Zuby na které jste pyšní: Jaké jsou novinky ve stomatologii? | Moje zdraví

Zuby na které jste pyšní: Jaké jsou novinky ve stomatologii?

Zuby na které jste pyšní: Jaké jsou novinky ve stomatologii?
Nejdůležitější je prevence v podobě pravidelně a kvalitně prováděné ústní hygieny • Autor: shutterstock.com
27. října 2016 • 12:26

Dbáte na preventivní zubní prohlídky, nebo otázku zdraví a krásy svého chrupu řešíte až v momentě, kdy se ozve nepříjemná bolest, zuby reagují citlivě a bílá už není bílá? Praktický zubní lékař MDDr. Tomáš Zábojník z Erpet Medical Centra Praha vám připomene, že stomatologie je obor plný novinek.

Jaké jsou nové možnosti stomatologie v časném odhalování prozatím „skrytých“ problémů -vznikajících kazů, zánětů a podobně v dutině ústní? Co umožňují moderní vyšetřovací metody?

U diagnostických metod detekce zubního kazu máme několik způsobů. Základními jsou vizuální vyšetření pomocí vyšetřovacích nástrojů (zubní zrcátko a sonda), kde si můžeme vypomoci lupovými brýlemi, mikroskopem nebo třeba intraorální kamerou a rtg snímkem, zejména pak jde o takzvané skusové snímky (bitewing rtg snímek), které odhalí hlavně mezizubní kazy. Dalšími alternativními metodami mohou být přístroje nejrůznějších značek využívající fluorescence a translucence, které však v zubních ordinacích nejsou příliš běžné kvůli své vyšší pořizovací ceně.

Mnozí z nás si ještě nenavykli pravidelně navštěvovat dentální hygienistku… Sehrává důležitou roli v prevenci případných problémů s chrupem?

Každý pacient by měl projít „hygienickým kolečkem“ před započetím dalších dentálních výkonů, aby lékař pracoval v co nejčistších ústech. Úkolem dentální hygienistky není jen odstranění zubního kamene a jiné léčebně-kosmetické výkony, ale zejména edukace pacienta jak správně vyčistit chrup: správná technika čištění, používání mezizubních kartáčků a tak dále. Poslání stomatologa není jen neustále chrup spravovat, ale hlavně odstranit příčinu vzniku kazu a jiných problémů, což je v naprosté většině případů nedokonale a nepravidelně prováděná ústní hygiena.

Základem zdravého chrupu je bezpochyby správné čištění - jak tedy správně zuby čistit a s jakou frekvencí? Někdo radí po každém jídle - není to příliš?

Důležité je mechanické odstranění měkkého povlaku, tedy plaku, z celého povrchu zubu. Ideální je čistit chrup dvakrát denně měkkým kartáčkem s velkým množstvím čisticích vláken takzvanou sulkární/žlábkovou technikou, kdy se kartáček nakloní do žlábku mezi zubem a dásní pod úhlem asi 45°, a poté se provádějí malé krouživé pohyby.

O co si „koledují“ lidé, kterým se vytvoří zubní kaz, ale oni přesto čekají, až se zub začne hlásit bolestí, a dříve se prostě k návštěvě lékaře nepřinutí?

Většina stomatologických onemocnění, kterými jsou zejména zubní kaz, zánět dásní nebo parodontóza, jsou onemocnění chronická. Tím pádem se téměř vůbec neprojevují bolestí. Ta přijde až v případě komplikace zubního kazu, což je zánět nervu. Když je nerv kazem zničen, nesnesitelné bolesti většinou na chvíli ustoupí. Zubní kaz jsou vlastně bakterie z dentálního plaku, které pronikají do nitra zubu. Když bakterie projdou celým dutinným systémem zubu (kořenové kanálky), vzniká zánět kolem zubu, který se šíří dál. Opět se objeví bolesti a mohou přijít i celkové komplikace (teplota, zimnice). V extrémních situacích může dojít ke komplikacím, které ohrožují pacienta na životě.

