Chůzí k vysněné postavě? Tohle není mýtus | Moje zdraví

Chůzí k vysněné postavě? Tohle není mýtus

Chůzí k vysněné postavě? Tohle není mýtus
Procházky v přírodě jsou také zdravým pohybem. • Autor: istockphoto.com
18. dubna 2023 • 06:00

Fyzická aktivita je pro naše tělo i mysl skutečně důležitá. Proto bychom na ní měli pracovat stůj co stůj. Jakmile totiž své tělo dostaneme do nejlepší možné kondice, projeví se to naprosto všude. Nevěříte? Pak s námi pojďte zjistit, že to tak skutečně je.  

Ne vždy má člověk pocit, že je vše takové, jak by rád. Vždy ale existuje cesta, která nás k danému cíli může zavést. Bez práce to však nebude. Ne nadarmo se říká, že bez práce nejsou koláče. Tudíž i tady budeme muset trochu „máknout“. 

Video se připravuje ...
Sedm návyků lidí, kteří milují pohybVIDEO 

Jakmile nejsme v kondici, jen těžko můžeme dosáhnout cílů, které jsme si předsevzali, jen těžko můžeme žít ten nejlepší život, jaký si jen můžeme představit

Jak to tedy funguje? Představte si sami sebe jako největší boháče světa. Můžete jet, kam chcete, protože na to zkrátka máte. Má to však jeden podstatný háček! Máte silnou nadváhu a při třetím kroku už tak tak dýcháte. 

Tudy cesta nevede. Jakmile chcete být fit, musíte se tak nejprve cítit. K tomu vám pomůže pohyb. Ten každodenní je pak jednoznačně tím, co pro sebe musíte udělat. 

Jak? Přece chůzí!

Skutečně to zní jako klišé, ale obyčejná chůze je cestou k námi vysněnému tělu. Stačí se zamyslet. Jak často místo nohou použijete něco, co šetří nejen vaše nohy, ale také vaši hlavu? Protože ji zkrátka nechcete vyčerpávat zbytečným pohybem, když vám neustále našeptává, proč byste to vlastně dělali? 

Chůze je ale velmi důležitá, a jakmile si k ní vytvoříte vztah tady a teď, budete do budoucna mnohem šťastnější. Jak na to, aby se z chůze krok za krokem stala vaše nejlepší kamarádka, která vás dovede k vytoužené postavě? 

Zapomeňte na eskalátory

A taky na výtahy. Pokud totiž běžíte z metra nebo jedete navštívit kamarádku žijící ve třetím patře, s klidem můžete jít pěšky. Věřte nebo ne, ale rozhodně přitom nevypustíte duši. Možná se jen ze začátku více zadýcháte, ale s každým dalším „výšlapem“ rychle poznáte rozdíl. Odměnou vám bude nejen štíhlejší postava, ale hlavně lepší pocit ze sebe samých. 

Procházkou do práce

Je jasné, že během zimních měsíců, kdy je nedostatek světla a dny jsou krátké a šedivé, nemáme chuť začínat s jakoukoli aktivitou. Jenže čím dřív začnete, tím dříve si na nový režim zvyknete. Navíc zima je už dávno pryč a jaro je na nové aktivity jako dělané. Pokud nepracujete 100 km od svého bydliště, zkuste jednou dvakrát týdně jít z práce nebo do práce pěšky. Sami uvidíte, jak skvěle se nakonec budete cítit. 

Chůze místo běhu

Pokud berete svou postavu vážně a opravdu s ní chcete hnout, je cílená sportovní aktivita nezbytná. Pokud běh nesnášíte, řízená chůze zajistí úplně stejný efekt. Důležité je jít svižněji a příliš se nezadýchat. To zaručí optimální tepovou frekvenci nutnou pro spalování tuků. Naordinujte si tento trénink dvakrát až třikrát týdně po dobu alespoň 30 minut. Výsledky se brzy dostaví. 

Jaké jsou hlavní benefity chůze? 

  • Zpevníte tělo
  • Naučíte se dýchat
  • Získáte novou rutinu
  • Budete mít více energie
  • Vaše srdce vám poděkuje – jakákoli aktivita má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.