Patní ostruha si nevybírá. Nejste její obětí i vy? | Moje zdraví

Patní ostruha si nevybírá. Nejste její obětí i vy?

Patní ostruha si nevybírá. Nejste její obětí i vy?
Autor: Lumatix, s.r.o.
3. prosince 2021 • 00:15
Prezentace klienta • 

Naše chodidla dostávají už od prvních dětských kroků pořádně zabrat a není snad nikdo, koho by čas od času nepotkala nějaká nepříjemnost. Zatímco bolest nohou po náročné túře nebo intenzivním sportování je v podstatě v normě, pozornost si zaslouží dlouhodobé bolesti způsobené chronickým onemocnění. Jedním z nich je tzv. patní ostruha.

Calcar calcanei  alias patní ostruha je kostní výrůstek v dolní části patní kosti, který vzniká postupným ukládáním krystalů vápníku. Jedná se o reakci organismu na dlouhodobé přetěžování šlach v chodidle, zejména plantární fascie – šlachy táhnoucí se od patní kosti k prstům nohy.

Patní ostruha připomíná kohoutí ostruhu • Autor: Shutterstock

Příčin je řada: chůze v nevhodné obuvi, intenzivní zatěžování nohou při běhu či jiné pohybové aktivitě, špatné postavení páteře, kdy dochází k většímu namáhání nohou. Bolestivý výrůstek na patní kosti vzniká i vlivem jiných onemocnění, jako jsou revmatoidní artritida nebo dna. Právě z těchto důvodů může patní ostruha zaskočit každého: sportovce i nesportovce, střední generaci a nejvíce pak seniory. Statistiky udávají, že onemocnění trápí až 15 % populace.1

Prozradí ji bolest

Patní ostruha dává o sobě vědět velkou bolestivostí, která se stupňuje. Bolest uprostřed nášlapné plochy paty, která se ale může rozšířit i na celé chodidlo, se zprvu objevuje jen při prvních ranních krocích. Postižený má pocit, jako by došlápnul na sklo nebo ostré jehličky. V případě pokročilejšího onemocnění se bolest dostavuje při každém došlápnutí, a někdy dokonce i v klidovém stavu.

Patní ostruha může působit bolest na více místech • Autor: Lumatix, s.r.o.

Lékaři často volí konzervativní léčbu – předepisují rehabilitace nebo fyzikální terapie v podobě ultrazvuku, magnoterapie či laseru nebo rázových vln. Patní ostruha se operuje jen ve výjimečných případech, pokud pacient na dosavadní léčbu nereaguje.

Jak si pomoci sám

Pokud vás patní ostruha postihla anebo chcete jejímu vzniku předejít, vsaďte na ortopedické vložky Twin-heels od dánské společnosti Medicovi, které můžou být skvělým dárkem pod stromeček. Vložky Twin-heels jsou neuvěřitelně tenké, podél nohy mají jen 2 mm, na patě pak 4 mm.

Zatímco na přední straně jsou vložky hladké, po celé zadní straně jsou umístěné polštářky plněné vodou. Při sešlápnutí i došlápnutí chodidla dochází k přirozenému přelévání hydraulických tlakových vln vody. Při chůzi tak máte pocit, že se mírně pohupujete. Díky tomu je chodidlo přirozeně nucené k většímu zapojení šlach a svalových úponů, které tak nemají šanci zakrnět. Dalším bonusem je vypodložená patní část vložky, která při chůzi tlumí nárazy. Výsledkem je okamžité odlehčení povrchu chodidla a odeznění bolesti. Ale i zde platí, že se nejedná o jednorázovou záležitost. Vložky je potřeba nosit denně.

Máte-li širší chodidla a bolestivé paty nebo přední části chodidel či pokud vás trápí revma, diabetes nebo nadváha, vyzkoušejte ortopedické vložky A40. Ty jsou taktéž plněné vodou, ale na rozdíl od vložek Twin-heels jsou tlustší, jejich šířka je 4,5 mm.

Ortopedické vložky A40 jsou vhodné pro širší chodidla • Autor: Lumatix, s.r.o.

Chůze v nich připomíná chůzi po měkkém koberci. Hydraulické tlakové vlny totiž zmírňují tlak váhy těla na pohybový aparát a zároveň intenzivně, ale přitom jemně masírují plosky nohou. To přináší rychlou úlevu od bolestí nártu a okamžitou úlevu od bolestí nohou, kolen, kyčelních kloubů a zad. Proto jsou vhodné i pro zaměstnance, kteří tráví celé dny na nohou – jako  jsou kadeřnice, servírky, kuchaři nebo lékaři a zdravotní sestry.

Musíte vědět

Senzorické vodou plněné ortopedické vložky Twin-heels a A40 Medicovi vyvinula Katedra buněčné a molekulární medicíny (ICMM) Kodaňské univerzity a Centrum pro senzomotorické interakce Aalborské univerzity v Dánsku. Ta ručí za jejich kvalitu a účinnost.

Unikání vložky do bot, které vám zpříjemní krok, najdete zde.

1 https://www.orientacnibeh.cz/upload/dokumenty/sekce-ob/metodika-pohybovy-aparat.pdf, str. 20

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.