Řeřicha setá | Moje zdraví

Řeřicha setá

Řeřicha setá je prevencí zánětů i rakoviny, umí srovnat trávení, skvěle se s ní hubne.

Popis

Řeřicha setá, taktéž řeřicha zahradní (Lepidium sativum). Jednoletá bylina, která rychle vyroste do výšky až 60 cm. Většinou se ale dříve, několikrát do roka sklízí. Její lodyhy se v horní části větví, listy mají peřenoklanný charakter. Lístky u země jsou stopkaté. Drobné květy uspořádané v hroznech na vrcholech stonků mají bílou či červenou barvu. Plodem je šešule.

Účinné látky

V řeřiše najdeme bohaté zásoby vitamínu C, dále vitamíny skupiny B (B1, B2, B3 a B6), také vitamín K, provitamín A a minerály (železo, vápník, síru, draslík, fosfor i stopy jódu).

Použití

Listy řeřichy se zpracovávají hlavně v kuchyni. Rostlina má chuť podobnou ředkvičkám. Aromatizuje proto pomazánky, zeleninové saláty, přidává se i do paštik. Můžete ji použít i v teplé kuchyni, touto úpravou ale ztrácí vitamín C a výraznou chuť. Polévka z řeřichy má ovšem velmi dobrý pročišťující účinek. Odvar lze použít vnitřně i zevně.

Účinky na zdraví

Je prevencí zánětů i rakoviny. Mírní astma a léčí nemoci plic. Umí korigovat menstruační cyklus, poradí si i s poruchami trávení. Také mírní bolesti hlavy, pomáhá léčit kašel a bolesti v krku. Je dobrá i na vypadávání vlasů, stačí z ní udělat odvar nebo tinkturu (je silnější) a jimi masírovat pokožku hlavy. Rostlina léčí i podrážděnou kůži.

Výskyt

Rostlinu najdeme ve Středomoří, kromě polárních oblastí a tropů i v celé Evropě a Asii. Roste hlavně na rumištích, pustých místech, na okrajích cest či ve zdech starých staveb. Vyhovují jí suchá, slabě humózní místa, libuje si ale v půdách zásobených dusíkem a solí. Najdeme ji proto od nížin až do podhůří, je ještě náročná na světlo.

Sběr

Semena řeřichy vysejte od března až do září. První lístky sklidíte za necelé dva týdny od výsevu. Rostlinu stačí pravidelně zalévat, roste rychle. Jestli chcete mít dostatečný přísun byliny, sejte semínka každých 10 dní. Pěstitelé doporučují sklízet alespoň dvoucentimetrovou rostlinu, aby mohla dál rychle růst.

Domácí recepty

Řeřichová polévka podle herečky a modelky Liz Hurley kdysi byla hitem v Anglii. Detoxikuje tělo a skvěle se s ní hubne. Nakrájejte najemno jednu cibuli a poduste ve třech lžících kuřecího vývaru. Přidejte dvě brambory nakrájené na kostky, 1,5 l kuřecího vývaru, osolte a opepřete. Vařte, dokud brambory nezměknou. Přidejte tři svazky řeřichy bez stonků a ještě tři minuty polévku míchejte. Odstavte z ohně, nechte trochu vychladnout a tyčovým mixérem umixujte. Hrnec přendejte do dřezu s ledovou vodou, protože prudce ochlazená neztratí barvu ani svěží chuť. Poté ji můžete ohřívat, ale výborná je i studená.

Pomazánka s řeřichou a celerem pomůže „spravit“ žaludek, když se nebudete cítit dobře. Vezměte Lučinu, přidejte smetanu, aby byla vláčnější, poté smíchejte s nakrájenými lístky řeřichy a nastrouhaným celerem dle chuti. Osolte a opepřete.

 

Autor: Aneta Šimonková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.