4 tipy, jak na bolavá záda: Jak se vyrovnat s akutní bolestí a jak problémům se zády předcházet? | Moje zdraví

4 tipy, jak na bolavá záda: Jak se vyrovnat s akutní bolestí a jak problémům se zády předcházet?

20. března 2023 • 14:00

Jde to zvládnout! Máte pocit, že vás neustále trápí bolest zad? Podobné potíže zažije v průběhu životního cyklu většina z nás. Podle statistik jde o druhý nejčastější důvod návštěvy lékaře. Jak se vyrovnat s akutní bolestí a jak problémům se zády předcházet?

Nepříjemné pocity v oblasti beder, kříže, páteře nebo krku dokážou člověka zastavit a vyřadit z provozu na několik dní. Bolest zad může být velmi matoucím signálem, protože její původ vězí často v jiných částech těla, než kde se ozývá. Především je důležité rozlišit akutní a chronickou bolest.

Video se připravuje ...
Odbornice radí, jak správně doma masírovat záda.VIDEO 

1 Jak řešit akutní bolest?

Akutní bolest trvá několik dnů až týdnů: „Pokud je bolest akutní, vznikla po nějaké fyzické námaze, pak doporučuji klid a řídit se bolestí, která často po zranění funguje jako kompas. Pokud nějaký pohyb bolest zvětšuje, tak od něj ustoupím,“ vysvětluje Veronika Švecová, praktik Feldenkraisovy metody a lektorka jógové terapie. Akutní bolest, která se objeví náhle, se zpravidla léčí lépe. Někdy stačí pár dní klidu, léky proti bolesti a následná rehabilitace.

2 Existuje první pomoc?

Zkuste najít polohu, ve které je bolest nejmenší. Pomáhá aplikace suchého tepla na bolestivé místo, například nahřátého polštáře s pohankovými slupkami nebo třešňovými peckami, případně podání léku proti bolesti. Je téměř nemožné doporučit jeden cvik, který univerzálně pomůže všem. „Obecně naší páteři může prospět změna orientace vůči gravitaci. To se děje, když se na zemi opřete o dlaně nebo předloktí a pohybem kolen pomalu plynule pohybujete páteří do mírného prohnutí a vyhrbení a zároveň vnímáte celkovou délku a propojení zad,“ doporučuje Veronika Švecová.

3 Co s chronickou bolestí?

Chronická bolest trvá déle než tři měsíce. U dlouhotrvajících bolestí je důležité odhalit jejich příčinu a vyloučit závažnější onemocnění, jakými jsou zánět, zlomenina obratle, v krajním případě nádor. Je nutné navštívit odborníka na bolest – algeziologa. Lékaře bude zajímat, jak dlouho bolest trvá, její popis, bude se ptát, v jakých chvílích ustupuje, jaké zabírají léky, co bolest zhoršuje, zda vás budí ze spaní, zeptá se i na případná další onemocnění, operace nebo úrazy. Na základě těchto informací sestaví léčebný plán. „U chronických obtíží je nutné pátrat po celkovém pohybovém vzorci, například bedra mohou bolet, protože pracují za zbytek nepohyblivé páteře nebo kyčlí,” doplňuje lektorka. Samostatnou kapitolou jsou chronické bolesti zad jako následek úrazu. Většinou se jedná o dlouhotrvající bolest po zlomenině obratlů, natržení nebo natažení jednoho či více svalů. V tomto případě je důležité navštěvovat rehabilitačního pracovníka nebo fyzioterapeuta.

4 Proč záda bolí víc po čtyřicítce?

Protože vyšší věk patří k rizikovým faktorům. Když se přidá nedostatek pohybu, nadváha nebo křehká psychika, pak je zaděláno na problémy. Důležité je zařadit do pravidelného cvičebního plánu cviky na posílení břišních svalů, pánevního dna, na uvolňování bederní páteře a protažení ohýbačů kyčlí. Se zkvalitňováním pohybu může pomoci Feldenkraisova metoda: „Jde o pohybovou metodou, která je založena na procesu učení a rekonstrukci a rozšíření pohybových vzorců. Má formu buď skupinových lekcí nebo individuálních setkání. Přeučením pohybu dochází nejen k úlevě, zlepšení výkonu, ale také úpravě svalového napětí. Pohyb hraje určitou roli ve všem, co v životě děláme, tak je využití Feldenkraisovy metody široké, protože oslovuje nervovou soustavu. „Metoda může pomoci v mnoha případech, kdy klasické přístupy nefungují. Podle mých zkušeností je skvělou alternativou v řešení chronických bolestí nebo jako doplněk či alternativa rehabilitací,” uvádí Veronika Švecová. Měli bychom se také vyhýbat přetěžování páteře, tedy zvedání příliš těžkých předmětů, a dlouhodobému sezení bez pravidelné relaxace a kompenzačního cvičení. Pokud zvedáme těžké předměty, tak vždy přes snížení v kolenou, kdy zůstávají záda narovnaná, ne přes ohnutá záda, a už vůbec ne prudkým pohybem. Důležité je také stát rovně a sedět s rovnou páteří.

Celý článek najdete v aktuálním čísle časopisu Blesk zdraví. 

Blesk zdraví • Autor: Cnc

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.