Žluté bělmo (ikterus): Co znamená, proč vzniká a kdy jít k lékaři? | Moje zdraví

Žluté bělmo

Žluté bělmo je nejlépe pozorovatelné při pohledu očí ze strany na stranu nebo nahoru a dolů.Toto zabarvení bělma a kůže se odborně nazývá ikterus, tedy žloutenka. Vzniká ve chvíli, kdy se v těle zvýší množství takzvaného bilirubinu.

Žloutenka není totéž co hepatitida neboli zánět jater. Ke zvýšení bilirubinu dochází kvůli zvýšenému rozpadu červených krvinek – hemolýze, ke které dochází v důsledku některých onemocnění, například malárie, kvůli snížené schopnosti jater bilirubin zpracovat (třeba při žloutence, cirhóze nebo při toxickém postižení jater), při blokádě žlučových cest, která brání odtoku žluči (většinou kvůli žlučovým kamenům, obstrukci mohou mít ale na svědomí i nádorová onemocnění žlučníku, jater nebo slinivky).

Příčiny žlutého bělma

Zánět jater neboli hepatitida. Mezi nejznámější patří typ A, který se přenáší vodou, potravinami a v důsledku nesprávné hygieny (i proto je lidově označována jako nemoc špinavých rukou). Typ B se přenáší tělesnými tekutinami, tzn. krví, slinami, spermatem nebo poševním sekretem. Proti typu A i B existuje očkování. K nejvážnější patří hepatitida typu C, která se přenáší krví a tělními tekutinami a očkování není.

Existuje také typ D, který ale není schopen se sám šířit a objevuje se jen za přítomnosti viru B. Průběh onemocnění pak komplikuje. Dále je rozpoznaný také typ E, který se projevuje i léčí podobně jako typ A. V České republice se nevyskytuje, může být ale dovezen ze zahraničí, například z Asie.

Žluté bělmo se může vyskytovat jako důsledek genetických onemocnění (Gilbertův syndrom nebo také Meulengrachtův syndrom, Criglerův-Najjarův syndrom, Rotorův syndrom a Dubinův-Johnsonův syndrom). Žloutenku může způsobovat také takzvaná Wilsonova nemoc, při které se v játrech ukládá měď.

Jaterní tkáň může být poškozována i kvůli nádorovému onemocnění jater, autoimunitnímu onemocnění jater a také v důsledku otravy (alkoholem, otravou z jídla, hub a podobně).

K blokádě žlučových cest dochází nejčastěji z důvodu kamenů, může se ale vyskytovat i v důsledku nádorů slinivky nebo žlučníku.

Žluté bělmo způsobuje i žlutá zimnice, malárie nebo mononukleóza.

Specifickým typem je novorozenecká žloutenka, která vzniká u novorozenců, protože jejich játra ještě neumí správně zpracovávat bilirubin a ten se hromadí v krvi.

Nažloutlé bělmo může být i důsledek nadměrné konzumace vitamínu A (mrkev a podobně) nebo karotenoidů (doplňky stravy). Pak se ale zvláštní zabarvení vyskytuje především na kůži chodidel a dlaní.

Pokud se vyskytnou žluté skvrny a nikoliv zežloutnutí celého bělma, je to signál buď delšího působení slunečních paprsků, na které oči reagují, nebo je to varování před možnou poruchu metabolismu cholesterolu.

Jak vyléčit žluté bělmo? 

Při zežloutnutí bělma nebo kůže musí pacient vyhledat lékaře.
Proti hepatitidě typu A a B je možné se nechat očkovat.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.