Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Trápí vás bolesti zad? Máme řešení, které jednoznačně pomůže. Účinné je také při bolesti zubů a horečce

20. prosince 2021 • 14:00

Bolesti zad, hlavy, bolest při menstruaci nebo bolesti zubů. Snad každý z nás je už někdy zažil a ví, jak nám umějí znepříjemnit život. Omezují nás v činnosti i pohybu a prakticky se jim nelze vyhnout. I proto jsou způsoby, jak bolest tišit, předmětem intenzivního výzkumu, především v oblasti farmakoterapie. V lékárnách najdete lék nové generace proti bolesti. Jedná se o volně prodejný lék, který obsahuje novou účinnou látku zvanou dexibuprofen. Působí rychle a efektivně přímo v místě bolesti.

Bolest je nepříjemný smyslový i pocitový zážitek. Je pro nás obrannou reakcí a varováním před hrozícím nebo skutečným poškozením tkání, proto bychom ji nikdy neměli ignorovat. Mezi nejčastější typy bolesti patří bolesti zubů, hlavy, menstruační bolesti nebo bolesti pohybového aparátu.

Video se připravuje ...
Cvičení na záda.VIDEO 

Ani zádům se bolest nevyhýbá

Velmi časté a nepříjemné jsou také bolesti zad. S těmi se někdy setká až 80 % dospělé populace a patří mezi deset nejčastějších příčin návštěvy lékaře. Důvody je třeba hledat především v současném životním stylu, jenž se vyznačuje jednostranným dlouhodobým přetěžováním určitých skupin svalů, statickou prací a minimem pohybu. Bolesti zad se rozhodně nevyplatí podceňovat, protože v průběhu času se mohou stát chronickými a následná léčba je pak mnohem obtížnější. Navíc se neobejde bez spolupráce s lékařem.

Co s akutní bolestí?

V případě akutní bolesti si od ní často můžeme ulevit sami, nejčastěji pomocí volně prodejných léků. V dnešní době se proti mírné až středně silné bolesti používají nejčastěji léky ze skupiny tzv. nesteroidních antirevmatik NSA. Celosvětově nejpoužívanější léčivou látkou z této skupiny je ibuprofen. Použití nových technologií umožňuje krystalizací racemické směsi ibuprofenu vyrobit dexibuprofen, což je aktivní enantiomer ibuprofenu, tj. pouze jeho pravotočivou formu.

Dexibuprofen se v klinických studiích ukazuje jako šetrný vůči trávicímu traktu. Metabolismus dexibuprofenu je ve srovnání s racemickým ibuprofenem jednodušší. K vyvolání žádoucího efektu postačuje nižší dávka, a to 200 mg. Proč je to důležité? „Při léčbě bolesti je zásadním faktorem nejen účinnost léku a rychlost jeho působení, ale také minimalizace vedlejších účinků,“ říká MUDr. Marek Hakl, Ph.D., z brněnského Centra léčby bolesti Medicinecare a dodává: „Přestože mají nesteroidní antirevmatika své stálé místo při řešení akutní bolesti a patří k základní výbavě domácích lékárniček, jejich dlouhodobé užívání může u některých pacientů zvýšit riziko potenciálních nežádoucích účinků. Lék na bázi dexibuprofenu je účinnou a šetrnou variantou. Z klinického hlediska je výhodou jeho rychlejší přesun do kloubní tekutiny, což je přínosem zejména v léčbě bolesti zad a pohybového aparátu.“

Nový lék s obsahem dexibuprofenu

Novým registrovaným přípravkem s účinnou látkou dexibuprofen na českém trhu je Ibolex® 200 mg. Lze ho užívat při mírné až středně silné bolesti různého původu. Protože se Ibolex® 200 mg rychleji přesunuje do kloubní tekutiny, působí rychle přímo v místě bolesti při léčbě bolesti zad a pohybového aparátu. Uleví ovšem také od bolesti zubů, hlavy, při menstruační bolesti nebo při bolesti provázející nachlazení či chřipku.

Ibolex® 200 mg je k dostání ve formě potahovaných tablet, které se užívají s jídlem nebo bez jídla a zapíjí se sklenicí vody či jinou tekutinou. Užívá se vždy 1 tableta, maximální denní dávka jsou 3 tablety, přičemž časový odstup mezi jednotlivými dávkami by měl být nejméně 6 hodin. Bez porady s lékařem se Ibolex® 200 mg nesmí užívat déle než 4 dny (resp. 3 dny v případě horečky) a není vhodný pro děti a dospívající do 18 let.

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, které koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.