Sedmikráska chudobka | Moje zdraví

Sedmikráska chudobka

Sedmikráska obecná (Bellis perennis) a lidově někdy chudobka, je vytrvalá klonální rostlina z čeledi hvězdnicovitých. Vytrvalá bylinka s širokým výskytem pomáhá při celé řadě onemocnění od dýchacího ústrojí před trávicí trakt až po kožní neduhy.

Popis

Sedmikráska je drobná bylina, jejíž výška se pohybuje v rozmezí 10 – 15 cm. Listy této byliny tvoří přízemní růžic a jsou drobné. Barva listů je jasně zelená. Květ vyrůstá na dlouhém štíhlém stonku. Kvete v úboru. Střed tohoto květu je žlutý, okvětní lístky mají bílou barvu. U některých sedmikrásek je bílé zbarvení obohaceno o narůžovělý nádech. Květ sedmikrásky připomíná velmi zdrobnělý květ kopretiny.

Účinné látky

Květní úbory obsahují účinné látky, jako jsou silice, saponiny, pryskyřice, flavonoidy, třísloviny, hořčiny, sliž, organické kyseliny, inulin, cukr, triterpenové saponiny a minerální látky.

Použití

Z květů sedmikrásek lze podomácku vyrobit celou řadu produktů jako je čaj, med, olej, sirup nebo různé tinktury pro kosmetické účely. Bylinku lze ale použít také do různých jarních salátů nebo moučníků.

Účinky na zdraví

Látky obsažené v sedmikráskách pomáhají při onemocnění dýchacích cest a kašli (podporují odkašlávání) a jsou přírodním lékem proti zimničné horečce a chřipce. Konzumace květů sedmikrásek se doporučuje i jako močopudný prostředek a zlepšuje látkovou výměnu v játrech či žlučníku. Rozdrcené listy sedmikrásek lze použít jako obklad na rány po bodnutí hmyzem, výluh ze sedmikrásek ulevuje od bolesti zubů a je prevencí vůči zánětům dásní. Sedmikrásky mají totiž protizánětlivé vlastnosti, takže bylinku lze využít i při kožních chorobách.

Výskyt

Sedmikráska roste na trávnících, na mezích, sušších loukách a v příkopech, od nížin až po subalpínské pásmo. V pěstovaných trávnících se považuje za plevel. Druh je rozšířen na většině území jižní, západní a střední Evropy. Byla zavlečena i do severní Evropy, Severní Ameriky a na Nový Zéland.

Sběr

Sbírá se celá nať nebo málo rozkvetlé květy s krátkou stopkou (max. 2 cm) od dubna do září, nejlépe kolem poledne. Květy a nať sbírané na jaře mají větší kvalitu než letní a podzimní sběr.

Domácí recepty

Sirup proti kašli

Dvě sklenice kvítků sedmikrásky a jeden a půl sklenice cukru smíchejte dohromady. Nechte odležet do druhého dne. Po uležení slijte do čisté lahve a skladujte v lednici. Sirup zde vydrží tři až čtyři měsíce. V případě potřeby užívejte 3x denně jednu lžíci.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.