Jedlé květy: Ingredience z luk a zahrad

Jedlé květy: Ingredience z luk a zahrad
Květiny si můžete vypěstovat i doma. • Autor: istockphoto.com
8. září 2016 • 09:44

Salát s chryzantémou, pomazánka sypaná květy afrikánu či losos obalený ve smrkových výhoncích? Na jedlé květy dnes sázejí dokonce i „michelinské“ restaurace. Inspirujte se také a ingredience hledejte na louce, v lese či zahrádce. 

Už před tisícovkami let naši předkové vyhledávali první výhonky po zimním strádání a instinktivně požívali nejvýživnější část rostlin. Ti bohatší už v antice využívali květy k ozdobení sváteční tabule. Jedlé květy bývaly tajnou ingrediencí exotických nápojů a likérů. Dnes se k této tradici pomalu vracíme. Květy či výhonky nám nepřinášejí jen požitek z jídla, mají velmi příznivý vliv i na psychiku. „Sběr v přírodě či na zahradě nás nutí soustředit se na rozpoznání květů, čímž se nám kolotoč nesplněných úkolů a starostí neustále šrotující v mozku dostane do pozadí. Většinou sbíráme v prostředí, jež není zatíženo hlukovým smogem, a ticho je úžasný prostředek relaxace. Při sběru dojde i na endorfiny, hormony štěstí, které nás zaplaví při nějakém zvláště vyvedeném nálezu,“ říká milovnice jedlých květů Jana Vlková, která pro zájemce pořádá pravidelné tematické vycházky za jedlými květy do přírody. „Také fyzická kondice se zlepšuje, protože se při sbírání květů ve volné přírodě pohybujeme na čerstvém vzduchu, střídáme chůzi, dřepy, předklony. Jemnou motoriku pak tříbíme, když jsme nuceni býlí z přírody omývat. S trochou nadsázky by se dalo říci, že kdo sbírá kvítky, ten nemá ‚karpály‘,“ vyjmenovává výhody Jana Vlková. 

V Čechách a na Moravě roste množství poměrně jedovatých rostlin, s nimiž bychom si rozhodně neměli zahrávat. „Zásadně se vyhýbám tomu, abych je konkrétně vyjmenovala, protože v dnešní uspěchané době se může snadno stát, že když budou uváděny ve společnosti jedlých květů, čtenář je hodí do jednoho pytle. Je to podobné jako s houbami. Jedlé květy je třeba dobře znát. Chce to trochu času, aby se to člověk naučil,“ upozorňuje Jana Vlková. Obecně se dá říci, že k jídlu se dají užít všechny květy, jež nejsou jedovaté, hořké či jinak nepoživatelné. Rostlinám ošetřeným pesticidy se vyhněte obloukem. Nové květy zkoušejte postupně a ve velmi malých množstvích, abyste předešli nežádoucím reakcím. Jste-li alergičtí na pyly, raději se květům vyhněte úplně.

6 otázek pro Janu Vlkovou, neúnavnou hledačku a ochutnavačku květů, která metodou pokus/omyl dospěla k vybroušeným kulinárním počinům: 

Jak se na sběr jedlých květů máme vybavit? 
Vezměte si s sebou košík nebo jakoukoli tašku, která drží tvar, pak nůžky – jemné zahradnické nebo hrubší, kancelářské, zavírací nůž, papírové či látkové sáčky, plastové krabičky a gumičky na svázání snítek. Pedantům doporučuji tužku a papír. Hodí se také láhev s vodou! 

Kde nejlépe hledat? Liší se lokality v souvislosti s ročním obdobím? 
Hledat se dá kdekoli, snad s výjimkou polí, která jsou chemicky ošetřena, a veřejných komunikací, kde je prach a zplodiny z dopravy. Mnoho inspirace také neposkytují smrkové monokultury či golfová hřiště, kde jde o monokulturu travní. I na velmi malém prostoru se mohou vystřídat různá stanoviště v souvislosti s osluněním, zamokřením a podobně. Každá lokalita se v průběhu ročních období samozřejmě mění. 

Co nás na jaře může oslovit jako první? 
Na jaře raší nejrůznější „listíčko“. To je výraz, který užívá Mattioli a já ho považuji za nejpřesnější popis. Plicník, prvosenky – tyto rostliny jsou první, ale není to velký zázrak v porovnání s tím, co se objevuje později. Jejich prvenství je však důležité. Doporučuji je ihned po příchodu domů nasekat do ledového salátu a vznikne tak geniální jídlo. Jsou venku dříve než pažitka. Pak vypučí kostival, ten je prý zdravý pro vegetariány. Záhy se objeví výhonky kokošky pastuší tobolky, pampelišek, kozlíčku polníčku, bršlice, kerblíku... Listy těchto rostlin jsou vynikající před květem. Opravdu i bršlice je moc dobrá, jen to musí být to svěží, mlaďoučké listíčko. A také česneky – medvědí a podivný. To jsou ikony jara. Po nich přicházejí květy ovocných stromů v čele s trnkou. Jaro skončí, když odkvete hloh. 

Jaké květy využijeme v letních měsících? 
Léto přináší nádherné květy ze zahrad. Je to čas růží, které jsou všechny jedlé. Kvetou nejrůznější modré květy, jež jsou krásné svou barvou. Protože žádné jídlo není modré, vytvářejí tyto květy jedinečný kontrast. Využijeme také mnoho květů, které neoplývají výraznou chutí, ale lahodí oku: chrpy, rozrazil rezekvítek, pomněnky či brutnák s chutí okurek. K jídlu jsou rovněž nejrůznější hvozdíky ze záhonu i z louky – jen se musejí rozebrat z lůžka. Mým favoritem jsou plaménky (vysoké fl oxy). V létě kvetou denivky – mají ornamentální květy s unikátní strukturou současně s chutí, což je vzácnost. Pak kvete rostlina yucca. Pozdní léto přináší oranžové barvy – rozkvetou měsíček, aksamitník, lichořeřišnice. K dekorativním účelům se nejlépe hodí nejrůznější okolíky: kopr, libeček, mrkev. Na horských loukách kvetou vrbovky a v lesích je i v pozdním létě k mání šťavel. 

Kde najdeme vaše úžasné recepty? 
Podrobné recepty budou v knížce, kterou chystám. Pracovní název je „Jedlé květy na talíři“ a já k tomu dodávám „aneb praktický průvodce čtyřmi ročními obdobími se všemi botanickými a kulinárními informacemi“. Aktuálně je tu můj blog http://kytkykjidlu.blogspot.cz, který je inspirací kam zrovna vyrazit. Žiji v Praze a v některých regionech je rašení a kvetení posunuto i o několik týdnů. A velmi brzy už bude fungovat web www.kytkykjidlu.cz. Kutám na něm ve volných chvílích mezi výsadbou rostlin a likvidací škůdců, letos zejména slimáků. 

Vyprávěla jste o šéfkuchaři Joëlu Quentinovi, který ve svých receptech uplatňuje snad vše, co kvete. Jak jste mu přišla na stopu? 
Do restaurantu Joëla Quentina jsem se dostala na infocestě do Švýcarska. Tento kytkožrout je šéfkuchařem hotelu Eurotel Victoria ve švýcarském lyžařském středisku Villars u Ženevského jezera. Mezi jeho speciality patří například kachna se smrkovými výhonky či creme brulée s mařinkou. Míst, kde se používají jedlé květy, je více – třeba v restaurantu La Vie v Osnabrücku; jejich „michelinský“ kuchař na své jídelně-květinové kreace myslí evidentně ve dne v noci… 

Autor: Markéta Ostřížková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.