Spirometrie | Moje zdraví

Spirometrie

Spirometrie je test měřící objem vzduchu, který vyšetřovaný vdechuje či vydechuje v závislosti na čase. Patří k základním interním vyšetřovacím metodám obdobně jako např. měření krevního tlaku či záznam EKG. 

Dýchání je základním procesem nutným k přístupu kyslíku do těla. Přítomnost dýchání a odvozenou dechovou frekvenci lze měřit jednoduše pohledem, v případě potřeby detailnějšího posouzení funkce respiračního systému je však občas zapotřebí objektivně změřit dechové parametry. K tomu slouží spirometrie.

Na toto vyšetření vás odešle praktický lékař v případě postižení plicních funkcí při onemocněních plic (například při astmatu, při déletrvajícím kašli), při sledování účinnosti léčby plicních nemocí, v rámci předoperačního vyšetření před operací hrudníku nebo před jakoukoliv operací, jste-li kuřák a hrozí možné pooperační respirační problémy.

Z hlediska ventilace existují poruchy restrikční a obstrukční. Spirometrické vyšetření dokáže rozlišit, o který druh poruchy jde: U restrikční poruchy (například plicní fibrózy) jsou objemy plic menší, rychlost výdechu však zůstává normální. Jde-li o poruchu obstrukční (například astma), bývá celkový objem plic normální, avšak rychlost výdechu je snížená.

Přístroje pro spirometrii mohou vypadat různě: Jako „stolní“ modely, ale existují i v sofistikovanější podobě – jde o jakési prosklenné „budky“ se zabudovaným přístrojem a vybavené stoličkou.

Jak probíhá spirometrie

Vyšetření se provádí nejčastěji ve vyšetřovně některého z pneumologických pracovišť. Sestra nebo lékař s vámi nejprve vyplní krátký dotazník, eventuálně zkontroluje, zda se od posledního měření změnila situace. Poté vás vyzve, abyste se posadili před spirometr, sestra vám na nos připne „kolíček“, abyste dýchali pouze ústy. Následně vám podá náustek přístroje a poučí vás, jak dýchat. Nejčastěji provedete tři normální nádechy a výdechy, poté se co nejvíce zhluboka nadechnete a co nejprudčeji a co nejdéle vydechnete, abyste z plic dostali co nejvíce vzduchu. Tento proces se může opakovat (nejčastěji z důvodu náhlého kašle nebo „nedodechnutí“, což výsledek zkresluje). Nádechy a výdechy se zaznamenávají do počítače ve formě grafů a sloupce čísel. První graf ukáže, jaká je ve vašem případě závislost objemu plic na čase, ve druhém grafu je zaznamenána závislost průtoku vzduchu dýchacími cestami na objemu plic. Lékař z těchto grafů a stanovených čísel dokáže odhadnout, o které z plicních onemocnění se ve vašem případě jedná.

Celé vyšetření netrvá déle než 10 minut a je zcela nebolestivé.

Co dělat před vyšetřením?

Před vyšetřením se doporučuje nekouřit a nejíst těžce stravitelná jídla; neměli byste se ani příliš přejídat: Plný žaludek totiž tlačí na bránici, která pak může stlačovat plíce a způsobovat dušnost. Špatně by se vám dýchalo v příliš těsném oblečení, zvolte proto raději něco volnějšího. Cestou nepospíchejte, abyste nedorazili do ordinace dušní.

Cena vyšetření

Indikovaná spirometrie je hrazená z veřejného zdravotního pojištění.

V těhotenství

Spirometrii je možné provádět i během těhotenství.

Zkušenosti pacientů

"Chodím na spirometrii několikrát do roka i s dětmi kvůli astmatu. Vyšetření je nebolestivé, trochu nepříjemné je, když vás sestra nutí úplně co nejvíce vydechovat, člověk má pocit, že už v plicích nemůže vůbec nic mít a může se mu občas zamotat hlava. Děti mají na počítači různé animace (sfoukávají balónky), aby lépe spolupracovaly. U nás se osvědčilo zkusit si doma foukat do nějaké rourky, aby se děti naučily nehnat vzduch příliš krkem." (Marie, 41 let)

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.