6 věcí, které zvážit, než si pořídíte kočku nebo psa | Moje zdraví

6 věcí, které zvážit, než si pořídíte kočku nebo psa

6 věcí, které zvážit, než si pořídíte kočku nebo psa
Některá plemena potřebují pořádnou dávku pohybu • Autor: Shutterstock.com
27. října 2016 • 15:15

Majitelé domácích mazlíčků se podle statistik dožívají vyššího věku. Ovšem pokud si dokáží ve správnou chvíli vybrat toho správného zvířecího parťáka. 

„Zvážit je zapotřebí nejen časové a finanční možnosti, ale i to, jak se cítíme fyzicky a co od soužití se zvířetem očekáváme," říká MVDr. Katka Novozámská, CSc., z veterinární vyšetřovny v Praze 1. Jinak řečeno, měli bychom předem vědět, zda hledáme spíše kamaráda na výlety, nebo nenáročného společníka, který by nás potěšil v domácí samotě. Pokud zvolíme nesprávné zvíře, riskujeme nejen zbytečné zklamání, ale někdy i újmu na zdraví.

Pro babičku čivava nebo jorkšír

Ve své ordinaci se paní doktorka setkala například s mladíkem, který své babičce koupil „pro radost" psa svých snů - pitbulteriéra. Nedošlo mu, že statný hafan spíše než poklidné vycházky potřebuje sportovní vedení a kvalitní výcvik. A méně zdatného páníčka dokáže při venčení snadno strhnout na zem. „Pro starší lidi bývají daleko vhodnější menší plemena jako třeba jorkšírský teriér nebo čivava, která se v nouzi naučí i chodit na psí záchůdek, podobně jako kočky," uvádí veterinářka.

„Jedinou nevýhodou je, že babičky a dědečkové často rozmazlují nejen vnoučátka, ale i zvířecí mazlíčky a místo příjemného společníka pak doma mají domácího tyrana," uvádí ze své zkušenosti veterinářka. Poměrně často také slýchá stesky seniorů, kteří sice touží po zvířeti, ale neumějí si představit, kdo by se o něj postaral, kdyby se s nimi něco stalo. Pravdou však je, že většině případů se náhradního chovatele najít podaří... 

U dětí začněte s morčetem

Pro malé děti, které si přejí mít domácího mazlíčka, bývají podle slov paní doktorky nejvhodnější především hlodavci nebo drobní savci. S morčetem či zakrslým králíčkem se totiž mohou nejen bez obav pomazlit, ale také trénovat chovatelské dovednosti - nakrmit ho nebo mu vyčistit klec. Obzvlášš obezřetní by však dospělí měli být, pokud chtějí sobě i svým ratolestem pořídit psího kamaráda. „Říká se, že pes dítěti nikdy neublíží, ale to je pouhý mýtus," varuje doktorka Novozámská. Velmi důležitý je v tomto případě hlavně dozor dospělých. Podle jejích zkušeností totiž pes nejčastěji zaútočí, když je s dítětem o samotě. Obzvlášš ve chvíli, kdy se stane terčem nechtěných „výcvikových" pokusů. Menší psí plemena přitom obvykle bývají na nešetrné dětské zacházení citlivější než ta větší. Ale i v tomto případě by děti měly vědět, že zvíře není hračka na baterie.

Podle jedné z vědeckých studií mívají děti, které odmalička vyrůstaly v těsné blízkosti zvířat, podstatně méně alergií. „Neplatí to ovšem stoprocentně," míní veterinární lékařka, „stejně jako není zaručeně jisté, že pacient s alergií na psí chlupy musí automaticky nepříznivě reagovat na všechna psí plemena." Základem je proto podle jejích slov důkladné vyšetření u alergologa. Teprve pak je možné začít opatrně experimentovat a například během návštěvy v rodině, kde mají psa, otestovat, jak právě na něj malý pacient reaguje. 

Větší potíže obvykle alergikům způsobuje soužití s kočkami nebo s ptáky. A leckdy proto musejí na své chovatelské touhy zapomenout. Ve většině případů však společnost domácího mazlíčka bývá pro chovatele velkým přínosem. Američtí psychologové například nedávno zjistili, že kočky velice dobře pomáhají překlenout nelehké životní období pacientům postiženým nemocí AIDS. Díky pejskovi si zase chovatel může vylepšit nejen psychickou, ale i fyzickou kondici. A přestože je osamělý, mezi ostatními pejskaři nikdy nebude sám.

Na co dávat pozor

  • Nepořizujte si zvíře podle toho, co je zrovna v módě nebo se líbí kamarádce. Jack Russel teriér je třeba v televizní reklamě úžasný, ale pro pecivály se absolutně nehodí.
  • Pro malé děti jsou vhodnější morčata než potkani, kteří pro ně bývají obtížně zvladatelní.
  • Krátkosrstá psí plemena (boxer, šarpej) způsobují alergii častěji než dlouhosrstá (pudl, silky teriér).
  • Počítejte však s tím, že alergeny mohou být ukryté nejen v srsti, ale i ve slinách anebo ve výměšcích žláz.
  • Pro seniora bývá vhodnější klidnější dospělý pes než štěně, jehož výchova je vždy fyzicky náročná. 
  • Kočka je dobrou společnicí i pro chovatele, který už kvůli zdravotním obtížím moc ven chodit nemůže. Kontakt s hebkou pokožkou přispívá k psychické pohodě.

Autor: Ivana Matyášová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.