5 triků, jak se na jaře vyhnout klíšťatům | Moje zdraví

5 triků, jak se na jaře vyhnout klíšťatům

5 triků, jak se na jaře vyhnout klíšťatům
Autor: istock.com
23. dubna 2022 • 06:00

Konečně tu máme jaro, bohužel ale ne takové, jaké bychom si přáli. Koronavirus, sociální distanc, home office – všichni jsme z toho unavení. Je třeba se však podívat na světlou stránku; máme šanci trávit více času v přírodě. Tam na nás ale čeká jiná nástraha – klíšťata. Jak se jim vyhnout?

Přibližně každé čtvrté klíště je infekční. Nejnebezpečnější choroby přenášené klíšťaty jsou lymská borelióza, klíšťová encefalitida nebo smrtelná babezióza. Nepodceňujte proto ochranu sebe, rodiny ani svých domácích mazlíčků!

Video se připravuje ...
Jak se chránit před klíšťaty?VIDEO 

Stylové, ale bezpečné oblečení

Krátké kalhoty a tílka přímo provokují klíšťata, aby vylezla na svou oběť. Na procházku nebo i při venčení se doporučuje nosit dlouhé světlé kalhoty. Pro lepší efekt si můžete spodky kalhot ještě vecpat do vysokých ponožek. Tento jednoduchý a módní způsob nejen udrží klíšťata na vnější straně oblečení, ale také jim zabrání proniknout na kůži. Klíšťata to však zpravidla nevzdají a začnou šplhat výše, proto nezapomínejte mít zastrčené i tričko. Pokud plánujete ležet v trávě nebo si hrát se psem v keřích, doporučujeme i tričko s dlouhým rukávem.

Nezapomínejte na repelent

Některé repelenty fungují nejen na kůži, ale také na oblečení. Před odchodem z domu si nezapomeňte nastříkat vrchní vrstvu oděvu a boty. Je běžné, že si lidé myslí, že malý flek svou práci udělá, ale to nestačí. Před obutím bot je pořádně nastříkejte a vždy nechte zcela vyschnout. Postupujte podle bezpečnostních pokynů výrobce. Tímto způsobem se k vám klíšťata neodváží ani přiblížit.    

Zůstaňte uprostřed cesty

I když sejít z cesty do okolní přírody působí lákavě, má to i svá nebezpečí. Klíšťata jsou šikovná a jsou to trpěliví horolezci, kteří vyčkávají na svou oběť na stoncích a listech rostlin. Vyskytují se do maximální výšky jednoho metru, nejčastěji na převislých rostlinách po stranách chodníčku. Pokud půjdete středem, máte větší šanci, že na klíšťata nenatrefíte. Hlavně nezapomeňte – vyhýbejte se vysoké trávě.

Chraňte i svého čtyřnohého mazlíčka

Na trhu je dnes dostupných mnoho různých antiparazitárních přípravků, které mazlíčky chrání před klíšťaty a nepřímo tak i před jimi přenášenými chorobami. Mezi nejoblíbenější patří systémově fungující ochucené tablety, spot-on přípravky a obojky. Veterináři i chovateli jsou preferovány ochucené žvýkací tablety, a to díky jejich jednoduchému podání a účinku až po dobu 3 měsíců. Psům navíc chutnají. Spot-on přípravky se aplikují v oblasti krku, kde se účinná látka vstřebá přímo do kůže. Některé přípravky jsou vhodné jak pro psa, tak pro kočku, kde mohou některé fungovat také až 3 měsíce. Známou metodou je i nasazení obojků pro psy, které jsou voděodolné a jejich účinek trvá až do 6 měsíců. Pro vhodný výběr přípravku je nejlepší konzultace s veterinárním lékařem. Ten dokáže nejlépe posoudit, která z možností je nejlepší pro vašeho pejska nebo kočku, a hlavně jen u lékařů jsou všechny přípravky dostupné na trhu.     

Pravidelně se kontrolujte

Po každé procházce nebo venčení se důkladně zkontrolujte. Klíště se může skrývat v různých zákoutích těla a je velmi náročné ho na první pohled zpozorovat. Po několika dnech se po nakrmení zvětší a je viditelnější. Pokud se klíště odstraní do 24 až 36 hodin po kousnutí, výrazně se sníží riziko, že se infekční patogeny dostanou z jeho trávicího traktu do krve. Je proto nutné dělat každodenní kontrolu.

U pejsků a koček je to náročnější, protože přes jejich hustou srst má člověk problém si klíštěte všimnout. Nejčastěji se klíšťata u pejsků přichytí na hlavě v okolí uší a očí, ve slabinách, na tlapkách a kolem ocasu. Důsledně ho vždy po každém venčení prohlédněte. Více informací najdete na stránkách www.zdrave-zvire.cz nebo www.protectourfuturetoo.com/cz

 

Autor: Marie Bezděková, Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.