Angelina Jolie dostala po rozchodu Bellovu obrnu. Může postihnout i vás! | Moje zdraví

Angelina Jolie dostala po rozchodu Bellovu obrnu. Může postihnout i vás!

Angelina Jolie dostala po rozchodu Bellovu obrnu. Může postihnout i vás!
Angelina Jolie promluvila o svém trápení po rozchodu s Bradem Pittem • Autor: Profimedia
1. srpna 2017 • 06:00

Zatímco Brad Pitt má svůj otevřený rozhovor o rozvodu s Angelinou Jolie už dávno za sebou, jeho krásná ex manželka se svěřila až nyní pro Vanity Fair. V interview také přiznala, že po rozpadu manželství se objevila řada zdravotních potíží. Mimo jiné i Bellova obrna. 

Myslíte si, že duševní a tělesné zdraví spolu nejsou propojeny? Pak si vezměte za příklad třeba herečku Angelinu Jolie. Vloni s Bradem Pittem oznámili rozvod a od té doby se k jejich manželskému rozpadu ani jeden nechtěli vyjadřovat. Až do letošního jara, kdy poskytl rozhovor nejprve Pitt, nyní i Angelina Jolie. A prozradila v něm, že po odloučení přišly zdravotní problémy. 

Přichází znenadání

Kromě vysokého tlaku a signálů předčasné menopauzy se objevila také Bellova obrna. Je to nemoc, při které dochází k paralýze svalů na jedné půlce obličeje. Nemoc je způsobena traumatem nebo poškozením sedmého lebečního nervu, nervu, který řídí svaly v obličeji. Na první pohled ji lze poznat povislým ústním koutkem nebo víčkem.

K nemoci dochází náhle, pacient těžko může předem sledovat nějaké varovné příznaky. Snad jen to, že tato nemoc bývá spojována s virovými infekcemi, jako jsou třeba meningitida nebo virus herpes simplex, který způsobuje opary. Virus pak způsobí zánět tváře, což omezí tok kyslíku do obličeje, což vyvíjí tlak na svaly. Bellova obrna také často jde ruku v ruce se zvýšeným stresem, jako tomu bylo pravděpodobně i v případě holywoodské herečky.

Pozor na příznaky podobné mrtvici

Léčba závisí vždycky na míře poškození, často se ale podávají kortikoidy, pokud je Bellova obrna reakcí na virové onemocnění, je samozřejmě důležité zaléčit i to. Pomáhají i různé masáže, Angelina Jolie vsadila na akupunkturu. Zlepšení je možné pozorovat už po dvou až třech týdnech, ovšem úplné uzdravení může nastat až po půl roce. 

Rozhodně ale není dobré léčbu podceňovat a měli byste co nejdříve navštívit neurologa. Pokud kromě povislého koutku a očního víčka pociťujete i jinou slabost, únavu nebo se vám hůře mluví, volejte ihned záchrannou službu, mohlo by jít o mrtvici, kde minuty rozhodují. 

Stresujete se i vy hodně? Podívejte se na pár tipů, jak stres eliminovat:

Video se připravuje ...
Pár tipů, jak se zbavit stresuVIDEO 

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.