Veganství zdravě: Kde jinde najdete minerální látky a vitamíny | Moje zdraví

Jak se stát veganem a nepoškodit si zdraví? Najděte nové zdroje minerálních látek

Jak se stát veganem a nepoškodit si zdraví? Najděte nové zdroje minerálních látek
Vegané konzumují pouze rostlinnou stravu • Autor: iStock.com
11. října 2017 • 06:00

Přemýšlíte o tom, že se stanete veganem? Nic vám v tom samozřejmě nebrání. Tato forma stravování je v současné době velmi populární, i když její slavné období začalo už v šedesátých letech dvacátého století s érou hippies. Veganem je třeba bývalý americký prezident Bill Clinton, dále Alicia Silvestone či Jay Z nebo Beyoncé. Ale než do života bez masa, vajec a mléčných výrobků naskočíte, měli byste vědět těchto 12 věcí.

Vegani musí doplňovat vitamín B12

Vitamín B12 se přirozeně vyskytuje právě například v mase. Tento vitamín nás udržuje v klidu a v pohodě. Jeho nedostatek může vést k únavě, slabosti, zácpě, ztrátě chuti k jídlu či k úbytku hmotnosti. Pacienti mohou pociťovat i nervové problémy či deprese. Pokud se tedy chcete stát veganem, musíte B12 do těla dostat jako doplněk stravy v podobě tablet.

Budete potřebovat dostatek železa

Bez železa se v těle neobejdeme. Jak ho ale vegani získávají? Jednoduše. Jí převážně luštěniny, slunečnicová semínka, sušené hrozinky a tmavé zelené listy. Pro absorpci železa jsou dobré potraviny bohaté na vitamín C (červené papriky, citrusy či brokolice).

Musíte odpovídat na spoustu otázek

"Lidé jsou velmi citliví na svou stravu, zvláště když jim v této oblasti popíráte to, v co vždycky věřili," říká dietoložka Julieanna Heverová ze společnosti Veria Living. Nenechte se ale znechutit a stůjte si za svým. Staré moudro praví, že čas je nejlepší lékař. Během pár týdnů si na vaše nové stravovací návyky všichni zvyknou.

Budete muset najít nové zdroje bílkovin

"Každé jídlo by mělo obsahovat bílkoviny," říká veganská dietologožka Valerie Rosserová. Proteiny jsou stavebními kameny života: Rozkládají se na aminokyseliny, které podporují buněčný růst. Lékařský institut doporučuje, aby dospělí jedinci přijímali nejméně 0,8 gramu bílkovin denně na každý kilogram tělesné váhy. Bílkoviny získávají vegani z přírodní sóji, dále konzumují například čočku či fazole.

Nezapomeňte, jíst nesmíte bílý chléb ani těstoviny

Pokud už se rozhodnete stát veganem, tak se musíte vyvarovat například i bílému chlebu či těstovinám. Pozor i na balené potraviny, které se tváří jako veganské. Raději je vždy lepší si přečíst jejich složení.

Kolik a jakého ovoce bychom měli jíst, pokud chceme zhubnout? Podívejte se na našem videu.

Video se připravuje ...
Ovoce a zelenina: Jaké zvolit, pokud chceme hubnout? A jak velké porce jsou zdravé?VIDEO 

Oblíbenou náhražkou je sója

Sója má dvě strany mince. Jedni ji zahazují, druzí ji vychvalují. Z nejnovějších studií ale vyplývá, že přílišná konzumace sójového masa je pravděpodobně ještě horší, než kdybyste měli na talíři kus pořádného masa. Náhražky masa jsou totiž nasyceny sodíkem a konzervačními látkami. Proto si při výběru sójových potravin pečlivě čtěte štítky.

K veganství přejděte pomalu

Platí i to, že mávnutím kouzelného proutku se z vás vegan nestane. Lepší je na to jít pomalu. Nejprve začněte tím, že do své stravy přidáte více ovoce a zeleniny a omezíte konzumaci masa. Pokud už si nějaký ten kus dobrého hovězího dáte, rozhodně si nedělejte mastný steak, ale raději jej uduste. Jednoduše zkuste jíst zdravěji.

Čtěte štítky na obalech

Pro vegany je kontrola štítků na potravinách naprostou nutností. I výrobek, který se tváří jako veganský, může obsahovat řadu látek, které se s vaším novým životním stylem „kamarádit“ nebudou. Například mléčná syrovátka bývá běžně obsažena v řadě obilných tyčinek či v granulích.

Díky veganství budete šťastnější

Nejen zvířata budou spokojená, že neskončila na vašem talíři. Veganství totiž může vést k neurologickým změnám, díky kterým budete mít lepší náladu. Vyplývá to ze studie Nutrition Journal 2012.

Nemusíte zapomenout na klasické restaurace

Nějaké to veganské menu už najdeme skoro v každé druhé restauraci. Samozřejmě mluvíme spíše o větších městech. I tak ale vždy číšníkovi o svém dietním omezení řekněte. Ujistíte se tak, že k vaření objednaného pokrmu nebyly použity žádné živočišné produkty.

Veganství není drahé

Maso je drahé, mléčné a vaječné výrobky také. Takže si pište, že díky veganství razantně ušetříte. Samozřejmě ale nesmíte každý den chodit do speciálních veganských prodejen a bister.

Pozor na dostatek vápníku

Lékaři doporučují, aby dospělí lidé ve věku od 19 do 50 let přijímali minimálně 1000 mg vápníku denně. Pro vegany by to neměl být žádný problém, stačí, aby jedli potraviny bohaté na vápník, jako jsou boby, fíky či pomeranče. Vápník ale najdeme i v rostlinném mléku, v obilovinách či v tofu. Navíc sója a listová zelenina jsou velmi bohaté na vitamín D, který pomáhá vápník absorbovat.

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.