou blánu pružnou, a ta se tak může narušovat déle, než jedním pohlavním stykem. Jindy se panenská blána může porušit i při používání tamponů, gynekologických vyšetřeních nebo při intenzivním cvičení.

Otěhotnění bez sexuální styku nevylučuje ani sexuolog Radim Uzel. „To těhotenství je velice nepravděpodobné, nelze ho však zcela vyloučit. Pokud bude zpoždění menstruace delší než 10 dní, navštivte svého gynekologa,“ uvedl v Poradně pro plánování rodiny a sexuální výchovu.

Jak se dá otěhotnět bez soulože?

Aby mohlo dojít k těhotenství, musí se především setkat spermie a vajíčko. Ty se k sobě dostanou většinou po ejakulaci v pochvě. Nicméně existují i jiné cesty, kde je pravděpodobnost otěhotnění sice několikanásobně nižší, ale ne vyloučená. Muž může mít sperma například na prstech, kterými následně do pochvy sáhne. Může ejakulovat poblíž vaginálního otvoru nebo se ho dotknout ztopořeným penisem s takzvanými kapkami touhy, které mohou obsahovat spermie. Ani spodní prádlo nemusí být stoprocentní ochranou.

Tato takzvaná panenská těhotenství se pravděpodobněji vyskytnou u mladších žen, které jsou zdravé a plodné. A ačkoliv jde o velmi malou pravděpodobnost, je důležité, aby o ní každý věděl. Těhotenství může nastat i bez penetrace, takže pokud o početí s partnerem neuvažujete, chraňte se i při nekoitálním sexu.

 

 

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.