Máte namožené svaly nebo naraženou kostrč? Zkuste homeopatika! | Moje zdraví

Máte namožené svaly nebo naraženou kostrč? Zkuste homeopatika!

Máte namožené svaly nebo naraženou kostrč? Zkuste homeopatika!
Autor: istock.com
12. ledna 2022 • 14:00

Je několik homeopatických přípravků, které by měl mít v lékárničce každý. Jedním z nich je arnika, která se hodí při všech poraněních, jako jsou pády, vymknutí, naražení či třeba únava způsobená přetížením při sportu.

Nemusíte být zrovna aktivní sportovec, tuto bylinku využijete při jakékoliv fyzické aktivitě – třeba jako senior pracující na zahrádce ke zmírnění bolestí zad a kloubů. To potvrzuje MUDr. Ilona Ludvíková, praktická a zubní lékařka s mnohaletou homeopatickou praxí z Brna: „Každý sportovec, ať už vrcholový, či rekreační, který navštívil mou ordinaci, dostal lék Arnica montana v homeopatickém ředění, protože jeho dosah je opravdu hluboký.“

Video se připravuje ...
Nejlepší aromaterapie na bolest hlavyVIDEO 

Díky své schopnosti zmírnit trauma, utišit bolest, snížit nebezpečí krvácení a působit protizánětlivě je arnika vhodná též při pooperační léčbě. „Chirurgický zákrok může u pacienta vyvolat úzkost a je vždy určitou formou traumatu. Pacientovi můžeme doporučit homeopatika, která ho připraví na zákrok i na období, jež po něm následuje. Zásadním doporučovaným přípravkem je Arnica montana 15 C. Je vhodný v prevenci, v časné pooperační péči i ve fázi rekonvalescence. Zlepšuje pružnost cév, omezuje krvácení, urychluje vstřebávání hematomů a zmírňuje bolestivost po zákroku,“ říká PharmDr. Renata Semeráková z pražské lékárny Nemocnice Na Homolce.

Farmaceutka dodává, že Francouzská společnost anesteziologie a resuscitace uznala analgetické účinky rostliny a v roce 2014 ji doporučila pro léčbu po operaci krčních mandlí.

Tři v jednom

Tradičně široké využití arniky je výsledkem jejích unikátních vlastností. V přírodě se brání proti býložravcům hořkou chutí. Látky, které ji způsobují, mají významné protizánětlivé účinky. Arnika také obsahuje flavonoidy, které ji chrání před slunečním zářením. Flavonoidy mají v lidském těle antioxidační a taktéž protizánětlivé účinky.

Další zbraní arniky jsou esenciální oleje (především thymol), které květině pomáhají v boji proti bakteriím a houbám obsaženým v půdě. Ve farmacii se esenciální oleje úspěšně využívají pro své vlastnosti zabraňující nákaze mikroby.

Vzhledem k takto unikátnímu mixu důležitých látek může arnika nabídnout hned trojí účinek: je protizánětlivá, působí proti bolesti a chrání naše cévy. Díky tomu je bylina využívána v homeopatii i fytoterapii. „Arniku můžete koupit v homeopatické formě v lékárně a lokálně jako mast, gel nebo tinkturu pro obklady. Nať na přípravu nálevu na obklady můžete koupit v lékárně nebo speciálních obchodech s bylinami. Z vlastní zkušenosti ale doporučuji koupit homeopatikum a tinkturu nebo gel,“ vysvětluje možnosti PharmDr. Jana Strieglerová z lékárny Na poliklinice v Moravském Krumlově, která má s bylinkami bohatou zkušenost.

Léčí miminka i seniory

Arnica montana je zkrátka bylinkou, která se v domácí lékárničce neztratí od narození do stáří. V homeopatii dokonce bývá prvním lékem, se kterým se miminka setkávají! V případě obtížného porodu se v prvních hodinách po narození dítěte podává pro zmírnění a léčbu malých traumat. Ze stejného důvodu je vhodná i pro maminku.

Když děti povyrostou, je arnika pomocníkem při úrazech a jiných problémech. MUDr. Martina Holá z Českých Budějovic ve své praxi využívá Arniku montanu již řadu let, a to v homeopatickém ředění. „Je netoxické, šetrné a s velmi rychlým efektem,“ vysvětluje, proč si oblíbila právě přípravek pro vnitřní užití, a dodává: „Vnitřní účinek homeopatické arniky je navíc možné doplnit i zevně arnikovou mastí či gelem.“ Můžete proto vždy využít rostlinu v alternativě, která vám v danou chvíli vyhovuje.

Ve vyšším věku jsou homeopatika mimo jiné výhodná v tom, že u nich nehrozí, že by se nedala kombinovat s jinými léky, se kterými by byla v kontraindikaci.

 

Autor: Alžběta Javorková, Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.