Homeopatická lékárnička: Co potřebujete na úrazy či hmyzí štípnutí? | Moje zdraví

Homeopatická lékárnička: Co potřebujete na úrazy či hmyzí štípnutí?

Homeopatická lékárnička: Co potřebujete na úrazy či hmyzí štípnutí?
Autor: istock.com
7. srpna 2020 • 06:00

Do každé lékárničky patří náplasti, léky na bolest a teplotu a také na kašel a rýmu a také teploměr. Které si vybrat? Ty, co máte vyzkoušené, nebo ty, co vám doporučí v lékárně. A jaká přibalit homeopatika?

Brněnská lékařka Eliška Bartlová, členka Homeopatické lékařské asociace, radí, jaká homeopatika zabalit zejména teď v létě, kdy nejčastějšími zdravotními potížemi nejsou rýma a kašel jako na podzim a v zimě, ale spíše úrazy a štípnutí hmyzem. Pokud máte nějaké specifické potíže, pak se poraďte se svým homeopatem nebo lékárníkem, o kterém víte, že je v používání homeopatik vyškolený. Případně hledejte informace na odborně garantovaném webu Homeopatické lékařské asociace www.svethomeopatie.cz

Nevolnost v autě či po jídle

Ještě než vůbec dojedete na místo vaší dovolené, budete možná potřebovat něco, co vám pomůže s nevolností v autě. Na kinetózu neboli nevolnost z cestování dokonale pomáhá lék Cocculine, obsahuje vyvážené spektrum látek, takže by měl zabrat na širokou škálu příznaků spojených s nevolností v dopravních prostředcích.

Dávkování: optimální je užití už na noc před cestou jednu tabletu, pak ráno a během cesty 2–3x (dle délky cesty) jednu tabletu.

Nevolnost nebývá ale jen důsledkem jízdy v autě, problémy se zažíváním vznikají i kvůli změně stravy, případně infekci. Jak se s nimi vypořádat homeopatickou cestou? Nejdříve myslete na to, že zejména u malých dětí a starších lidí je třeba zajistit dostatečný přísun tekutin. Léky volte podle příznaků. Nejuniverzálnějším je Nux vomica 9 C. Užívá se při poruchách trávení s nevolností, plynatostí a pálením žáhy.

Dávkování: ráno a večer 5 granulí.

Štípnutí hmyzem

Kromě lokální dezinfekce se vyplatí ještě přidat homeopatický lék na prevenci lokálních i celkových komplikací.

Apis mellifica 15 C použijete, pokud je poštípané místo se světlerůžovým, štípajícím otokem, který se zlepší po přiložení chladného obkladu. Tento lék může zabránit i rozvoji alergické reakce.

Ledum palustre 9 C uleví místům poštípaným od komárů, muchniček nebo klíšťat. Tato místa jsou často bolestivě zatvrdlá, bez homeopatie se můžou dlouho hojit. Týž lék pomáhá i jako prevence při pobytu v místech hodně zamořených komáry.

Dávkování (u obou léků): 2–3x denně 5 granulí.

Na úrazy

Nejčastějším problémem souvisejícím zejména s dětmi jsou úrazy. Náplasti a dezinfekce, to je první pomoc, bez které se neobejdete. Není ale jediná, jako lék první pomoci byste u sebe měli mít homeopatikum Arnica montana 15 C. Lék je vyroben z matečné tinktury rostlinky arnika horská a ta je známa jako takřka zázračná léčivka již mnoho století. Pomáhá při bolestech a poranění všeho druhu, účinná je též při krvácení nebo pohmoždění, ale také při stavech, kdy vás doslova „bolí celý člověk“.

Dávkování: 3x denně 5 granulí, po zlepšení stavu 2x denně 5 granulí.

Na traumata způsobená úrazem je dobré mít připravený homeopatický lék Traumeel, který pomůže nejen s tím, aby například pohmoždění tolik nebolelo, ale stejně jako Arnica montana pomáhá zlepšit psychický stav nemocného. Jestliže dítě spadne, pláče a celé se klepe, přestože úraz nebyl tak hrozný, jsou právě tato homeopatika nejlepším lékem. Traumeel se přitom může podat i ve formě masti (samozřejmě jen na kůži, která není porušená, čili není odřená a nekrvácí).

Povětrnostní vlivy, pobyt na sluníčku

Aconitum napellus 15 C

Ten si přibalte do zavazadla jako důležitý lék na prevenci i léčbu teplotních šoků, jako jsou úžeh, úpal, prochladnutí.

Apis mellifica 15 C

Lék slouží jako první pomoc poté, když přeženete pobyt na sluníčku a kůže je spálená, horká. Jde-li o závažnější stupeň, kdy je už zarudlá, vyzařující teplo, pak bude léčbu dobré začít homeopatickým lékem Belladonna 9 C. Oba léky budou také důležité při výskytu sluneční kopřivky.

Dávkování všech tří výše uvedených léků: dle závažnosti projevů 1–4x denně 5 granulí.

Každopádně vám před cestou doporučujeme návštěvu lékárny, kde vám proškolený lékárník poradí i homeopatické léky s více složkami, které pomohou např. při nevolnostech při cestování, senné rýmě nebo jako podpora při léčení pohmožděnin či svalové únavy.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.