Covidové prsty a nehty: Co všechno o nich víme? | Moje zdraví

Covidové prsty a nehty: Co všechno o nich víme?

Covidové prsty a nehty: Co všechno o nich víme?
Autor: istock.com
14. května 2021 • 12:00

Všimli jste si v poslední době rýh na nehtech rukou, které jste nikdy předtím neměli? Nebo vás začaly zničehonic bolet a červenat vám prsty na nohou? Oba zdravotní problémy mohou podle zpráv, které přicházejí z celého světa, znamenat, že jste se nakazili virem Covid-19.

Covidové nehty

Britský epidemiolog Tim Spector nedávno tweetnul fotografii se zprávou, že pokud naše nehty na rukou vypadají „divně“, mohlo by jít o pozůstatek prodělání nákazy Covidem-19. „Nehty se po infekci zotavují, jejich růst se obnovuje, v důsledku čehož zůstávají na nehtech jasné linie,“ doplnil komentář k fotografii. Příspěvek vyvolal reakci na sociálních sítích, kde lidé začali sdílet fotografie svých nehtů, které mají Spectorovo tvrzení potvrdit.

Video se připravuje ...
Věkový průměr pacientů s těžkým průběhem COVIDu-19 klesáVIDEO 

Seznam oficiálních vedlejších účinků očkování proti koronaviru najdete zde.

Nejčastěji se jedná o viditelné změny na nehtech v podobě vodorovných drážek (tzv. Beauovy linie). Ty se přitom doteď objevovaly především u pacientů s nemocněním srdce, cukrovkou, s nedostatkem zinku, po prodělané chemoterapii či po prodělané infekci (zápal plic, spála).

Další odborníci se ale nechtějí nezvyklými projevy na nehtech znepokojovat. „Ať už jde o změny nehtů, kožní vyrážky nebo vypadávání vlasů, nemusí nutně vždy souviset s koronavirem, i když jsou v souvislosti s ním zmiňovány,“ říká například Jeffrey Weinberg, klinický profesor dermatologie v New Yorku. „Tyto příznaky mohou být projevem i jiných onemocnění v těle,“ dodává.

Covidové prsty

Dalším průvodným jevem koronaviru jsou podle odborníků tzv. covidové prsty, se kterými se setkávají lékaři i v Česku. Objevují se u prstů na nohou, nejčastěji ve formě vyrážky nebo bolestivého zarudnutí, a to především u dětí a mladistvých pacientů, jako první příznak nákazy Covidem-19. U některých pacientů mohou být  covidové prsty dokonce jediným příznakem.

Červené hrboly na prstech, které jsou bolestivé na dotek, připomínají omrzliny a mohou také svědit. Objevují se několik dní po nákaze a brzy zase samy odezní. Někteří s nimi ale mohou mít problémy déle, někdy dokonce až půl roku. „Chceme na to upozornit rodiče i zdravotnickou veřejnost zvlášť v dnešní době, kdy se rozvolňují protiepidemická opatření a menší děti se vracejí do škol,“ uvedla mluvčí vinohradské nemocnice Tereza Romanová.

V dubnu 2020 byl vytvořen mezinárodní registr kožních projevů Covidu-19, kam přispívali dermatologové z 39 zemí světa. Z 505 zanesených pacientů zaznamenali symptomy covidových prstů u 318 z nich, tedy u více než 60 procent.

Covidové prsty se mohou objevit v doprovodu dalších příznaků nákazy koronavirem, jako jsou kašel, dušnost, horečka a další potíže. Vše o oficiálních příznacích Covidu-19 čtěte zde.

Video se připravuje ...
Jak nás ohrožují mutace: Virolog zmínil nebezpečnou supervariantu i riziko z IndieVIDEO 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.