Pět potravin, které jsou pro vaše oči lepší než mrkev!
- Současný životní styl je velmi náročný na oči. Chraňte si je! Třeba i stravou, která jim prospívá
Určitě jste jako děti slýchávali radu: „Jez mrkvičku, budeš mít zdravé oči.“ A je to pravda, betakarotén, druh vitaminu A, který se nachází v zelenině s oranžovou barvou, podporuje správné fungování sítnice i dalších částí oka. Ovšem potraviny prospívající vašemu zraku nejsou jen ty s obsahem betakaroténu. Přinášíme pět dalších tipů, abyste viděli jako ostříž.
Listová zelenina
Látky obsažené v listové zelenině snižují riziko rozvoje makulární degenerace oka
Listová zelenina obsahuje velké množství prospěšných látek včetně luteinu a zeaxantinu. Nejvíce luteinu obsahují kapusta, špenát a zelená petrželka. Tyto látky patří do skupiny karotenoidů a mají silný antioxidační účinek. To znamená, že zpomalují stárnutí a tím snižují riziko rozvoje chronických očních onemocnění, jako jsou například věkem podmíněná makulární degenerace oka nebo šedý zákal. Listová zelenina má taky vysoký obsah vitamínů s antioxidačním účinkem.
Vajíčka
Žloutek je zdrojem luteinu, zeaxantinu a zinku, které chrání vaše oči
"Žloutek je primárním zdrojem luteinu, zeaxantinu a také zinku, který je důležitý v procesu regenerace sliznic," uvádí Paul Dougherty, vedoucí lékař z kliniky Dougherty Laser Vision v Los Angeles. Z vitamínů jsou ve vejci obsaženy téměř všechny, kromě vitamínu C.
Citrusy a borůvky
Borůvky prosívají nejen vašim očím. A jejich sezóna se blíží!
Tyto druhy ovoce jsou napěchované vitaminem C, který prokazatelně snižuje riziko onemocnění makulární degenerací oka a také šedým zákalem. Mimochodem, borůvky jedli ve velkém i britští piloti za druhé světové války. Měli po nich totiž méně unavené oči a mnohem lepší zrak. Borůvky totiž obsahují takzvané antokyany, které jsou přirozenou součástí sítnice a ovlivňují ostrost vidění.
Mandle
Jedna hrst mandlí denně odpovídá polovině doporučené denní dávky vitaminu E.
Jsou výtečným zdrojem vitaminu E, který zpomaluje makulární degeneraci. Jedna hrst mandlí denně odpovídá polovině doporučené denní dávky tohoto vitaminu. Mandle jsou i jedním z nejbohatších rostlinných zdrojů vápníku a fosforu. Obsahují též množství hořčíku, draslíku a železa. Obsah vápníku v mandlích je dokonce vyšší než v mléku.
Ryby
Trápí vás syndrom suchého oka? Pak jezte tuňáka!
Tuňák, losos, makrely, ančovičky a pstruh obsahují kyselinu DHA, což je druh mastné kyseliny, která se nachází v rohovce. Nízká hladina této kyseliny bývá spojena se syndromem suchého oka, uvádí Jimmy Lee, ředitel refrakční chirurgie v Montefiore Medical Center v New Yorku.