Pihy nebo hyperpigmentace: Obličej je naší prioritou | Moje zdraví

Pihy nebo hyperpigmentace: Obličej je naší prioritou

Pihy nebo hyperpigmentace: Obličej je naší prioritou
Kožní útvary je třeba vyšetřit. • Autor: shutterstock.com
10. října 2016 • 11:58

Na obličeji nás občas potrápí sebemenší pupínek, natožpak když se nám tam usadí výraznější kožní útvary. Co s nimi? Jedině vybrat si správnou metodu na jejich odstranění. 

Správně umístěné mateřské znaménko dokáže „popohnat“ kariéru. Vyprávět by o tom mohla bývalá topmodelka Cindy Crawfordová. Jistě, měla i další přednosti, ale díky této kožní anomálii byla nezaměnitelná. Ne vždy je k nám ale příroda tak laskavá. Občas nám na obličej nadělí něco, s čím se rozhodně chlubit nechceme a na co jsou kosmetické bělicí prostředky krátké. Možností nápravy je docela dost, ale než se k nim přikročí, je v každém případě nutné kožní útvar nejdříve vyšetřit dermatoskopem a podle toho určit způsob léčby. Proto je nutné navštívit kožního lékaře. 

Na vině je genetika i věk

Hyperpigmentace, tedy nadměrné zbarvení kůže, se podle zákona schválnosti nejčastěji objevuje na obličeji. Tento jev nám může být dán geneticky nebo se různá znaménka a skvrny začnou objevovat během života. Ať už je jejich původ jakýkoli, jisté je, že s tímto problémem chceme něco podniknout: vybělit, odstranit, zkrátka vyzmizíkovat. Dříve měli dermatologové k dispozici v podstatě jen dvě hlavní metody: ošetření tekutým dusíkem nebo vyříznutí skalpelem. Tyto metody již prakticky úplně vytlačily lasery, které skvrnu „rozstřelí“ a barvivo se pak odplaví přes buňky imunitního systému kůže. Laserů existuje mnoho typů, z nichž odborník vybere optimální podle vašich potíží. Skalpelu se ale nevyhneme ani dnes – v případě, že se znaménko „tváří“ nebezpečně. Potom je nutné ho po zákroku poslat na histologický rozbor kvůli stanovení přesné diagnózy. Laser tuto analýzu neumožňuje, protože kůži i se skvrnou odpaří. 


Trápit vás mohou například okrové či tmavě hnědé plošky nebo tmavé skvrny s červenými žilkami. Vadívají i pihy, třebaže se leckomu zdají roztomilé; jejich nositelky však často dělají vše pro to, aby se jich zbavily. V tomto případě zpravidla pomůže chemický peeling koncentrovanými AHA kyselinami, ale většinou sám o sobě nebývá příliš účinný. Platí to ostatně o většině zákroků – osvědčuje se kombinovat více metod, protože jedno ošetření většinou nebývá nedostačující. Zatímco mnohé kožní projevy míváme od narození, za některé si můžeme sami. Jsou to hlavně solární skvrny, které se objevují po přílišném opalování. Jiné nám zase „vyskáčí“ po užívání antikoncepce, ale hlavním viníkem jsou přibývající roky.

"Oheň" nebo ztráta pigmentu

K těm nejnápadnějším a zároveň nejhůře odstranitelným kožním potížím patří naevus flameus, tedy oheň. Tato červená skvrna je vrozená a ze zdravotního hlediska není nebezpečná. Objeví-li se ale na obličeji, krku či dekoltu, dokáže patřičně pocuchat sebevědomí. Oč je výraznější, o to nesnadnější je její likvidace. Chirurgicky to možné není a moc jiných možností dříve nebylo. Nadějí pro postižené je opět laser, ale je třeba počítat s tím, že je to běh na dlouhou trať. Ani pak většinou oheň zcela nezmizí, ale stane se méně nápadným, takže je možné ho zamaskovat make-upem. Zcela opačným problémem je vitiligo, tedy ztráta pigmentu. Tato kožní nemoc bývá dědičná a život komplikuje skoro stejně jako oheň. Projevit se může jako jedna nebo více skvrn kdekoli na těle. Při léčbě „bílé nemoci“ se využívá fototerapie – osvícení ultrafialovým světlem, často v kombinaci s užíváním medikamentů. Ani v tomto případě se ale postižený nedočká úplného vymizení – nová pigmentace bývá nestejnoměrná. Pomocnou ruku tu znovu podává kosmetika a na bílé skvrny dobře působí například i samoopalovací krémy, které pokožku zabarví.

Ideální čas na zákrok je v zimě

Tyto zákroky nebývají bolestivé, protože se většinou provádějí po nanesení znecitlivujícího krému. Mírné začervenání nebo jiné stopy, které zanechají, do několika hodin či dnů zmizí. Důležité je chránit se po ošetření před slunečními paprsky. Z toho vyplývá, že ideální doba na odstranění bývá v neslunečných měsících. Absolvovat se ale v případě potřeby dají i kdykoli během roku.

 

Pigmentové skvrny, mateřská znaménka nebo pihy jsou různě velké hnědé flíčky, tedy shluky pigmentu. K jejich vzniku dojde tak, že buňky, které tvoří kožní barvivo melanin (melanocyty), jej vytvoří více než obvykle. Některé tyto kožní projevy máme od narození, jiné se objeví v průběhu života. Jejich vznik ovlivňují především geny a slunce, které nutí zmíněné pigmentové buňky produkovat melanin – naši ochranu kůže před ultrafialovým zářením. Vzniknout ale mohou i jako následek spálení kůže, zánětů, užívání antikoncepce, hormonálního onemocnění či vlivem stárnutí. Přestože bývají až z 95 % nezhoubného charakteru, je třeba mateřská znaménka a pigmentové skvrny sledovat, aby se předešlo vzniku nejhorší varianty, tedy zhoubného melanomu. 

Zatímco na obličeji nám mateřská znaménka vadí z estetického důvodu, na těle je to z důvodů zdravotních. Nutí nás k tomu hrozba Posviťme si na ně! melanomu. Máte-li na těle jenom jedno znaménko, které by případně mohlo být nebezpečné z onkologického hlediska, není problém ho sledovat, jestli neroste, nemění barvu apod. Jestliže jich je ale velké množství, není to vůbec jednoduché. A prověřit je všechna při návštěvě lékaře je prakticky nemožné. Revolučním řešením je vyšetření přístrojem Fotofinder. Kožní skener všechna znaménka prohlédne a upozorní na ta, která se mu „nelíbí“. Dermatolog je následně prohlédne digitálním dermatoskopem. Snímek zůstane uložený v přístroji, takže při další konzultaci lékař porovná nový snímek se snímkem původním, ihned vidí, kde došlo ke změně, a na základě toho rozhodne, zda je potřeba kožní útvar odstranit. 

Autor: Adéla Nová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.