Konopí seté | Moje zdraví

Konopí seté

Konopí seté (cannabis sativa) je rostlina hojně využívaná v léčitelství, zároveň je ale díky svým účinkům známá jako účinná lehká droga. Proto je její pěstování u nás zakázáno.

Popis

Konopí (nebo také marihuana) je vysoká, jednoletá bylina s krátce větvenou lodyhou. Dlanité listy jsou 5 – 7 četné, lístky kopinaté a hrubě zubaté. Samičí rostliny jsou větší než samčí a jsou více olistěné a tmavší. Samčí květy jsou do žluta, zatímco samičí jsou tmavozelené. Plodem je šedohnědá nažka obalená listenem. Semena mají žlutohnědou až hnědou barvu a voskový povrch.

Velký přehled léčivých bylinek najdete zde.

Účinné látky

Konopí obsahuje širokou paletu látek (organické kyseliny, sacharidy, fytosteroidy, terpeny a další). Konopí obsahuje asi 60 látek, které se obecně nazývají cannabinoly, v semenech pak najdeme až 35 % mastného oleje. ten obsahuje zejména kyselinu linolovou, alfa-linolenovou a vzácnou GLA kyselinu gama-linolenovou. 

Účinky na zdraví

Konopný olej obsahuje rovněž kanabidiol – CBD, který léčí záněty, tlumí bolest a působí antimikrobiálně. Delta-9-tetrahydrocannabiol, neboli THC se používá jako oblíbená „lehká“ droga. Nejvíce THC obsahuje pryskyřice v sušených listech a samičích květech. Z extraktu konopí je získávána kyselina kannabinolová, která má značný antibakteriální účinek.

Další informace o užívání marihuany najdete zde.
Vše o CBD kapkách čtěte zde.

Použití konopí:

Nežádoucí účinky

Konopí má pravděpodobně negativní vliv na krátkodobou paměť. Droga je démonizována pro svůj halucinogenní účinek. THC vyvolává zvýšení srdeční frekvence a zvyšuje krevní tlak. 

Pozor! Nelegální je jakékoliv zacházení s drogami, ale v případě marihuany není trestné její držení v malém množství pro osobní potřebu. Jediné, co není výslovně zakázáno, je užívání marihuany. Držení je podle litery zákona trestným činem, máme-li více než patnáct gramů marihuany. Stejně tak je trestné pěstování rostlin konopí a to pokud máte více než pět rostlin v surovém stavu. Pak vás policie může stíhat kvůi spáchání trestného činu.

Výskyt

Konopí je rozšířené prakticky po celém světě. Lépe se konopí daří v teplejších oblastech a na hlinitých půdách. Původem konopí je oblast Střední Asie a Indie. Konopí seté je nejrozšířenějším druhem konopí. Druhým druhem je konopí indické – Cannabis Indica Lam. V Česku se planě vyskytuje konopí rumištní a v teplých oblastech jižní Moravy různé druhy již planě rostoucích rostlin podél cest, kolem vinohradů, na krajích polí. 

Sběr

Sběr samčích květů se provádí v červenci. Nejlepší je čerstvé květy rovnou zpracovat na mast či tinkturu. Samičí rostliny se sklízejí po dozrání semen, většinou v září. Sušíse větvičky zavěšené "hlavou dolů". Rostlina se sbírá za suchých dnů těsně před polednem.

Domácí recepty

Konopí je vynikající přísada do mastí. Z květů i vršků lze dělat masti na revma nebo na lupénku (v tom případě jsou vhodné masti v sádle bez jakýchkoliv dalších přidaných látek). 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.