Stále více lidí má problémy s očima. Jak je rychle a včas rozpoznat | Moje zdraví

Stále více lidí má problémy s očima. Jak je rychle a včas rozpoznat

Stále více lidí má problémy s očima. Jak je rychle a včas rozpoznat
Autor: istockphoto.com
8. července 2019 • 16:00
Prezentace klienta • 

Zní to neuvěřitelně, ale skoro každý druhý Čech má problémy se svým zrakem. Ať už jde o klasické vady, které lze vyřešit pomocí dioptrických brýlí, až po vážnější onemocnění, kterými jsou oční zákaly nebo nádory. Příznaky bývají často nenápadné, při jejich ignorování však mohou být následky fatální. Jak včas rozpoznat, že takové onemocnění postihlo i vás?

Prevenci je potřeba dodržovat

Pravidelně bychom měli docházet k očnímu lékaři, stejně tak jako dodržujeme prevenci u zubních lékařů nebo ženy u gynekologů. A zapomenout bychom neměli ani na ty nejmenší, na děti. Pravidelné prohlídky u dětí jsou často podceňované. Bohužel i kvůli tomu se oční vady, které se daly odhalit už v dětství, objeví až v době dospívání, což je lékaři považováno za problém. Podle nich by měl každý člověk chodit na preventivní prohlídky alespoň každé dva roky.

Autor: Neovize Group

Léto – ideální čas na preventivní prohlídku

Pokud máte pocit, že letní měsíce nejsou pro preventivní oční prohlídky vhodné, je tomu právě naopak. Volnější pracovní doba a prázdniny jsou pro opomenuté preventivní kontroly ideální.

Vyšetření je bezbolestné a většinou zabere jen pár minut

Pokud máte obavy, že bude vyšetření u očního lékaře nepříjemné nebo dokonce bolestivé, nemusíte se bát. Díky modernímu vybavení je oční vyšetření naprosto bezbolestné.  V oční klinice DuoVize nebo NeoVize vás čeká například měření dioptrií, které je důležité pro správné zkorigovaní oční vady, neboť nesprávně korigovaná oční vada může způsobit únavu, bolest hlavy, pálení očí a spoustu dalších potíží. Důležité je také měření nitroočního tlaku, který může být – pokud je vysoký – indikátorem zeleného zákalu neboli glaukomu. „Toto onemocnění nijak nebolí a vyvíjí se pozvolna, takže ho pacient mnohdy vůbec nezaznamená. Projevuje se však nevratnými výpadky zorného pole a může vést až k úplné ztrátě zraku. Proto se glaukomu také často říká tichý zloděj zraku,“ uvádí docentka Šárka Skorkovská, primářka Oční kliniky NeoVize Brno.

Autor: Neovize Group

Jaká jsou nejčastější onemocnění očí?

Mezi běžné oční vady patří zejména krátkozrakost nebo dalekozrakost. Řešením jsou dioptrické brýle anebo laserové operace. Daleko závažnější oční onemocnění jsou různé druhy zákalů. Jedním z nich je např.  šedý zákal, který vzniká nejčastěji stářím, ale také v důsledku trvalého užívání některých léčiv. V počátcích se onemocnění nemusí nijak projevovat, patrné je až v pokročilé fázi a většinou postihuje osoby starší 65 let. „Kataraktu je možné odstranit pouze operací, která se provádí ambulantně, trvá asi 15 minut a je zcela bezbolestná. Pacient může zvolit i operaci asistovanou laserem LenSx, tedy bez použití skalpelu,“ vysvětluje primářka Oční kliniky Duovize, MUDr. Lucie Valešová.

Autor: Neovize Group

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.