Jak často cvičit? Odpověď vás (příjemně) překvapí! | Moje zdraví

Jak často cvičit? Odpověď vás (příjemně) překvapí!

Jak často cvičit? Odpověď vás (příjemně) překvapí!
... • Autor: istock.com
11. ledna 2023 • 06:00

Sport je jistou cestou k vytoužené váze, udržení zdraví a zlepšení psychiky. Proto bychom všichni sportovat měli. A to i v případě, že na tom zrovna teď nejsme nejlépe. Dle odborníků je právě sport tím, co naše zdraví může zlepšit. Jak často se sportu věnovat, aby to pro nás bylo prospěšné?

„Cvičení posiluje kosti, má schopnost snižovat krevní tlak a klidovou srdeční frekvenci, což chrání srdce a cévy,“ říká doktor Hans Diehl, odborník na zdravou výživu a životosprávu a zakladatel programu CHIP. Jde přitom jen o namátkový výběr z výhod, které nám pravidelné cvičení přináší.

Video se připravuje ...
Super tělo s Bleskem pro ženy: Jak správně dělat sedy lehy?VIDEO 

Sport je důležitý také v případě, že se snažíte zhubnout nebo jen zlepšit tok krve vaším tělem. Prokázány byl také pozitivní vliv na kognitivní funkce našeho těla a zásadní zlepšení imunity. Pohyb významně pomáhá při léčbě deprese a redukuje stres. I jednorázovým tréninkem můžete dosáhnout výrazného zlepšení nálady. Každá aktivita totiž pomáhá uvolňovat hormony štěstí neboli endofiny. 

Jak často

Často "na sport" jdeme špatně. Buď nesportujeme vůbec nebo se do něj pustíme s takovou vervou, že nás to rychle přestane bavit. A to je špatně. Plně postačí, když na začátku budete cvičit jednou dvakrát týdně, ale skutečně pravidelně. Posléze můžete přidat jeden dva tréninky navíc. Tři tréninky týdně jsou dle odborníků postačující, abychom si nejen splnily všechny své cíle, ale také abychom byli zdraví.

Každé sportovní aktivitě se věnujte minimálně 30 minut vkuse. Zhruba po dvaceti minutách pak tělo začíná pálit tuky. „Za pravidelnou pohybovou aktivitu lze považovat takovou, která probíhá alespoň dvakrát týdně, lépe však třikrát, trvá minimálně 30 minut a z větší části ji tvoří aerobní zátěž, velmi orientačně na úrovni 60 až 70 procent maxima tepové frekvence," říká Zdeněk Vilikus z Ústavu tělovýchovného lékařství 1. lékařské fakulty UK v Praze. 

To je samozřejmě údaj, který u mnohých může vyvolat obavu, že takové frekvence nemohou dostát. A raději tak vůbec nezačnou. A to je škoda. Sport je skvělý a pro naše tělo skutečně prospěšný.

Každá minuta se počítá

Nedávno byl na vědecké schůzi Americké kardiologické asociace (AHA) zveřejněn dokument oficiálně označovaný jako Americká směrnice pro fyzickou aktivitu . Dříve z jednotlivých kapitol vyplývalo, že naše pohybová aktivita musí soustavně trvat alespoň 10 minut, aby mohla být započítána do týdenního průměru. Aktuálně je to ale jinak: Každá i kratší fyzická aktivita je lepší než žádná.

Tato změna je velmi důležitá. Dřívější doporučení – tedy alespoň 150 až 300 minut mírné fyzické aktivity nebo 75 až 150 minut intenzivní aktivity týdně – dodržuje jen 26 procent amerických mužů a 19 procent žen. Aktualizovaná směrnice na základě nejnovějších vědeckých poznatků ukazuje, že zlepšit své zdraví pohybem můžeme kdykoliv a kdekoliv a jakýmkoliv způsobem.

Co tedy dělat

Nemusíte tedy denně ujít 10 000 kroků nebo se potit hodinu na běžeckém pásu. Osvojte si pár zdravých rituálů, díky kterým se vaše minuty pohybu za týden nasčítají třeba až k doporučovaným hodnotám. Můžete jít kus cesty do práce nebo z práce pěšky, můžete chodit na procházky do přírody, přestat používat výtah. Většina z nás tráví celý den v práci u počítače, naučte se tedy přerušovat sezení v kanceláři (můžete si přečíst trik výživového poradce Petra Havlíčka). Pokud vás nebaví běhat, zkuste kolečkové brusle, nebo v zimě běžky. Určitě najdete pohyb, který vás bude bavit alespoň chvilku.  

Autor: Pavla Skurovcová, Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.