Tasemnice | Příznaky, druhy, příčiny infekce a léčba | Moje zdraví

Tasemnice

Tasemnice (tenióza) je parazit, který vyvolává nejčastěji střevní onemocnění. Vzácnější druhy tasemnice – echinokok mohou způsobit poruchu funkcí orgánů.

Nejběžnější tasemnice (tasemnice bezbranná, tasemnice dlouhočlenná, tasemnice dětská) žijí v lidském střevě. Tento dlouhý článkovitý červ uvolňuje do stolice články svého těla s vajíčky. Ta se následně dostávají do těla mezihostitelů (krav, prasat), kde se usadí v podobě tzv. boubele v různých orgánech a svalech. Pokud se takto nakažené maso nedostatečně tepelně upraví a člověk ho sní, z boubele se v těle člověka vyvine červ.

Existuje ještě takzvaná tasemnice liščí (echinokok), která má vývojový cyklus opačný. Žije ve střevech zvířat a člověk funguje jako mezihostitel. Pokud se člověk nakazí vajíčky, přejdou z jeho střev do krve a orgánů, což může být smrtelně nebezpečné. K nákaze však dochází v našich zemích velmi zřídka.

Tasemnice se ve vyspělých zemích vyskytuje ojediněle, v České republice jsou hlášeny víceméně případy, kdy si člověk dovezl nákazu z méně rozvinutých zemí.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

střeva

Příznaky tasemnice

  • nevolnost
  • průjem
  • bolest břicha
  • hlad
  • nechutenství
  • hubnutí

Přítomnost tasemnice ve střevech se v počátcích neprojeví. Později se mohou vyskytovat nevolnost, bolesti břicha, průjem, ztráta chuti k jídlu nebo naopak záchvaty hladu. Pacient může mít problémy se vstřebáváním určitých látek. Typický bývá úbytek na váze.

U echinokoka nastává putování larev do orgánů (například i do mozku), kde se mohou tvořit cysty. Ty se zvětšují, mohou prasknout a způsobit alergickou reakci nebo šok.

Výjimečně mohou velké tasemnice způsobit ucpání střev.

 

Inkubační doba

Inkubační doba je 3–4 měsíce.

Léčba

Tasemnice se v některých případech může vyloučit z těla sama. Lékař může použít některá antiparazitika, která pomohou tasemnici z těla vypudit.

Během léčby je důležité dodržovat hygienu, aby se pacient během léčby znovu neinfikoval, proto je důležité si mýt ruce především před a po jídle a po použití toalety.

Echinokokové cysty se řeší chirurgicky a další léčbou.

Jak se zbavit parazitů si přečtěte zde.

Léky

K léčbě střevní nákazy tasemnicí se užívají antiparazitika.

Vyšetření

Články tasemnice se dají rozeznat pouhým okem. Pod mikroskopem lze určit počet větví na mateřském parazitovi. K diagnostice tasemnice se také používá sonografie, rentgen, CT a vyšetření krve.

Inkubační doba

3 - 4 měsíce

Očkování

ne
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Prevence

Prevencí je dodržování hygieny a dostatečná telená úprava masa. Boubele by také neměly přežít, pokud se maso na 10 dní zamrazí.

Echinokokové nákazy jsou v našich zemích velmi řídké, většinou jde o importované infekce z jiných zemí.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.