Pět potravin, které jsou pro vaše oči lepší než mrkev!
- Současný životní styl je velmi náročný na oči. Chraňte si je! Třeba i stravou, která jim prospívá
Určitě jste jako děti slýchávali radu: „Jez mrkvičku, budeš mít zdravé oči.“ A je to pravda, betakarotén, druh vitaminu A, který se nachází v zelenině s oranžovou barvou, podporuje správné fungování sítnice i dalších částí oka. Ovšem potraviny prospívající vašemu zraku nejsou jen ty s obsahem betakaroténu. Přinášíme pět dalších tipů, abyste viděli jako ostříž.
Listová zelenina
Listová zelenina obsahuje velké množství prospěšných látek včetně luteinu a zeaxantinu. Nejvíce luteinu obsahují kapusta, špenát a zelená petrželka. Tyto látky patří do skupiny karotenoidů a mají silný antioxidační účinek. To znamená, že zpomalují stárnutí a tím snižují riziko rozvoje chronických očních onemocnění, jako jsou například věkem podmíněná makulární degenerace oka nebo šedý zákal. Listová zelenina má taky vysoký obsah vitamínů s antioxidačním účinkem.
Vajíčka
"Žloutek je primárním zdrojem luteinu, zeaxantinu a také zinku, který je důležitý v procesu regenerace sliznic," uvádí Paul Dougherty, vedoucí lékař z kliniky Dougherty Laser Vision v Los Angeles. Z vitamínů jsou ve vejci obsaženy téměř všechny, kromě vitamínu C.
Citrusy a borůvky
Tyto druhy ovoce jsou napěchované vitaminem C, který prokazatelně snižuje riziko onemocnění makulární degenerací oka a také šedým zákalem. Mimochodem, borůvky jedli ve velkém i britští piloti za druhé světové války. Měli po nich totiž méně unavené oči a mnohem lepší zrak. Borůvky totiž obsahují takzvané antokyany, které jsou přirozenou součástí sítnice a ovlivňují ostrost vidění.
Mandle
Jsou výtečným zdrojem vitaminu E, který zpomaluje makulární degeneraci. Jedna hrst mandlí denně odpovídá polovině doporučené denní dávky tohoto vitaminu. Mandle jsou i jedním z nejbohatších rostlinných zdrojů vápníku a fosforu. Obsahují též množství hořčíku, draslíku a železa. Obsah vápníku v mandlích je dokonce vyšší než v mléku.
Ryby
Tuňák, losos, makrely, ančovičky a pstruh obsahují kyselinu DHA, což je druh mastné kyseliny, která se nachází v rohovce. Nízká hladina této kyseliny bývá spojena se syndromem suchého oka, uvádí Jimmy Lee, ředitel refrakční chirurgie v Montefiore Medical Center v New Yorku.