Židle jako nepřítel člověka. Jaké problémy způsobuje dlouhé sezení? Čím je napravíme? | Moje zdraví

Židle jako nepřítel člověka. Jaké problémy způsobuje dlouhé sezení? Čím je napravíme?

Židle jako nepřítel člověka. Jaké problémy způsobuje dlouhé sezení? Čím je napravíme?
Problémy spojené se sezením • Autor: iStock.com
31. října 2022 • 06:00

V práci sedíme, přijdeme domů a opět se posadíme, ať už k jídelnímu stolu, počítači, televizi, nebo knize. Zamyslete se, kolik času prosedíte? Výčet zdravotních problémů, které nám dlouhé sezení, ale i stání mohou způsobovat, je dlouhý. Zabrat dostávají svaly, klouby i krevní oběh. Naštěstí existují pomocníci, kteří dokážou těmto negativním efektům celkem účinně předcházet.

S trochu nadsázky lze říct, že nejhorším vynálezem lidstva byla židle. Dříve většina populace žila na nohou. Dnes člověk sedí v průměru přes 9 hodin denně, což je více než čas strávený spánkem. Lidské tělo přitom nebylo k sezení stvořené. „Každá statická pozice, ve které trávíme delší dobu, může mít negativní dopad na naše zdraví. Pracují stejné svalové skupiny, které se po určité době unaví a následně přetíží. Jakmile toto nastane, začneme pozici kompenzovat, a tím se prohlubují svalové dysbalance,“ vysvětluje Daniel Bendík, fyzioterapeut z rehabilitačního centra Sweet RehaGym. Při práci tak často cítíme ztuhlou šíji a ramena, naopak hýždě a šikmé břišní svaly přestávají pracovat. Strnulé svírání myši zase může vést k syndromu karpálního tunelu, který se projevuje brněním, tuhnutím a bolestmi v oblasti zápěstí. 

Video se připravuje ...
Jóga pro zdravá záda – cvičte s časopisem DietaVIDEO 

Když se udržujeme fit, dlouhé sezení zvládá naše tělo lépe

Velmi důležitý je zdravý životní styl a aktivní život mimo práci. Tělo, které je fit, lépe odolává negativním následkům dlouhodobého sezení i stání. „Dlouhé neměnné polohy obecně zvládají lépe lidé v dobré kondici,“ upřesňuje Bendík. Důležité je se nedostat do začarovaného kruhu, kdy je člověk po práci zničený a na další aktivity už nemá energii. Správně naučené návyky během práce a kompenzační pomůcky tomu pomohou předejít. Sedavé zaměstnání je potřeba kompenzovat pohybem. Všechno totiž souvisí se vším, a aby svaly dobře fungovaly i při tom nejběžnějším pohybu a podržely vás, když to nejvíc potřebujete, musí být trénované. „Nejeden klient mi potvrdil, jak i rekreační sporty zvládá o dost lépe, když celý rok pravidelně cvičí a svaly na to připraví. A nejde pouze o výdrž při sportech. Vybudované svaly vás ochrání před nečekanými pády, výrony a fungují i jako prevence před úrazy. Navíc vám zlepší držení těla, i když musíte celý den sedět v práci u počítače,“ popisuje své zkušenosti Marcela Blechtová, fitness trenérka a odbornice na správnou výživu. 

Časté pauzy a speciální podložky

Zásadní je co nejvíce zařazovat krátké pauzy na procházení a rychlé protažení. Může to být pár jógových protahovacích pozic, nebo velmi svižná obědová procházka. Nezapomínejte na 30 minut mírného cvičení, 5 dní v týdnu, dokonce po 10 minutách a do svých fitness aktivit zařaďte krátké, vysoce intenzivní tréninky.

V samotné práci lze mnoho činností vykonávat vestoje, ať už telefonování, pročítání dokumentů, či přemýšlení. Velmi důležitý je správný sed – velkou roli hraje nastavení židle, vzdálenost od stolu i monitoru a umístění myši a klávesnice. V BOZP, kterým musí každý zaměstnanec projít, je návod, jak si upravit pracovní místo tak, aby nezpůsobovalo zdravotní problémy. Zejména důležité je umístit obrazovku počítače do úrovně očí, abyste si nenamáhali krk a oči. Vhodnou pomůcku představuje například balanční podložka na sezení pro správnou aktivaci a posílení svalů se sklony k ochabování.

Na prevenci karpálního tunelu je vhodná ergonomická myš, stejně jako masážní míčky a válečky na pravidelnou masáž předloktí. Tým českých studentů z Univerzity Karlovy například vyvíjí chytrou podložku pod myš Wrest, která analyzuje pohyb myši a pomocí speciálního algoritmu rozpozná ten správný čas, kdyby si uživatel měl dát krátkou pauzu či změnit polohu ruky.

Když sezení vystřídá dlouhé stání

U celodenního sezení se mohou zdravotní následky projevovat plíživě. Opakem toho, kdy jedni v práci celý den sedí, jsou ti, kteří stojí. Zde nejvíce trpí chodidla a bederní páteř. Při dlouhém stání dokážou ulevit zdravotní boty speciálně určené pro dlouhé stání s ortopedicky vytvarovanou stélkou nebo protiúnavové rohože. „Vhodná může být analýza stoje fyzioterapeutem nebo podologem, kteří například zjistí, že nerovnoměrně zatěžujeme plosku nohy a podle výsledku vyšetření navrhnou vhodnou fyzickou aktivitu či speciální vložky do bot,“ dodává Bendík. Protiúnavové rohože pak pomáhají tak, že konstrukce správné protiúnavové rohože vyvolává jemné mikropohyby svalů dolních končetin u člověka, který na ní stojí. Tím se aktivuje krevní oběh v celém těle. Tento mimoděčný pohyb navíc nutí tělo, aby si udržovalo stabilitu a nedocházelo k nerovnoměrnému rozložení celkové váhy těla.

Rohože využívají zejména průmyslové podniky s montážními, výrobními i balicími linkami, logistické haly a dále zařízení s prodejními a obslužnými pulty, jako jsou například lékárny či květinářství. „Důležitý je taky charakter pracovního prostředí, zda je tam vlhko nebo jestli se pracuje s chemikáliemi či oleji. Podle toho se dá vybrat správná rohož. Některé typy můžeme navíc upravit na míru zákazníkům,“ vysvětluje Petr Všetula, ředitel výroby ve společnosti Gumex, která v rámci programu Zlepšování pracovního prostředí dodává mimo jiné i protiúnavové rohože. 

Dlouhé sezení či stání nemusí zcela ohrozit vaše zdraví a pohodu. Dodržování výše uvedených tipů vám může pomoci předcházet běžným zdravotním rizikům spojeným se sedavým životním stylem. Pokud však pociťujete známky chronického onemocnění, ať už jde o bolesti kloubů, cukrovku, nebo srdeční onemocnění, domluvte si schůzku s lékařem, aby vás co nejdříve vyšetřil.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.