Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Pes v posteli? Má to své výhody. Pozor ale na tyto parazity!

Pes v posteli? Má to své výhody. Pozor ale na tyto parazity!
Pes v posteli? Pozor na parazity! • Autor: istock.cz
13. dubna 2024 • 06:00

Otázka, která zásadně rozděluje společnost a dokáže rozhádat i velké přátele. Kontroverzní téma sdílení lůžka s věrným přítelem člověka má napříč populací své zastánce i odpůrce. Odpověď není jednoznačná. Pes v posteli nám může být přínosem i rizikem.

Říká se, že téměř dvě třetiny psů sdílejí lože se svými majiteli. Důvodů je vícero. Tím hlavním faktorem je zřejmě fakt, že to oběma stranám dělá dobře. Jinak bychom to přece nepraktikovali. Není divu.

Ne nadarmo se pes využívá v rámci canisterapie, která má pozitivní vliv na psychiku i fyzické tělo. "Přítomnost psa v posteli dokáže snižovat stres, deprese i strach. Pes v posteli může zvyšovat pocit bezpečí. Jelikož má vyšší tělesnou teplotu než člověk, dokáže poskytnout i zahřátí. Mnoho lidí trpících například posttraumatickým syndromem by bez přítomnosti svého asistenčního psa v posteli vůbec neusnulo," vysvětluje Zuzana Daušová, instruktorka výcviku psů, zakladatelka a ředitelka Centra výcviku psů pro postižené Helppes.

Jak poznáte, že psovi hrozí přehřátí? Podívejte se na video: 

Video se připravuje ...
Jak poznat přehřátí u psa a jak mu pomoci v horkých dnech?VIDEO 

Vzápětí dodává, že pozitivní vliv má spaní v posteli i na samotného psa, protože mu přináší větší pocit sounáležitosti s majitelem.

Malá varování

Kromě pozitiv, jako je hlubší a klidnější spánek, zahřátí, zklidnění srdečního tepu či pohodlí, jsou tu však i jistá rizika. Pes nás třeba může nevědomky poškrábat nebo kousnout.

"Samozřejmě, k lehkému škrábnutí dojít může, například když se pes protahuje, ale pokud má dobře obroušené drápy, ani zde nehrozí žádné velké zranění. Jiné to je v případě, když si přivedete domů staršího pejska třeba z útulku. Zde musí být člověk velmi obezřetný, než si ho pustí na noc do postele. I když takový pes vypadá zcela v pohodě, člověk nemůže vědět, jakými stresovými zážitky si prošel. Pejsek se může v noci leknout třeba i toho, že člověk ve spaní hodí rukou, přetáčí se a podobně. Pak je možné, že zareaguje ohnáním se, nebo dokonce až napadením člověka,“ varuje Zuzana Daušová. To všechno jsou věci výcviku a povahy zvířete.

Hostitel parazitů

Ale jak se na téma dívají odborníci ze zdravotního hlediska? Pes na nás může přenést všelijaké "breberky". Přece jen se vyválí v trávě, blátě a ne vždy se nám ho podaří dokonale vykoupat. Pes může být pro člověka zdrojem vnitřních parazitů, jako je Giardia, Toxocara, vzácně i Echinococcus či Dipylidium.

Giardie patří k nejčastějším protozoárním (prvokem způsobeným, pozn. red.) malostřevním parazitům vůbec a způsobují průjmové onemocnění (psů i lidí) spojené s malabsorpcí cukrů a tuků, tedy narušením jejich vstřebávání. Toxokaróza je pro změnu způsobena červy, konkrétně larvami škrkavek (psích/kočičích), které se mohou vylíhnout z vajíček obsažených v psím/ kočičím trusu. "Tuto nákazu si pak člověk často nevědomky přinese z návštěvy pískoviště či z práce na záhonku kontaminovaném trusem," upozorňuje RNDr. Zuzana Hůzová, vedoucí Národní referenční laboratoře pro diagnostiku střevních parazitóz.

Příživníci na kůži

Výrazné riziko pro člověka představují i vnější parazité, které na nás mohou psi (ale i jiná zvířata) přenést, například i klíšťata a blechy. Ruku v ruce s tím nás pak mohou ohrozit další závažná onemocnění, jako je klíšťová encefalitida, lymeská borrelióza či dipylidióza.

„Zatímco tyto nejběžnější infekce přenášené klíšťaty způsobují viry a bakterie, Dipylidium caninum (tasemnice psí) je parazit cizopasící převážně ve střevě psů a koček. U člověka velmi vzácně vyvolává dipylidiózu, charakterizovanou mírnými zažívacími potížemi. K nákaze dojde náhodným pozřením infikované blechy, což je mezihostitel této tasemnice,“ dodává odbornice.

Tolerování psí srsti

Pozor také, pokud jste citliví na psí srst. Patříte-li mezi lehké alergiky, kteří mají svou nemoc pod kontrolou a mohou si dovolit soužití se psem v jedné domácnosti, měli byste si důkladně rozmyslet, jestli budete riskovat a pustíte chlupáče do postele. Tím by se vaše potíže mohly zhoršit. Na druhou stranu, podle některých studií si člověk může vybudovat jistou toleranci. A tak je na vás, zda to risknete.

Na vybudování tolerance poukazuje i dermatoložka a milovnice psů MUDr. Jana Housková z Kliniky preventivní dermatologie. "Podle dnes dostupných studií je prokázáno, že vystavení dětí do jednoho roku alergenům, jako je třeba zvířecí srst, je ochranným faktorem vzniku alergií či astmatu," yvsvětluje.

Výjimečné nebezpečí

Podle odbornice může být nebezpečnější u nás naštěstí však téměř raritní tasemnice Echinococcus granolosus (měchožil zhoubný). Její cysty vyvolávají u člověka hydatidózu (echinokokózu). "To je potenciálně velmi nebezpečné onemocnění v závislosti na tom, jaký postihuje orgán. Nákaza vzniká přenesením a náhodným pozřením vajíček, která vylučují infikovaní psi ve stolici," podotýká doktorka Hůzová.

Nepohodlí pro klouby

Majitelům zvířecích miláčku by také mělo dodjít, že mohou zadělat svému psovi na zdravotní problém. Některá plemena jsou náchylná na onemocnění kloubů či páteře. Každodenní výskoky na pohovku či postel mohou být pro ně velmi nebezpečné. Snažte se to psovi zakázat anebo mu pořiďte speciální rampu, při které pohybový aparát není tolik namáhán. "Každý pes by měl mít své místo, kde bude mít svůj pelíšek pro odpočinek a spánek," vysvětluje Martin Pučálka ze společnosti Krmiva Pučálka

Správný pelíšek by měl mít kvalitní výplň, ideálně matraci či paměťovou pěnu. Povrch by měl být voděnepropustný a pratelný, pro snadnou údržbu. Vždy je třeba, aby byl pohodlný pro psa, dostatečně přizpůsobený jeho váze tak, aby se preventivně předcházelo otlačeninám kloubů a proleženinám.

Autor: Markéta Ostřížková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.