Nejlepší bylinka na podzim? Vyzkoušejte bezinky, radí bylinkářka
Staročeské přísloví říká – Před heřmánkem smekni, před bezem klekni! Ale co to vlastně znamená? Proč bychom před tím rychle rostoucím keřem, který mnozí zahrádkáři považují za svého úhlavního nepřítele, měli klekat? To se dozvíte od naší bylinkářky Markéty Janďourkové.
Bez černý je víceletý keř z čeledi pižmovkovitých. Může dorůst do výšky až pěti metrů, roste na okrajích lesů, ve zplanělých zahradách, u polí, hospodářských stavení, na opuštěných staveništích i rumištích. Na půdu tedy není vůbec náročný. Říká se mu i baza, bezinky, bzinčí, černá bzinka, hulák, kobzinky či smradinka. Kvete v červnu a červenci, jeho plody dozrávají na podzim – tedy právě teď.
Přírodní zázrak nabitý zdravím
Čím je tak zázračný? Bez obsahuje éterické oleje, rutin, hořčiny, třísloviny, slizovité látky, saponiny, cholin, cukr, glykosidy, flavonoidy, vitamíny a minerální látky. Podporuje pocení, tiší kašel, čistí krev, posiluje ledviny a močový měchýř.
Bobule černého bezu mají široké využití, jen musíme mít na paměti, že zasyrova jsou mírně jedovaté a mají silně projímavé účinky. Musíme je vždy dostatečně povařit. V dnešním článku pro vás mám recept na výborný bezinkový likér, bezinkový sirup a bezinkové víno – v tomto případě není třeba bobule převařit.
Sirup z bezových bobulí
Potřebujeme:
- 900 g plně zralých bezových bobulí otrhaných od stopek (nejlépe to jde vidličkou)
- 250 ml vody
- 5 hřebíčků
- kousek zázvoru
- 225 g cukru
Postup:
Otrhané bobule vložíme do hrnce, zalijeme 250 ml vody a vaříme tak dlouho, dokud nevznikne šťáva. Vzhledem k mírné jedovatosti syrových bobulí vařte raději déle. Přecedíme a šťávu další hodinu povaříme spolu s 5 hřebíčky, kouskem zázvoru a 225 g cukru. Ještě horké naplníme do lahví a uzavřeme. Skladujeme v chladu a temnu. Chutná nejen s vodou, ale například i se sektem.
Bezová whisky
Potřebujeme:
- 1 l čerstvě vymačkané šťávy z bezových bobulí
- 150 g cukru
- tři hřebíčky
- ¼ l dobré whisky
Jak na to:
Šťávu z bezových bobulí přecedíme přes kávový filtr, aby byla opravdu čistá. Vlijeme do hrnce. Přidáme cukr, hřebíčky a přivedeme k varu. Vaříme 30 minut. Necháme zcela vychladnout a přilijeme ¼ l dobré whisky. Naplníme do lahví a máme na paměti, že čím déle se uleží, tím je lepší.
Bezové víno
Potřebujeme:
- 4 kg zralých bobulí
- 8 l vody
- 6 cm velký kousek zázvoru
- cukr – podle množství šťávy
- 7 hřebíčků
Postup:
Otrhané, opláchnuté a přebrané bobule vložíme do hrnce, zalijeme vodou a zahříváme přibližně dvě hodiny na 80 stupňů. Promícháváme. Poté přecedíme, odměříme a nalijeme do velkého, nejlépe desetilitrového demižonu. Na každý litr šťávy přidáme 400 g cukru. Oloupaný zázvor a hřebíčky zavážeme do kousku bavlněné látky a vložíme do demižonu ke šťávě a cukru. Aby proces kvašení začal dříve, můžete přidat i živnou sůl a kvasinky – při přidávání se řiďte postupem na obalu. Demižon uzavřeme kvasnou zátkou a necháme stát při pokojové teplotě. Za 2–3 týdny by mělo být víno připravené ke stočení do lahví. Ty pak uzavřeme a skladujeme v chladu.