Jak nás mohou stomatologové ušetřit od bolesti?

Bezbolestné ošetření chrupu lze provádět v lokální anestezii v každé zubní ordinaci. Pro takzvané odontofobiky, což jsou pacienti, kteří se z nějakého důvodu bojí stomatologického ošetření, pak ještě existují další možnosti, jako jsou různé zklidňující tablety nebo rajský plyn. Někdy můžeme provést stomatologický výkon v celkové anestezii či analgosedaci, ale takové zákroky lze vykonávat pouze za přítomnosti anesteziologa.

Jaký je rozdíl ve vyšetření zubů dětí a dospělých? Od jakého věku by rodiče měli chodit s dítětem na preventivní prohlídky? Dětské zuby (kazy) se též spravují jako u dospělých?

Každé dítě by mělo od prořezání prvních zubů absolvovat stomatologické vyšetření (první mléčné zuby se prořezávají kolem 5. měsíce života). Jednak kvůli diagnostice problémů, jednak aby si zvyklo na zubní ordinaci. Dětské zuby jsou důležité, protože podle nich se prořezávají stálé zuby. Předčasná ztráta mléčných zubů může vést ke špatnému postavení stálých zubů, což poté vyžaduje nošení rovnátek. Dětské zuby se podle možností opravují standardně plombou. Jiné, složitější výkony (zhotovení umělých korunek, čištění kanálků apod.) se příliš neprovádějí, ale záleží na daném pracovišti. Existují specializovaná dětská stomatologická pracoviště, kde se provádějí i složitější výkony. Velmi záleží na tom, jak dítě spolupracuje.

Pečetění zubů - jakým způsobem se provádí, čemu předchází, co řeší?

Pečetění zubů se provádí zejména po prořezání prvních a druhých stálých stoliček, kdy se zapečetí fisury (rýhy, štěrbiny) a jamky na kousací ploše speciálním cementem. Na dno jamek se vlákna kartáčku nedostanou, proto zde často vzniká zubní kaz. Pečetění zubů tedy slouží jako prevence vzniku zubního kazu v jamkách a fisurách především prvních a druhých stálých stoliček.

Co je hlavní předností HealOzone (ošetření kazů bez vrtání) v porovnání s klasickým „zásahem“ v podobě vrtačky a jak dlouho vydrží účinek tohoto ošetření? U jak velkých kazů lze použít tento postup?

Ozon má baktericidní účinek, to znamená, že hubí bakterie v plaku nebo iniciálním (povrchovém) kazu. Ozon lze použít u povrchových kazů, které jsou dobře přístupné. Nemůže však nahradit vrtačku, protože na hlubší či hůře přístupné (mezizubní) kazy nestačí. Pouhá dezinfekce takovýchto kazů ozonem by znamenala ponechání kazivých hmot v zubu a kaz by se pak dále zvětšoval.

V jakých případech se ve stomatologii používá laserová terapie zubu?

Ve stomatologii máme mnoho druhů laserů, které se rozdělují podle různých kritérií. Existují například lasery diodové, které slouží pro menší chirurgické zákroky měkkých tkání (například přetětí jazykové uzdičky) nebo třeba dezinfi kují kořenové kanálky. Dále lasery erbiové - preparační, se kterými lze mechanicky odstraňovat zubní kaz. Jako v případě ozonu jej však lze použít pouze u dobře přístupných kazů. Erbiový laser je tedy vhodný jen u malého množství různých situací. Další nevýhodou je jeho vysoká pořizovací cena. Preparační laser tudíž nemůže nahradit klasickou vrtačku.

Na závěr rada jak si udržet zuby krásné a zdravé co nejdéle…

Nejdůležitější je prevence v podobě pravidelně a kvalitně prováděné ústní hygieny.

Odborná spolupráce: MDDr. Tomáš Zábojník Erpet Medical Centrum Praha, www.erpetmedical.cz

 

Autor: Helena Míková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.