Klíšťata mohou nakazit i psy a kočky. Jak chránit je i sebe před nebezpečnými chorobami? | Moje zdraví

Klíšťata mohou nakazit i psy a kočky. Jak chránit je i sebe před nebezpečnými chorobami?

25. dubna 2023 • 06:00

Sezona klíšťat je tu a s ní i otázka, jak před nechtěnými parazity chránit nejen sebe, ale i domácí mazlíčky. I psi a kočky totiž mohou kvůli přisátému klíštěti onemocnět. Víte, co vašim zvířecím kamarádům hrozí a proč je dobré myslet na prevenci? A existuje riziko, že přenesou nákazu i na nás?

Jak známo, klíšťata se živí krví svých hostitelů. Během sání mohou ale kromě látek, které jim krmení usnadňují, přenést i nepříjemné onemocnění. A to nejen na člověka. Nemoci přenášené klíšťaty mohou ohrozit i naše domácí mazlíčky. Stejně jako u nás je i u nich důležité dbát na prevenci a přisátí klíšťat zabránit. Pokud už najdete klíště zakousnuté, tak se ho bezpečně a rychle zbavte.

Video se připravuje ...
Kolik hodin máte na odstranění klíštěte, aniž byste se nakazili boreliózouVIDEO 

Jaké nemoci přenášejí klíšťata na psy a kočky?

Klíšťata jsou rezervoárem patogenů, které mohou potenciálně ohrozit zvířata i lidi. Jednou z nemocí, které útočí především na psy, je lymeská borrelióza. Stejně jako u lidí se léčí antibiotiky, psy je ale možné proti tomuto onemocnění preventivně očkovat. Jaké má borrelióza u psů příznaky?

  • letargie
  • horečka
  • otoky a bolest kloubů
  • ztráta chuti k jídlu
  • zduřelé lymfatické uzliny
  • kulhání

Na rozdíl od člověka psi a kočky onemocní klíšťovou encefalitidou zcela výjimečně, hrozí jim ale babezióza, která vyvolává horečku, potíže s močením nebo žloutenku. A onemocnět mohou i takzvanou anaplazmózou. Ta může vyvolat průjem, zvracení, bolest kloubů a horečku.

Mohou naši mazlíčci nakazit i nás?

Jestliže váš mazlíček nějakou chorobou od klíštěte onemocní, je velmi nepravděpodobné, že by mohl nakazit i vás. Nicméně riziko spočívá jinde. V srsti psů a koček se totiž mohou ukrývat i klíšťata, která se do vašich chlupatých kamarádů nezakousnou, ve vhodnou chvíli se ale mohou přemístit, a na vás nebo vaše děti čekat v koberci, v posteli nebo na gauči. Právě proto je důležité dbát na prevenci a vaše mazlíčky chránit i před klíšťaty, která se na ně nepřisají.

Proti klíšťatům pomohou obojky i tablety

Zvířata můžete chránit několika způsoby. Použít můžete antiparazitní obojky, spot-on pipety, spreje, šampony nebo tablety. Při výběru dobře zvažte, jaký preparát bude pro vašeho psa nebo kočku nejvhodnější. Každý z nich má jinak dlouhou účinnost a způsob aplikace. Je důležité mít na paměti, že ani jedna varianta ochrany není stoprocentní, a pečlivému prohlížení srsti po procházce v parku nebo v lese se stejně nevyhnete.

Jak správně vyndat klíště psovi a kočce? Pinzetou nebo kartou

Pokud už v srsti vašeho psa nebo kočky nahmatáte zakousnuté klíště, co nejrychleji ho odstraňte. Pokud je to možné, vezměte si jednorázové gumové rukavice a připravte si k ruce dezinfekci. K samotnému odstranění klíštěte pak použijte speciálně vyvinutou pinzetu anebo kartu. Klíště nevyndávejte pomocí oleje nebo mýdla, do těla vašeho mazlíčka by klíště mohlo vypustit daleko víc choroboplodných zárodků. Stejně tak se obsah střev může do rány dostat i v případě, že klíště neopatrně rozmáčknete při vyndávání prsty.

Pinzetou určenou na vytažení klíštěte uchopte parazita co nejblíže za kusadly a jemně s ním kývejte ze strany na stranu, dokud se nepustí. Pokud v ráně zůstanou kusadla, nevadí. Ranku řádně vydezinfikujte, kusadla časem sama vypadnou. Postup s kartou je podobný, kartu přiložte těsně za hlavičku klíštěte, co nejblíže ke kůži, a parazita opatrně podeberte a vytáhněte.

Autor: miv
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.