Zabije mráz viry chřipky? Jak se vyhnout chřipce? | Moje zdraví

Mráz bacily nezabije, chřipky ale ubude. Jak zůstat zdravý?

Mráz bacily nezabije, chřipky ale ubude. Jak zůstat zdravý?
Ani velký mráz bohužel virus chřipky nezabije • Autor: iStock.com
28. února 2018 • 08:18

Mrazivé počasí tohoto týdne udělalo radost hlavně bruslařům a zahrádkářům. Jedni si mnou ruce nad ideálními podmínkami na rybnících, druzí spoléhají na to, že slimáci v půdě zmrznou. Všichni svorně si libují, že tuhá zima snad konečně zastaví epidemii chřipky a šíření viróz. Bohužel takhle jednoduché to nebude.

Kdo by si myslel, že dlouhodobé nízké teploty zahubí virus chřipky, ten je na omylu. Viry chřipky dokáží přežít i ve velmi silných mrazech. Jde o relativně odolné viry, přežívají při pokojové teplotě a v suchu i několik dnů a v prachu vydrží až 14 dnů.

Proč mráz zastaví chřipkovou epidemii?

Jen mráz nás od chřipky nezachrání. Většinou však změní naše chování a to proti šíření epidemie pomůže. „Jednoznačně tvrdit, že mrazivé počasí napomáhá omezování šíření virů a bakterií, není možné. Pravdou je, že mezi lidmi takové obecné mínění panuje. Doposud ovšem nic takového nebylo vědecky prokázáno. Jde spíše o  to, že lidé obecně v mrazivém období méně vyhledávají společenské kontakty a více se zdržují v domácím prostředí. Tímto chováním může docházet k významné eliminaci potenciálních zdrojů nákaz a nemoci mají omezené možnosti ke svému šíření,“ říká k tomu ředitel Hygienické stanice Hlavního města Prahy Jan Jarolímek.

Proč je tedy více viróz při mírné zimě? Jednak proto, že lidé chodí více ven a do společnosti, a také proto, že chřipce se daří nejlépe ve vlhkém a chladném počasí. Proto chřipkovou epidemii (víc jak 2 000 nemocných na 100 000 obyvatel) zaznamenáváme hlavně v mírnějších zimách nebo na podzim a na jaře.

Jak se vyhnout chřipce?

Ve velmi nízkých teplotách bychom měli být na svou imunitu zvláště opatrní. Teploty pod bodem mrazu přispívají ke zvýšené únavě organismu a oslabují ho. Právě teď je proto na místě odpočinek, zvýšený přísun ovoce a zeleniny a potravinových doplňků s vitamíny. Pro zvýšení imunity je důležitý zejména vitamín C, selen a zinek. Důležité je také vyhýbat se zdrojům nákazy a chodit co nejméně do společnosti.

Autor: Kateřina Erbsová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.