Jak zvládnout psychické problémy při nástupu do školky? Pomůže homeopatie | Moje zdraví

Jak zvládnout psychické problémy při nástupu do školky? Pomůže homeopatie

Jak zvládnout psychické problémy při nástupu do školky? Pomůže homeopatie
Autor: istock.com
1. září 2020 • 06:00

Pro některé děti je nástup do školky trauma a nezvládají ho, ani když jim jsou čtyři nebo šest let. Co dělat, aby se problémy minimalizovaly? Stres totiž vede ke zvýšené nemocnosti a celkově snížení imunity. Pomoci mohou homeopatika. 

Zkušení lékaři a homeopaté Kateřina Formánková a Jaroslav Čupera radí, jak si pomoci, aby netrpěla celá rodina. Klasickým schématem podle nich je, že děti, které nejsou ve školce šťastné, si podvědomě „zařídí nemoc“. „Jejich stres totiž 18krát snižuje hladinu protilátek v krvi, což platí samozřejmě i pro stres u dospělých. Pak pochopitelně snadno onemocní a jsou rády, že mohou zůstat doma. Opětovný nástup do školky je samozřejmě vždy znovu traumatizující a dítě si skutečně přeje být doma s rodiči,“ vysvětluje Formánková.

Více o homeopatii čtěte zde.

Fixace na maminku či kamaráda

Podle doktory a homeopatky Kateřiny Formánkové může být pro některé děti nástup do školky problematický až traumatizující. „Jsou určité typy dětí, které jsou závislé na rodičích, obzvláště na mamince. Potřebují ji mít neustále na dohled, když není nablízku, pláčou a nic je nezajímá. Adaptace takového dítěte ve školce může trvat i několik měsíců a některé děti mají stejný problém i při nástupu do školy. Často se stav zlepší, když se fixují na učitelku nebo na nějakého kamaráda. Tento typ dětí obvykle potřebuje lék Pulsatilla,“ popisuje doktorka Formánková.

Děti typu Pulsatilla bývají podle lékařky častěji holčičky. Poznáte je podle toho, že potřebují být ujišťovány, že je mají rodiče rádi, a když něco není tak, jak potřebují, často pláčou. Lze o nich také říci, že na matce doslova visí, dlouho usínají nebo spí s rodiči, potřebují být nošeny a hlazeny. Jsou to hotoví andílci, dokud se nenarodí sourozenec, na kterého žárlí a kontrolují, zda ho rodiče nemají raději. „Proto je rizikové, když takové dítě nastupuje do školky v době, kdy si maminka přináší z porodnice domů sourozence. Pak mívají pocit, že už ho rodiče nemilují a odkládají ho do školky. To se projeví buď větší nemocností dítěte, nebo jeho obvykle skrytou agresivitou vůči mladšímu dítěti,“ varuje Formánková.

Lék na míru

Vždy je dobré, pokud je lék vybraný zkušeným lékařem-homeopatem pro konkrétního pacienta. Odborník totiž zváží jednak to, o jaký problém jde, zda je to strach, frustrace, žárlivost a jiné, a vezme ohled také na věk dítěte, jeho vývoj, tělesnou konstituci a celkové chování. A takových variant je hodně.

Například homeopat a anesteziolog Jaroslav Čupera ze své zkušeností ví, že největší problémy mají děti úzkostné, trémisté, kteří se pořád něčeho bojí. Problémy ale mohou mít i děti spíš pasivní, které se bojí kolektivu a hůř navazují sociální kontakty, případně děti se sklony k pečlivosti. Jinou léčbu potřebují zase děti, které jsou inteligentní, ambiciózní, ale špatně snáší jakékoliv změny, adaptace na nové prostředí jim trvá dlouho. Nejí moc dobře a v jídle si vybírají. 

Co by mělo rodiče varovat? Kdy je třeba vyhledat pomoc? Doktor Čupera se domnívá, že samozřejmě nemůžeme čekat, že všechno bude ideální první týden, ale pokud se situace nezklidní ani například po 14 dnech či po měsíci, je na místě zvažovat, jak ji řešit. Podrobnější informace najdete na www.svethomeopatie.cz.

Autor: Marie Chmelíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.